Ορθότατα ο Νίκος Χριστοδουλίδης σταμάτησε την αγορά των λιμουζίνων για κρατικούς αξιωματούχους. Ορθότατα λέει ότι απαιτείται δημοσιονομική πειθαρχία και στροφή σε νέες τεχνολογίες. Έπιασε την απαίτηση της κοινωνίας. Ελπίζουμε να επιμείνει σε αναθεώρηση μιας ακατανόητης πολιτικής για αγορά ακριβών οχημάτων σε μια εποχή, που η οικονομική κατάσταση μεγάλης μερίδας πολιτών απαιτεί κρατική στήριξη. Ελπίζουμε να μην υποκύψει στις συνήθως «πειστικές» μελέτες μερικών τεχνοκρατών του δημοσίου, με αγκυλωμένα μυαλά, που αδυνατούν να συλλάβουν την αξία που θα έχει το μήνυμα το οποίο θα σταλεί στην κοινωνία αν οι κατέχοντες την εξουσία δείξουν εμπράκτως ότι συμμερίζονται την ανάγκη για λιτότητα.

 

Εξίσου ορθώς, ο νέος Πρόεδρος δηλώνει ότι επαναξιολογεί το θεσμό των Επιτρόπων και την αναγκαιότητά τους. Ορθώς διαμηνύει ότι ενδέχεται να καταργήσει κάποιους εξ αυτών. Ήταν ηλίου φαεινότερο ότι κάποιους Επιτρόπους τους διόρισε ο προκάτοχός του, μόνο και μόνο για να βολέψει ημετέρους. Αδιαφορώντας ότι κατ’ αυτό τον τρόπο φόρτωνε αχρείαστα και προκλητικά τον κρατικό προϋπολογισμό. Τρανό παράδειγμα η εφεύρεση θέσης Επιτρόπου Ορεινών Περιοχών για να βολέψει ο Αναστασιάδης τον Χαμπιαούρη όταν υποχρεώθηκε να τον αντικαταστήσει στο υπουργείο Παιδείας. Καθήκοντα τα οποία κάλλιστα μπορούσαν να χειριστούν οι υπηρεσίες των υπουργείων.

 

Το ίδιο ισχύει και για τις θέσεις του Επιτρόπου Προεδρίας, του Επιτρόπου του Πολίτη και άλλες. Ακόμη και η θέση Επιτρόπου Περιβάλλοντος δεν έχει ιδιαίτερη αξία από την στιγμή που υπάρχει υπουργείο Περιβάλλοντος. Άλλωστε, όταν δημιουργήθηκε η θέση ήταν και τότε για βόλεμα των Οικολόγων με τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση…

 

Την ίδια ώρα, όμως, έπονται και πολλοί άλλοι διορισμοί εκ μέρους του νέου Προέδρου. Αναπόφευκτα η προσοχή της κοινωνίας θα εστιάζει σε κάθε του απόφαση. Είναι γεγονός ότι η πρώτη του πολιτική απόφαση με τους διορισμούς υπουργών και υφυπουργών, εν πολλοίς, απογοήτευσε. Όχι τόσο για την ικανότητα των διορισθέντων (άλλωστε πολλοί εξ αυτών είναι ευρέως άγνωστοι και μόνο από το έργο τους θα κριθούν) όσο για το ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις του στη βάση των κόκκινων γραμμών που ο ίδιος είχε θέσει. Είναι ευνόητο πως μια δεύτερη απογοήτευση θα σημαίνει απώλεια της εμπιστοσύνης του κόσμου.

 

Ο λόγος για τον οποίο γίνεται η επισήμανση αυτή είναι οι διάφοροι ψίθυροι οι οποίοι κυκλοφορούσαν προεκλογικά και μερικοί από αυτούς συνεχίζουν. Αφορούν είτε ένα νέο βόλεμα κάποιων που υπηρετούσαν ως πρέσβεις είτε το ενδεχόμενο βολέματος άλλων στη θέση τους ή σε ανάλογες θέσεις. Ένας τέτοιος ψίθυρος αφορούσε τον Πρόδρομο Προδρόμου και το ενδεχόμενο να διοριστεί ως πρέσβης στην Αθήνα στη θέση του Κυριάκου Κενεβέζου, τον οποίο είχε διορίσει ο Αναστασιάδης κατά εξόχως προκλητικό τρόπο. Προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις.

 

Αν ο ψίθυρος αυτός ευσταθεί και ο κ. Χριστοδουλίδης τον διορίσει στην Αθήνα με το χρυσό πενταετές συμβόλαιο (δις) που είχε ο Κενεβέζος, θα προκληθεί θύελλα αντιδράσεων και ο νέος Πρόεδρος θα απογοητεύσει εκ νέου. Η φήμη αυτή η οποία κυκλοφορούσε προεκλογικά, συνοδευόταν και από μια άλλη, που ήθελε τον Κενεβέζο να διορίζεται ύπατος αρμοστής στο Λονδίνο. Προφανώς και δύναται να αντιληφθεί ο καθένας τι αντίκτυπο θα έχει μια τέτοια απόφαση του Προεδρικού.

 

Μια τρίτη ανάλογη φήμη, η οποία μάλιστα κυκλοφορεί εντονότατα και μερικοί την εμφανίζουν και ως βέβαιη, αφορά και πάλι την Υπάτη Αρμοστεία στο Λονδίνο και θέλει να διορίζεται εκεί ο νυν δήμαρχος Στροβόλου Ανδρέας Παπαχαραλάμπους! Πρόκειται για άτομο το οποίο στήριξε τον Νίκο Χριστοδουλίδη μόλις εξήγγειλε την υποψηφιότητά του. Ενδεχόμενος τέτοιος διορισμός, όμως, θα λειτουργήσει εξίσου προκλητικά.

 

Θα αποτελέσει ένα καραμπινάτο βόλεμα, χωρίς μάλιστα να υπάρχει και η παραμικρή δικαιολογία. Εύλογο το ερώτημα ποια η σχέση του συγκεκριμένου ατόμου με το διπλωματικό σώμα. Μήπως μας τελείωσαν οι διπλωμάτες καριέρας; Ο κ. Χριστοδουλίδης με προέλευση το υπουργείο Εξωτερικών και το διπλωματικό σώμα είναι δυνατόν να λάβει μια τέτοια απόφαση, η οποία θα μειώνει τους έμπειρους διπλωμάτες; Μόλις προ ημερών, ο νέος υπουργός Εξωτερικών, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του, εκθείασε το διπλωματικό προσωπικό. Πώς θα δικαιολογηθεί ο διορισμός ενός δημάρχου;

 

Η στήλη επαναλαμβάνει, πως εύχεται όλα τα προαναφερθέντα να αποτελούν απλές φήμες και να μην γίνουν πράξη. Καθηκόντως γίνεται η αναφορά ώστε να φτάσει το μήνυμα στο Προεδρικό. Για τον απλούστατο λόγο ότι δεν συνάδουν με το νέο πνεύμα το οποίο διακήρυξε πολλάκις ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Και σαφώς, πρέπει να απασχολεί το Προεδρικό η πιθανότητα να απολέσει από τόσο νωρίς την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Άντε μετά να την ξανακερδίσεις… Οψόμεθα!