Η στήλη κάθε Δευτέρας γράφεται νωρίς την Κυριακή.

  Μόλις επέστρεψα από ψαροταβέρνα με πόνο ψυχής. Η παρέα ακόμα βιαιοπραγεί επάνω στο φαγκρί που διάλεξα και παράγγειλα εγώ, αλλά δεν το πρόλαβα. 

  Αποζημιώθηκα όμως με κάτι τραγανιστές κουτσομούρες, γαριδάκι συμιακό, σαλάτα χωριάτικη όπως πρέπει (δηλαδή φέτα βαρελίσια και άφθονη), και μια κακαβιά που αλλού δεν υπάρχει.

  Σημειώστε ότι, επί σχεδόν ένα μήνα τώρα, ενώ η μέρα ξημερώνει ηλιόλουστη, νωρίς τ’ απογεύματα συννεφιάζει, πέφτει η θερμοκρασία, και βρέχει με βροντές κι αστραπές. 

  Οι κάλπες είν ακόμα ανοικτές. Οι μεσήλικες και οι πιο ηλικιωμένοι έχουν ξεμπερδέψει από νωρίς. Μετά την ταβέρνα, θα πάνε σπίτι για να φορτιστούν με ύπνο εν όψει νύχτας μακράς. 

  Οι νεώτεροι, που ξενύχτισαν χθες, κοιμούνται ως το μεσημέρι, είναι στις καφετέριες ως το απόγευμα, και τις δύο τελευταίες ώρες προσέρχονται με το πάσο τους στα εκλογικά κέντρα. Χαλαρά!

  Γενικά, ήταν μια αποφορτισμένη προεκλογική περίοδος, παρά το γεγονός ότι προκηρύχτηκε στ’ αποκαίδια της ανείπωτης τραγωδίας των Τεμπών, όπου η πολιτική αντιπαράθεση ήταν πολύ έντονη. 

  Ο μεγάλος όγκος όμως της εκλογικής καμπάνιας μεταφέρθηκε στα σόσιαλ μίντια. Εκεί, δούλεψαν πολύ τα hashtags, #, όπου σύμφωνα με μια έρευνα που είδα το Σάββατο, το 23,6% από αυτά ανοίχτηκαν από δημοσιογράφους. Αυτό δείχνει ότι και στην ενημέρωση ανοίχτηκαν πια νέες, άπειρες πηγές, και οι παλιότερες φθίνουν και σβήνουν. 

  Οι πάλαι ποτέ μεγάλες συγκεντρώσεις έχουν μείνει λειψές, και είναι του τύπου «παιδιά αραιώστε για να φαίνεται ότι πιάνουμε μεγάλη έκταση». 

  Τα πανό και οι αφίσες των κομμάτων και υποψηφίων σχεδόν εξαφανίστηκαν. Μόνο το ΚΚΕ έχει μείνει κολλημένο σε άλλες εποχές. 

  Καινούργιο στοιχείο αυτών των εκλογών ήταν και ότι ψήφισαν αρκετοί (όχι όμως όσοι έπρεπε) Έλληνες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό. Δυστυχώς, με την παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ, μπήκαν προϋποθέσεις όπως πχ να έχουν δικαίωμα ψήφου μόνο όσοι έχουν μείνει για 2 συνεχόμενα χρόνια στην Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια, και αφού προσκομίσουν φορολογικές δηλώσεις που να αποδεικνύουν ότι δήλωσαν εισόδημα εδώ.

  Όπως και να έχει, η αρχή έγινε. Στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού ενεγράφησαν 22.857 Έλληνες πολίτες. Το 79,6% πήγαν και ψήφισαν στα μέρη όπου ζουν. Το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής, ήταν από την Κύπρο, πάνω από 90%, και λίγο πιο κάτω οι συμπατριώτες μας στην Γερμανία και στην Αγγλία. 

  Η ψηφοφορία έγινε σε επί τόπους εκλογικά κέντρα. Ελπίζεται την επόμενη φορά να ισχύει η επιστολική ψήφος. 

  Εννοείται ότι αποτελεί παρελθόν πια – και ευτυχώς δηλαδή – η μεταφορά ψηφοφόρων από το εξωτερικό με κομματικά αεροπλάνα. 

  Μία ακόμα αλλαγή είναι ότι φθίνει σιγά-σιγά και το τηλεοπτικό ενδιαφέρον για δηλώσεις απλό πολιτικούς αρχηγούς μετά την έξοδό τους από εκλογικά κέντρα. Τα «σήμερα μίλησε ο λαός», και σήμερα είναι η ημέρα της δημοκρατίας», καταλαβαίνεις από την βαριεστιμάρα με την οποία λέγονται ότι είναι ποια θνησιγενή. 

  Πάντως το «κάπως υποτονικό» αυτής της εκλογικής μάχης, σίγουρα θα ζωντανέψει στον επόμενο γύρο, που μάλλον πρέπει να θεωρείται σίγουρος, αφού από την χθεσινή αναμέτρηση αυτοδυναμία δεν εξασφαλίζει από μόνο του κανένα κόμμα.

  Από αύριο κιόλας αρχίζει η διαδικασία των διερευνητικών εντολών, κεντρικό πρόσωπο των οποίων θα είναι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Μία αναγνωρισμένη νομική προσωπικότητα που γνωρίζει άριστα και υπηρετεί όπως πρέπει τα έχοντα θεσμική σημασία ζητήματα. 

  Θα έχουν μεγάλο λοιπόν ενδιαφέρον οι επόμενες μέρες, στις οποίες μεταξύ άλλων θα δοκιμαστεί το αν και κατά πόσο θα καταφέρουν οι αρχηγοί των κομμάτων να βρουν κάποιοι «κοινό έδαφος», ή αν θα πάμε σε δεύτερο γύρο, 30 μέρες μετά που η ΠτΔ θα επιβεβαιώσει ότι οι προσπάθειες για συνεργασία δεν ευδοκίμησαν. 

  Εικονογράφηση: το Doodle της Google για τις εκλογές στην Ελλάδα