Με μεγάλη ανυπομονησία οι ξενοδόχοι αναμένουν να τεθούν σε ισχύ οι νέες αλλαγές στην κατηγοριοποίηση των ξενοδοχειακών καταλυμάτων καθώς αυτό θα τους δώσει την απαραίτητη ευελιξία στη διαμόρφωση των χώρων τους. Μπορεί η νομοθεσία να έχει ήδη ψηφιστεί, ωστόσο, τις τελικές βαθμολογίες θα τις καθορίσει το υπουργικό διάταγμα.
 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», το υφυπουργείο Τουρισμού επεξεργάστηκε το τελικό κείμενο του διατάγματος ενώ ήδη πέρασε από τον νομοτεχνικό έλεγχο της Νομικής Υπηρεσίας. Το αισιόδοξο σενάριο κάνει λόγο ότι το διάταγμα θα μπορούσε να εκδοθεί περί τα τέλη Μαρτίου. Πολλά ξενοδοχεία αναμένουν το διάταγμα για να αιτηθούν αλλαγή στην κατηγοριοποίησή τους διότι αναβάθμισαν τις υποδομές τους και με βάση των ευέλικτων νέων κριτηρίων μπορούν να σκαρφαλώσουν κατηγορία. 
Το νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία των ξενοδοχείων προνοεί σωρεία αλλαγών στη διαδικασία κατάταξης των ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων σε κατηγορίες αστέρων, μειώνει τη γραφειοκρατία με την απλοποίηση διαδικασιών για άδεια λειτουργίας και ενισχύει τις επιθεωρήσεις.
 
 
Ουσιαστικά εισήχθηκε ένα νέο σύστημα κατηγοριοποίησης των ξενοδοχείων και των τουριστικών καταλυμάτων, με έμφαση στην ποιότητα, στην εξυπηρέτηση και την ποικιλομορφία ανάλογα με τις απαιτήσεις του πελάτη και το προφίλ του ξενοδοχείου. Το νέο σύστημα περιλαμβάνει 24 υποχρεωτικά κριτήρια – με τα οποία διασφαλίζεται η συμμόρφωση με κανόνες ασφάλειας και υγείας και 114 προαιρετικά κριτήρια – μέσα από τα οποία δίνεται η ευελιξία και η ευχέρεια στον επενδυτή να επιλέξει τον τύπο της ανάπτυξης του.
 
Παράλληλα, εισάγεται ο χαρακτηρισμός ξενοδοχειακών μονάδων ως αστικά ξενοδοχεία, boutique hotels και suite hotels, κάτι που δεν το επέτρεπε το υφιστάμενο σύστημα κατηγοριοποίησης. 
 
 
Μετά την αδειοδότηση μιας ξενοδοχειακής επιχείρησης και σε διάστημα δύο εβδομάδων πραγματοποιείται σχετική επιθεώρηση από λειτουργούς επιθεώρησης του Υφυπουργείου για κατάταξη των επιχειρήσεων, με βάση τα κριτήρια που προβλέπονται στον νόμο και στους σχετικούς κανονισμούς.  
 
Ανάλογα με τα ευρήματα της επιθεώρησης, θα γίνει και η σχετική εισήγηση από την Υπηρεσία για κατάταξη της μονάδας σε αστέρια όταν η περίπτωση αφορά ξενοδοχείο και σε τάξη όταν η περίπτωση αφορά τουριστικό κατάλυμα. Μάλιστα, σε περιπτώσεις που διαπιστωθεί ότι επιχειρήσεις δεν ικανοποιούν τις διατάξεις του νόμου για κατάταξη τους στην τάξη που επιθυμούν, ο νόμος προβλέπει την κατάταξη τους σε χαμηλότερη.