Ένα δίμηνο απομένει μέχρι τις προεδρικές εκλογές και το εκλογικό σώμα θα πρέπει να προετοιμαστεί για πλούσια «πολιτική δράση» σε όλα τα επίπεδα. Ανέκαθεν το τελευταίο δίμηνο προ των προεδρικών εκλογών ήταν και το πιο καθοριστικό και είναι η περίοδος κατά την οποία όποιος δεν είχε κατάλληλα προετοιμαστεί θα την πατήσει. Δεκέμβριος και Ιανουάριος είναι μήνες πολύ δύσκολοι τόσο για τους υποψήφιους όσο και για το εκλογικό σώμα ευρύτερα. 

Ο Δεκέμβριος αποτελούσε, διαχρονικά σε όλες τις προεδρικές εκλογές της τελευταίας 30ετίας, ένα πολύ δύσκολο μήνα για τους υποψήφιους. Σε αντίθεση με το γενικότερο εορταστικό κλίμα, κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο σημειώνοντας οι στοχευμένες επιθέσεις κατά των ανθυποψηφίων. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος θυμάται ακόμα το πόσο καθοριστικός ήταν ο Δεκέμβριος στη δική του εκλογική μάχη πριν από πέντε χρόνια. Μέχρι και εκείνη την περίοδο φαινόταν να πηγαίνει αρκετά καλά και έδειχνε πως δύσκολα θα έχανε μια από τις δύο θέσεις που θα οδηγούσαν στον δεύτερο γύρο. Ωστόσο στη διάρκεια του Δεκεμβρίου δέχθηκε μια πρωτοφανή επίθεση, κατά τρόπο οργανωμένο και συντονισμένο, από το επιτελείο Νίκου Αναστασιάδη. Επίθεση η οποία δεν αφορούσε μόνο τον ίδιο και τις πολιτικές του θέσεις αλλά ήταν ευρύτερη στο οικογενειακό του περιβάλλον, η οποία έφερε τα πάνω – κάτω και άρχισε να καταγράφεται υποχωρητικότητα. 

Αυτή  την «τραυματική εμπειρία» του,  ο Νικόλας Παπαδόπουλος την έχει μεταφέρει και στον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος όντας προ πενταετίας στο στρατόπεδο Νίκου Αναστασιάδη σίγουρα θα θυμάται πράγματα και καταστάσεις. Το πόσο θα αντέξει, ο υποψήφιος, σ’ αυτή την επικείμενη «πολιτική βαρυχειμωνιά» είναι κάτι που θα διαφανεί στην πορεία. Εάν στο στρατόπεδο του Νίκου Χριστοδουλίδη δεν προετοιμαστούν κατάλληλα και εγκαίρως τότε σίγουρα θα βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων. 

Πρωτίστως από την κατεύθυνση του Αβέρωφ Νεοφύτου αλλά και από πλευράς Ανδρέα Μαυρογιάννη καταγράφεται στο πολιτικό ραντάρ μια έντονη δραστηριότητα που στόχο έχει να πληγεί ο βασικός τους αντίπαλος, ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Η πολυσυλλεκτικότητα του Ν. Χριστοδουλίδη, που για τον ίδιο είναι  το ισχυρό  ατού σ’ αυτές τις εκλογές, αποτελεί συνάμα και έναν πόλο έλξης επιθέσεων, κυρίως από τους δύο πόλους, την παραδοσιακή δεξιά και την αριστερά. 

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έχουν δείξει πως έχουν μειωθεί αρκετά οι διαρροές προς την κατεύθυνση του Νίκου Χριστοδουλίδη. Και αυτό είναι κομβικής σημασίας στοιχείο για την εξέλιξη της εκλογικής αναμέτρησης το επόμενο, καθοριστικό, δίμηνο. Θα φανεί πόσο αντέχει ακόμα αυτή η πολυσυλλεκτικότητα της υποψηφιότητας Ν. Χριστοδουλίδη και κυρίως  πόσο θα συνεχίσει να κρατά μεγάλες μάζες των συναγερμικών ψηφοφόρων κοντά του. 

Από τις καταγραμμένες, μέσω δημοσκοπήσεων, συσπειρώσεις φαίνεται πως από τη μια ο Αβέρωφ Νεοφύτου έχει καταφέρει να «επαναπατρίσει» μια σημαντική μερίδα των Συναγερμικών ψηφοφόρων. Το ερωτηματικό είναι εκείνο το κομμάτι των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ που συνεχίζουν να παραμένουν μακριά και είναι εκείνοι που δεχθούν το επόμενο διάστημα και την έντονη πίεση για να πάνε να στηρίξουν την υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου. Μια υποψηφιότητα με την οποία έδειξαν πως δεν συμφωνούν. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αβέρωφ: Αντί των «θα» άλλων υποψηφίων εγώ έχω άλλη προτεραιότητα (εικόνες)

>>ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΕΧΕΙ ΔΕΣΜΕΥΘΕΙ: Αυτή τη φορά ο Νίκος Αναστασιάδης μπορεί να μην χρησιμοποίησε τη λέξη «δεσμεύομαι» αλλά μέσα από δημόσιες δηλώσεις τους είχε αφήσει να φανεί πως κάποια απόσταση από την τρέχουσα προεκλογική δραστηριότητα θα κρατούσε. Πριν από ακριβώς τέσσερις μήνες (27-7-2022) ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωνε – εις απάντηση μιας τοποθετήσης του Τουμάζου Τσιελεπή, επικεφαλής του ΑΚΕΛ για το Κυπριακό,  που είχε γίνει την προηγούμενη μέρα – πως δεν θα εμπλακεί στον προεκλογικό: «Σαφής ήταν και παραμένει η θέση μου ότι παρά το γεγονός πως ξεκάθαρη απόφαση μου είναι η στήριξη του προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, δεν θα εμπλακώ κατά την προεκλογική περίοδο σε αντιπαραθέσεις με υποψηφίους ή τα επιτελεία τους, εκτός εάν κάποιοι εμπλέξουν το όνομά μου χάριν προεκλογικών σκοπιμοτήτων». Την ίδια περίοδο σε συνέντευξή του στο ΡΙΚ είχε επαναλάβει πως δεν προτίθεται να εμπλακεί στην προεκλογική εκστρατεία εκτός κι αν κάποιος εκ των υποψηφίων ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση που χρήζει απάντησης. 

Αυτές οι δύο τοποθετήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη ευνοούσαν περισσότερο την πλευρά Νίκου Χριστοδουλίδη παρά αυτή του Αβέρωφ Νεοφύτου. Γιατί μένοντας μακριά ο ίδιος ο Ν. Αναστασιάδης κρατούσε απόσταση από τον κομματικό υποψήφιο και μια σημαντική μερίδα συναγερμικών ψηφοφόρων. Αυτός ήταν κι ένας από τους λόγους που εκδηλώθηκε δυσφορία προς το πρόσωπο του Νίκου Αναστασιάδη όχι μόνο στην Πινδάρου αλλά και στον Λόφο. Μια δυσφορία, η οποία βγήκε προς τα έξω κατά τρόπο που φάνηκε να υπάρχει ρήξη (και πάλι) ανάμεσα σε Νίκο Αναστασιάδη και Αβέρωφ Νεοφύτου. Αυτή η εξωτερίκευση ενός «ενδοοικογενειακού» ζητήματος κάθε άλλο παρά ζημιά προκάλεσε στην πλευρά του συναγερμικού προέδρου. Αντίθετα, εκ των υστέρων, φαίνεται πως έφερε τα πράγματα εκεί που από την αρχή όλοι ήθελαν στην Πινδάρου: ο Νίκος Αναστασιάδης όχι μόνο να το λέει, αλλά και να το εννοεί, όταν δηλώνει πως στηρίζει τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. 

Από την τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη στο “Σίγμα” και εντεύθεν ο Νίκος Αναστασιάδης φαίνεται να κάνει συνεχώς βήματα προς ενεργότερη εμπλοκή του στα προεκλογικά, κάτι που ευνοεί την υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου και αφαιρεί από τη δυναμική Νίκου Χριστοδουλίδη. 

Στη συγκεκριμένη συνέντευξη ανκαι πάλι μίλησε  για μη εμπλοκής του εντούτοις φρόντισε να στείλει πολύ συγκεκριμένα μηνύματα τα οποία έχουν αντίκτυπο στο συναγερμικό κόσμο: «…εμπιστεύομαι απόλυτα τα μέλη της παράταξης, ότι προκειμένου να διασώσουν το σπίτι που τους στέγασε τόσα χρόνια δεν μπορεί παρά να ακολουθήσουν και τις αποφάσεις του κόμματος και ιδιαίτερα την υποψηφιότητα του προέδρου του κόμματος…». Ενώ στη συνέχεια σημείωσε: «…καλώ τα μέλη, τους φίλους και τους υποστηρικτές του κόμματος να σκεφτούν την επόμενη ποια θα είναι η μοίρα των ιδίων και του κόμματος». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κλιμακώνει την επίθεση ο Ανδρέας Μαυρογιάννης

Επιπρόσθετα, την προηγούμενη Παρασκευή ο Ν. Αναστασιάδης φρόντισε να βρεθεί σε επαρχιακή συγκέντρωση στη Λεμεσό. Η θερμή υποδοχή που του επιφύλαξε ο Αβέρωφ Νεοφύτου και κάποιες πολύ συγκεκριμένες ατάκες του Ν. Αναστασιάδη δεν άργησαν να μετατραπούν σε ένα σύντομο βίντεο που θα έφευγε προς κάθε συναγερμικό. 

Όλα αυτά στόχευαν προς εκείνο το κομμάτι των συναγερμικών – τη λεγόμενη λαϊκή δεξιά – που από νωρίς φάνηκενα κινείται προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Παράλληλα στοχεύουν και προς όλους εκείνους που έβλεπαν πάντα με καχυποψία τη συμπεριφορά Αβέρωφ Νεοφύτου έναντι του Νίκου Αναστασιάδη, ιδιαίτερα την περίοδο μετά το Κραν Μοντανά, όταν ο συναγερμικός ηγέτης κράτησε αποστάσεις από Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τότε ήταν που μίλησε για πολιτικό τσουνάμι, ελέω ναυαγίου στο Κραν Μοντάνα. Οι συναγερμικοί, και κυρίως ο πυρήνας των υποστηρικτών του Νίκου Αναστασιάδη, είχαν τότε φροντίσει να στείλουν το μήνυμα πως εάν χαθούν οι εκλογές τότε το τσουνάμι θα πλήξει την Πινδάρου. Και το μήνυμα αυτό λειτούργησε αποτελεσματικά. 

Πέντε χρόνια μετά, η ίδια αυτή ομάδα συναγερμικών ψηφοφόρων έρχεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στην πορεία των εκλογών. Εκπροσωπεί ένα ποσοστό που εκλογικού σώματος που μπορεί να καθορίσει και αποτέλεσμα. Και είναι σ’ αυτούς ακριβώς που ποντάρει ο Αβέρωφ Νεοφύτου για να αναποδογυρίσει τον πίνακα και να αποφύγει το δικό του πολιτικό τσουνάμι.