Όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατατάσσονται από την κυπριακή Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης στην κόκκινη κατηγορία (και οι επισκέπτες από αυτές τις χώρες χρειάζονται PCR με την άφιξή τους στην Κύπρο), πλην της Ελλάδας και της Μάλτας, που διατηρήθηκαν και κατά την τελευταία αξιολόγηση στην πορτοκαλί κατηγορία, η οποία δεν απαιτεί PCR για όσους επισκέπτονται την Κύπρο. Ωστόσο, το ECDC, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων έχει προ πολλού τοποθετήσει – και διατηρεί, βάσει της τελευταίας αξιολόγησης, στις 25/11 – την Ελλάδα στο βαθύ κόκκινο, δηλαδή στις χώρες με τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα όσον αφορά την πανδημία του κορωνοϊού. Το ECDC τοποθετεί τη Μάλτα στο πορτοκαλί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα μοιάζει να τυγχάνει, από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης, του Υπουργείου Υγείας, μεταχείρισης που είναι εξόφθαλμο πως δεν έχει σχέση με καθαρά επιδημιολογικά κριτήρια (εκτός αν έχουμε να κάνουμε με επιστημονική αστοχία των μελών της Μονάδας), αλλά μάλλον πολιτικά και οικονομικά. Δεδομένης της βαριάς επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης στην Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες, η διατήρησή της στην πορτοκαλί κατηγορία αποτελεί εν δυνάμει κίνδυνο για τους κατοίκους της Κύπρου, καθώς οι απαιτήσεις ελέγχου όσων αφικνούνται από την Ελλάδα (Κύπριοι, Ελλαδίτες και πολίτες άλλων κρατών) είναι σαφέστατα υποδεέστερες από τις απαιτήσεις για χώρες που είναι στην κόκκινη κατηγορία.

Το εξωφρενικό είναι πως η ίδια η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι οι πορτοκαλί χώρες είναι «χώρες με πιθανόν χαμηλό κίνδυνο αλλά με μεγαλύτερη αμφιβολία σε σύγκριση με την πράσινη κατηγορία»!

Προφανώς την εκτίμηση ότι η Ελλάδα είναι χώρα με πιθανό χαμηλό κίνδυνο δεν την υιοθετεί ούτε ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μόλις προ ημερών απηύθυνε δραματικό διάγγελμα στον ελληνικό λαό, αυστηροποιώντας τα μέτρα που λαμβάνονται στη χώρα του.

Επιπλέον, στη χθεσινή ανακοίνωση της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης αναφέρεται πως «η ταξινόμηση για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία), συμπεριλαμβανομένης της Ελβετίας, στις Κατηγορίες Πράσινη, Πορτοκαλί ή Κόκκινη, στηρίζεται σε αυτήν του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC)», κάτι που όπως εξηγήσαμε ανωτέρω είναι αβάσιμο, αφού άλλη είναι η αξιολόγηση του ευρωπαϊκού οργάνου για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση για την «εκτίμηση επιδημιολογικού κινδύνου χωρών σχετικά με τη νόσο COVID-19, ημερομηνίας 29/11/2021», οι αλλαγές που έγιναν (σε σχέση με τις χώρες της ΕΕ) αφορούν την τοποθέτηση της Ιταλίας στην κόκκινη κατηγορία (το ECDC την έχει κατά το ήμισυ στην πορτοκαλί κατηγορία) και την υποβάθμιση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας στην κόκκινη κατηγορία (είναι και στην κόκκινη κατηγορία του ECDC). Η Ελλάδα, όπως προαναφέραμε, παραμένει στην πορτοκαλί κατηγορία και αποτελεί ουσιαστικά τη μοναδική ανορθογραφία της κυπριακής Μονάδας, σε σχέση με τις αξιολογήσεις του ECDC.

Πράσινη κατηγορία

Βάσει της κυπριακής αξιολόγησης, στις χώρες της πράσινης κατηγορίας (δεν απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού εργαστηριακού ελέγχου COVID-19, αλλά ούτε και αυτοπεριορισμός) περιλαμβάνονται τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ινδονησία, το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν και η Σαουδική Αραβία.

Στην πορτοκαλί κατηγορία (απαιτείται να έχουν προβεί σε εργαστηριακό έλεγχο PCR εντός 72 ωρών προ της αναχώρησής τους, με αρνητική ένδειξη) τοποθετήθηκαν Ελλάδα, Μάλτα, Αργεντινή, Αυστραλία, Ιαπωνία, Ισραήλ, Καναδάς, Κατάρ, Κίνα (περιλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ και του Μακάου), Κολομβία, Ναμίμπια, Νέα Ζηλανδία, Ουρουγουάη, Ρουάντα, Χιλή.

Στις χώρες της κόκκινης κατηγορίας (εργαστηριακός έλεγχος εντός 72 ωρών προ της αναχώρησής τους και να έχουν πιστοποιητικό, που να αποδεικνύει αρνητική εξέταση PCR για τον ιό ΚΑΙ β) να προβαίνουν σε εργαστηριακό έλεγχο κατά την άφιξή τους στην Κυπριακή Δημοκρατία) περιλήφθηκαν Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τσεχία, Φινλανδία, Ανδόρρα, Μονακό, Πολή του Βατικανού, Σαν Μαρίνο, Ελβετία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία, Αίγυπτος, Αρμενία, Γεωργία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιορδανία, Λευκορωσία, Λίβανος, Νότιος Κορέα, Ομάν, Ουκρανία, Περού, Ρωσία και Σερβία.