Τα κίνητρα των δραστών πίσω από την απαράδεκτη και καταδικαστέα επίθεση σε βάρος 25χρονης Τουρκοκύπριας Άσια Καράαλι τα ξημερώματα του Σαββάτου στην Αγία Νάπα, συνεχίζει ν’ αναζητεί η Αστυνομία, υπό το βάρος της προσπάθειας εκμετάλλευσης του περιστατικού από τις κατοχικές Αρχές. Οι δύο Ελληνοκύπριοι, 22 και 30 ετών, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στο περιστατικό συνεχίζουν να τελούν υπό κράτηση, ενώ αναζητείται και τρίτο πρόσωπο που φαίνεται σε νέο βίντεο το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας. Σημειώνεται πως τα στοιχεία του τρίτου προσώπου, που έχει μικρότερη εμπλοκή στην υπόθεση, μέχρι χθες το απόγευμα παρέμεναν άγνωστα.

Το περιστατικό συνέβη στις 3:30 τα ξημερώματα στο δρομάκι που οδηγεί στο χώρο στάθμευσης της εκκλησίας της Παναγίας της Αγίας Νάπας και είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό της 25χρονης, η οποία κτυπήθηκε στο πρόσωπο και ακολούθως σπρώχτηκε και έπεσε από περιτοίχισμα ύψους δύο μέτρων. Στην κατάθεσή της η κοπέλα, ανέφερε πως καθώς περπατούσε με φίλους της στα δρομάκια της Αγίας Νάπας, τρεις Ελληνοκύπριοι άρχισαν να την φλερτάρουν.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε, όταν κατάλαβαν πως ήταν Τουρκοκύπρια της επιτέθηκαν λεκτικά και ακολούθως την κτύπησαν στο πρόσωπο και την έσπρωξαν. Χθες το απόγευμα η κοπέλα έδωσε συμπληρωματική κατάθεση και κλήθηκε να αναγνωρίσει τους φερόμενους δράστες. Πάντως οι δύο Ελληνοκύπριοι που συνελήφθησαν, μέχρι χθες τηρούσαν σιγή ιχθύος, αναφέροντας πως όσα έχουν να πουν θα τα αναφέρουν ενώπιον του Δικαστηρίου.

Οι ανακριτές του ΤΑΕ Αμμοχώστου, πέραν από τα δύο βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχουν στο μικροσκόπιο και άλλα από την περιοχή ενώ αναζητούν και αυτόπτες μάρτυρες, σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσουν τι ακριβώς έγινε και εάν υπάρχουν ρατσιστικά κίνητρα πίσω από την επίθεση. «Σε αυτό το στάδιο όλα τα ενδεχόμενα διερευνώνται», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Αμμοχώστου, Στηβ Θεοδούλου, προσθέτοντας πως οι δύο συλληφθέντες την Κυριακή 4 Ιουνίου οδηγήθηκαν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου, το οποίο εξέδωσε εναντίον τους διάταγμα κράτησης για τέσσερις μέρες. Το διάταγμα κράτησης των υπόπτων λήγει αύριο και εντός της ημέρας, θα αποφασιστεί εάν θα ανανεωθεί ή εάν θα καταχωριστεί υπόθεση σε βάρος τους.

Ποινική υπόθεση θα σχηματιστεί και σε βάρος Τουρκοκύπριου από την παρέα της 25χρονης, ο οποίος φαίνεται στο νέο βίντεο ν’ ανασύρει από αυτοκίνητο επιθετικό όργανο. Το πρόσωπο αυτό εντοπίστηκε και παραδέχθηκε πως επρόκειτο για ρόπαλο, το οποίο παρέδωσε στην Αστυνομία.

Τι κατέγραψαν τα δύο βίντεο

Το πρώτο βίντεο, που προκάλεσε σάλο, ανήρτησε στο διαδίκτυο η 25χρονη μαζί με φωτογραφίες από τα τραύματα που έχει στο πρόσωπο και το χέρι. Αρχικά φαίνεται να την κτυπά στο πρόσωπο ένας άντρας με μαύρη μπλούζα. Σε δευτερόλεπτα η εικόνα χάνεται και ακούγεται μια φωνή να λέει στα τουρκικά «αμάν λιποθύμησε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 25χρονη Τ/κ: Να μη μετατραπεί το περιστατικό σε εχθρότητα μεταξύ των 2 κοινοτήτων

Το δεύτερο βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας, κατέγραψε τόσο την πτώση της 25χρονης όσο και το τι προηγήθηκε αυτής. Σε αυτό φαίνονται τα εμπλεκόμενα πρόσωπα να διαπληκτίζονται στο δρομάκι πάνω από την εκκλησία. Σε κάποια στιγμή, άτομο από την παρέα της 25χρονης καταδιώκεται και ακολούθως πηδά από το περιτοίχισμα, μεταβαίνει σε αυτοκίνητο και αρπάζει ρόπαλο, το οποίο όμως δεν φαίνεται να χρησιμοποιεί. Ο καυγάς συνεχίστηκε με αποτέλεσμα την πτώση της κοπέλας που προήλθε από σπρώξιμο.

Στην αρχική της ανάρτηση η κοπέλα ανέφερε πως το βράδυ της Παρασκευής πήγε στην Αγία Νάπα με φίλη της για να διασκεδάσουν και άρχισαν να την παρενοχλούν τρεις άνδρες, την ώρα που προσπαθούσε να επιστρέψει. «Με έβριζαν και με γρονθοκόπησαν στο πρόσωπο επειδή είπα ότι δεν τους ήθελα και κατάλαβαν ότι είμαι Τ/κ, από τον τρόπο που μιλούσα. Στη συνέχεια με πέταξαν κάτω από έναν τοίχο ύψους περίπου δύο μέτρων. Δεν θυμάμαι επειδή λιποθύμησα. Κάποιοι που το είδαν κάλεσαν το ασθενοφόρο, αλλά όταν πήγα στο νοσοκομείο μου είπαν ότι δεν έχω τίποτα» έγραψε σημειώνοντας πως πήγε και στο «Γενικό Νοσοκομείο» της κατεχόμενης Αμμοχώστου και της είπαν πως έσπασε το δάκτυλό της. Τα έβαλε ακόμη με τις Αρχές του ψευδοκράτους αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας, για τον τρόπο που χειρίστηκαν την υπόθεση.

Μετά τις αντιδράσεις, που προκάλεσαν την παρέμβαση του Ερσίν Τατάρ αλλά και του Προέδρου Χριστοδουλίδη, με νέα ανάρτηση της η 25χρονη Τουρκοκύπρια επιχείρησε να ρίξει τους τόνους. «Για πρώτη φορά στη ζωή μου αντιμετώπισα ένα τέτοιο γεγονός. Δεν θέλω αυτό το περιστατικό να μετατραπεί σε κάποια ένταση και εχθρότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Η ελληνοκυπριακή Αστυνομία επενέβη αμέσως μόλις έγινε η καταγγελία και συνέλαβε τους δράστες. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλες τις Αρχές που συμμετείχαν στο περιστατικό, τόσο στο νότο όσο και στο βορρά», έγραψε δηλώνοντας σοκαρισμένη από όσα βίωσε.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νέο βίντεο από τον ξυλοδαρμό της Τουρκοκύπριας στην Αγία Νάπα

Αστυνομική πηγή, ωστόσο, επισήμανε στον «Φ», ότι τα δύο βίντεο που κυκλοφόρησαν δείχνουν συγκεκριμένο στιγμιότυπο την ώρα που άρχισε ο καυγάς και όχι όσα προηγήθηκαν. Γι’ αυτό και ζητούμενο της έρευνας είναι να μάθουν επ’ ακριβώς και τι συνέβη προηγουμένως.

Επιχειρεί να ανεβάσει τους τόνους το ψευδοκράτος

Τη Δευτέρα ο Ερσίν Τατάρ επικοινώνησε με την 25χρονη και ακολούθως επιχείρησε να ανεβάσει τους τόνους, αναφερόμενος σε περιστατικό που βλάπτει το ειρηνικό περιβάλλον. «Η “Προεδρία” θα δώσει συνέχεια στο θέμα», ανέφερε σε γραπτή ανακοίνωση, σημειώνοντας πως έδωσε οδηγίες στη Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για το Έγκλημα, προκειμένου να παρακολουθεί «την αποτρόπαια επίθεση» κατά της νεαρής. «Τέτοια περιστατικά που βλάπτουν το ειρηνικό περιβάλλον στο νησί είναι απαράδεκτα», πρόσθεσε.

Επικοινωνία με τον Τ/κ ηγέτη, είχε το βράδυ της Δευτέρας και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος καταδίκασε το γεγονός αναφέροντας πως οι εμπλεκόμενοι συνελήφθησαν και θα οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Είπε ακόμη στον Ερσίν Τατάρ πως δεν φαίνεται να πρόκειται για περιστατικό ρατσιστικής επίθεσης, αλλά «απαράδεκτης και καταδικαστέας παραβατικής συμπεριφοράς».
Την επίθεση σε βάρος της Τουρκοκύπριας καταδίκασαν εξάλλου τα πλείστα κόμματα που ζητούν διεξοδική έρευνα για το περιστατικό.

Ο ΔΗΣΥ ανέφερε πως καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο κάθε πράξη βίας, ρατσισμού και ξενοφοβίας, σημειώνοντας πως «επιβάλλεται ως κοινωνία να είμαστε απόλυτοι στην καταδίκη περιστατικών που ως σπίθα μπορούν να οδηγήσουν σε καταστροφικές συνέπειες». Από την πλευρά του το ΑΚΕΛ, σημείωσε πως δεν μπορεί να υπάρξει καμία ανοχή σε τέτοια φαινόμενα τα οποία, όχι μόνο συνιστούν ποινικά αδικήματα αλλά προσβάλλουν τον τόπο και τις αξίες του λαού μας.

«Το γεγονός ότι το θύμα ήταν Τουρκοκύπρια εξ αντικειμένου οδηγεί σε αρνητικούς συνειρμούς και γι’ αυτό απαιτείται η άμεση και αποφασιστική εξιχνίαση της υπόθεσης και η τιμωρία των δραστών», πρόσθεσε. Για πράξεις που προσβάλλουν την κοινωνία και τον πολιτισμό μας, έκανε λόγο το ΔΗΚΟ, με τη ΔΗΠΑ να καλεί κοινωνία και πολιτεία να αντιδράσουν ενάντια σε ενέργειες που διαταράσσουν το κλίμα στο εσωτερικό της χώρας και στέλνουν τα λανθασμένα μηνύματα.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Παραδειγματική τιμωρία

Είτε επρόκειτο για ρατσιστικό επεισόδιο λόγω της καταγωγής της 25χρονης είτε επρόκειτο για ωμή σεξιστική βία σε βάρος μίας γυναίκας, η τιμωρία των δραστών πρέπει να είναι παραδειγματική και ενδεικτική της σοβαρότητας του αδικήματος που διέπραξαν. Ό,τι κι εάν προηγήθηκε δεν μπορεί να δικαιολογήσει τον ξυλοδαρμό της κοπέλας, η ζωή της οποίας τέθηκε μάλιστα σε κίνδυνο, όταν ένας εκ των δραστών δεν δίστασε να την σπρώξει από το περιτοίχισμα, όπως φαίνεται στο δεύτερο βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας. Είναι καθαρά από τύχη που δεν τραυματίστηκε πιο σοβαρά η 25χρονη Τουρκοκύπρια και είναι προς τιμή της το γεγονός πως θέλησε να ρίξει τους τόνους, προκειμένου να μην υπάρξει ένταση μεταξύ των δύο πλευρών.