Είναι οπωσδήποτε ένα φιάσκο αυτή η ιστορία με τις υπερωρίες της Δόξας Κωμοδρόμου, αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου. Ένα σκάνδαλο από αυτά που συνηθίζει η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη δίνοντας την εντύπωση ότι αποτελείται από ερασιτέχνες. Μην πω αχάπαρους ή ατζαμήδες -ταιριάζουν καλύτερα αλλά είναι αγένεια.

Έχω, όμως, την εντύπωση ότι φορτώθηκε το σκάνδαλο η Δόξα Κωμοδρόμου και όλοι οι άλλοι, που πρωτίστως ευθύνονται, σφυρίζουν αδιάφορα. Και μάλιστα το φορτώθηκε με έναν τρόπο που όζει λαϊκισμού και ανθρωποφαγίας. Όχι γιατί αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο, καλώς αποκαλύφθηκε, αλλά διότι παρουσιάστηκε με τρόπο που δείχνει ότι επρόκειτο για μια προσωπική λαμογιά της Δόξας Κωμοδρόμου.

Ότι, δηλαδή, αυτή ειδικά η αξιωματούχος είναι μια απατεώνισσα η οποία βρήκε τρόπο να βγάζει χρήματα, χρεώνοντας στο κράτος υπερωρίες ακόμα και για τα μνημόσυνα ή τις φιλανθρωπικές εκδηλώσεις που πήγαινε. Ας μου επιτρέψει η «λαϊκή οργή», που εκδηλώθηκε αυτές τις μέρες με τον χειρότερο τρόπο, να αμφισβητήσω την κρίση της. Διότι, ανέμενα ότι η οργή θα στρεφόταν σε εκείνους που πρώτα έβαλαν την κ. Κωμοδρόμου να γράφει υπερωρίες, και μετά, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο, λούφαξαν και την άφησαν να τρώει μόνη της τα χαστούκια.

Είναι πολύ καθαρά τα πράματα αν τα δεις ψύχραιμα. Η Δόξα Κωμοδρόμου διορίστηκε από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ως αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος. Ο μισθός της θέσης είναι περίπου κατά χίλια ευρώ μεγαλύτερος από τον μισθό που είχε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Όταν ο Γενικός Ελεγκτής, όπως ξεκαθάρισε ο ίδιος, υπέδειξε στον Πρόεδρο ότι ο νόμος των αποσπάσεων δεν εφαρμόζεται για αποσπάσεις σε θέσεις αξιωματούχων, ο διορισμός ανακλήθηκε και προωθήθηκε απόσπαση για να ασκεί τα καθήκοντα της αν. κυβερνητικής εκπροσώπου, ώστε να μην αναγκαστεί να παραιτηθεί από το πανεπιστήμιο.

Με αυτόν τον τρόπο όμως, ο μισθός της θα έπρεπε να είναι αυτός που ήταν και στο πανεπιστήμιο (κλίμακα Α8) και τίποτε περισσότερο. Κάποιος εγκέφαλος σκαρφίστηκε την ιστορία με τις υπερωρίες. Την έβαλαν (πέστε μας ποιοι;) να συμπληρώνει κάθε μήνα αριθμό υπερωριών ώστε αυτές να συμπληρώνουν τον μισθό της θέσης αν. κυβ. εκπρ. Γι΄ αυτό άλλωστε όλες οι υπερωρίες είναι περίπου €1.000 τον μήνα και με διορθώσεις που έκαναν τα λογιστήρια έμεναν €800. Ούτε €500, ούτε €2.000, αλλά χίλια. Τόσα έλειπαν από τον μισθό.

Αυτό, φυσικά, είναι χειρότερη απατεωνιά από τις υπερωρίες αυτές καθαυτές. Την έκανε, όμως, η Δόξα επειδή έτσι της κατέβηκε στο κεφάλι; Ποιος βρήκε αυτή τη φόρμουλα; Ποιος αποφάσισε ότι αυτό είναι νόμιμο; Ποιος την καθοδήγησε πώς να γράφει υπερωρίες για να εγκρίνονται; Συμμετείχε ο Πρόεδρος σε αυτά τα κόλπα; Τα ενέκρινε; Διότι, όπως και νάχει, η ευθύνη ανήκει πάνω απ΄ όλους στον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ασφαλώς έχει και η κ. Κωμοδρόμου ευθύνη, εκτός αν αποδείξει ότι την εξαπάτησαν. Αλλά, μεγαλύτερη ευθύνη έχει διότι όταν της πρότειναν τη θέση της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου, όφειλε να πάρει μια απόφαση: Είτε να παραιτηθεί από το πανεπιστήμιο, είτε να απορρίψει την όποια δόξα του κρατικού αξιωματούχου. Αλλά, δέχθηκε τη δόξα χωρίς να παραιτηθεί συμμετέχοντας σε ένα λογιστικό κόλπο. Μαφιόζικο κόλπο. Εδώ είναι κράτος, όμως. Οφείλει πρώτο το Προεδρικό να εφαρμόζει τη νομοθεσία. Δεν γίνονται και τα δύο. Όπως είπε και ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, το διπλοπόρτι είναι προβληματικό.

Υ.Γ. Στις 25 Ιουλίου, το κάναμε κύριο θέμα με τίτλο «κτίζουν σουίτες για εισαγγελείς». Στις 26, αρθρογραφήσαμε υπό τον τίτλο «οι σουίτες και οι σπατάλες με τα λεφτά του κοσμάκη». Γράφαμε πολλές λεπτομέρειες για υπερβολές και πολυτέλειες στο νέο κτήριο της Γενικής Εισαγγελίας, κόστους (αρχικού) €45 εκατομμυρίων. Δεν έδωσε κανένας σημασία. Ούτε που μας έλαβαν υπόψη. Ούτε που ασχολήθηκαν να μας εξηγήσουν όταν ρωτούσαμε τι στο καλό το χρειάζεται το γραφείο των 74 τετραγωνικών (όσο ένα ευρύχωρο δυάρι) ο Γενικός Εισαγγελέας και των 72 τετραγωνικών ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας. Τώρα που ασχολήθηκε ο Γενικός Ελεγκτής, αντί να δουν την ουσία, τη σπατάλη και τη ματαιοδοξία, τον κατηγορούν ότι κάνει πόλεμο του Εισαγγελέα. Ευτυχώς, λέμε, εμείς που υπάρχει κι ένας Οδυσσέας Μιχαηλίδης να ασχολείται. Όλοι οι άλλοι τα θεωρούν λογικά όλα αυτά τα κουφά.