Σχεδόν 200 οικογένειες διαμένουν σε πολυκατοικίες, οι οποίες κρίθηκε ότι επιβάλλεται να κατεδαφιστούν αμέσως επειδή η στατική τους κατάσταση είναι τέτοια που δεν διασφαλίζει ότι θα αντέξουν σε καταπόνηση που θα προέλθει κυρίως από σεισμό και γι’ αυτό δρομολογούνται αμέσως οι διαδικασίες κατεδάφισής τους.

Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι περίπου οι μισές από τις 43 πολυκατοικίες σε κυβερνητικούς προσφυγικούς συνοικισμούς κρίθηκαν κατεδαφιστέες αμέσως. Όπως πληροφορείται ο «Φ», κάποιες άλλες από τις 43 πολυκατοικίες κρίθηκε (από τον έλεγχο που διεξήχθη) ότι βρίσκονται σε κατάσταση που μπορούν να αντέξουν και πέραν του χρονοδιαγράμματος των έξι μηνών που δόθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να εκκενωθούν ώστε να αρχίσει η αναδόμησή τους. Συγκριτικά, οι περισσότερες υπό κατεδάφιση πολυκατοικίες βρίσκονται στην επαρχία Λευκωσίας. Τους ελέγχους διενήργησαν μηχανικοί της Πολεοδομίας, του ΕΤΕΚ και των Δήμων στους οποίους βρίσκονται οι πολυκατοικίες που θα κατεδαφιστούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εγκρίθηκε σχέδιο για πολυκατοικίες συνοικισμών

Οι προς άμεση κατεδάφιση πολυκατοικίες θα ανακοινωθούν σήμερα από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνο Ιωάννου, ο οποίος δρομολόγησε τις διαδικασίες κατεδάφισης και αναδόμησης των 43 πολυκατοικιών, αλλά και τον σταδιακό έλεγχο και επιδιόρθωση όσων πολυκατοικιών κριθεί ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα. Όπως είχε ανακοινώσει ο υπουργός, η δεύτερη φουρνιά περιλαμβάνει 70 πολυκατοικίες οι οποίες αντιμετωπίζουν πολύ λιγότερα προβλήματα από ότι οι 43 μη επισκευάσιμες. Οι υπόλοιπες από τις συνολικά 358 πολυκατοικίες, οι οποίες είχαν ελεγχθεί από το Τμήμα Πολεοδομίας την περίοδο 2018-2020, θα εξεταστούν σε μεταγενέστερο στάδιο, δεδομένου ότι  είχαν βρεθεί σε σχετικά καλή κατάσταση από στατικής απόψεως. 

Βεβαίως, τα δύσκολα τώρα αρχίζουν, υπό την έννοια ότι κυρίως ηλικιωμένοι πρόσφυγες θα υποχρεωθούν να ξεσηκωθούν και να εγκαταλείψουν τα διαμερίσματά τους αναζητώντας νέους χώρους διαμονής, μακριά από τους γείτονες και τις συνήθειες τους. Πάντως, πηγή στο υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε στον «Φ», πως πέραν των κρατικών υπηρεσιών (Τμήμα Πολεοδομίας, Πολιτική Άμυνα κλπ) συγκροτούνται ομάδες εθελοντών με σκοπό να βοηθήσουν στη μετακόμιση των ενοίκων και στην αποθήκευση επίπλων και οικιακού εξοπλισμού, μέχρι να ανεγερθούν οι νέες πολυκατοικίες. 

Κλιμάκια του ΥΠΕΣ και των οικείων Δήμων αρχίζουν επισκέψεις στις πολυκατοικίες για καταγραφή των αναγκών, με δεδομένο ότι υπάρχουν και άτομα που είναι κλινήρη, ηλικιωμένοι, με προβλήματα υγείας, δυσκολίες στη διακίνηση κοκ.

Σημειώνεται, ότι η αυτοψία των μηχανικών ολοκληρώθηκε και η εικόνα των 43 πολυκατοικιών αποσαφηνίστηκε αφού ελήφθησαν υπόψιν και τα ευρήματα της μελέτης του Τμήματος Πολεοδομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 3.128 διαμερίσματα στο πλάνο συντήρησης σε συνοικισμούς

Ο αντιπρόεδρος του ΕΤΕΚ Ανδρέας Θεοδότου ο οποίος συμμετείχε ενεργά στην όλη διαδικασία, ανέφερε στον «Φ», ότι ανάμεσα στα προβλήματα που εντοπίστηκαν, ήταν σκουριασμένο σίδερο, αποσαρθρωμένο μπετόν, ετοιμόρροπα μπαλκόνια πολλές υγρασίες (σε σημείο που δεν προσφέρονται για διαμονή ανθρώπων) πτώση κομματιών μπετόν κοκ.

Θα πρέπει να εγκαταλειφθούν λέει ο Θεοδότου

Ο κ. Θεοδότου εκτιμά, πως ως έχει η κατάσταση κάποιων από τις 43 πολυκατοικίες, για να εκτελεστούν τέτοιες εργασίες ώστε να ενισχυθούν επαρκώς τα κτήρια, θα πρέπει να εγκαταλειφθούν από τους ενοίκους. Οπόταν, από τη στιγμή που εκκενώνεται μια πολυκατοικία και οι ένοικοι υφίστανται την ταλαιπωρία, χωρίς η λύση που θα δοθεί να είναι μακρόπνοη, τότε είναι πιο ορθό και παραγωγικό να κατεδαφιστούν και να αναδομηθούν. 

Αξίζει να σημειωθεί, πως ποσοστό περίπου 11% των 375 διαμερισμάτων (των 43 πολυκατοικιών), δηλαδή γύρω στα 40 διαμερίσματα έχουν αγοραστεί από μη πρόσφυγες, κάποιοι εκ των οποίων ίσως και να μην είναι καν Κύπριοι.