Σε νέο κύκλο συναντήσεων με κόμματα, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2023, μπαίνει αυτή και την ερχόμενη εβδομάδα η ΕΔΕΚ, διατηρώντας ανοιχτές πόρτες προς τις υπάρχουσες επιλογές, ανέφερε σήμερα σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του κόμματος, Μαρίνος Σιζόπουλος.

Μιλώντας μετά την τελετή κατάθεσης στεφάνων στο μνήμα του Βάσου Λυσσαρίδη στο κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τον θάνατο του ιστορικού ηγέτη της ΕΔΕΚ, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε σε ερωτήσεις αναφορικά με τη στάση του κόμματος εν μέσω των ζυμώσεων για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διατηρεί απόσταση 20 μονάδων ο Χριστοδουλίδης

Όπως είπε, το προεκλογικό σκηνικό είναι ακόμα ρευστό, με την ΕΔΕΚ να προχωρά σε νέο κύκλο συναντήσεων, για τη διερεύνηση του ενδεχομένου συνεργασίας ή συμπόρευσης. «Θα εγκαινιάσουμε αυτή την εβδομάδα και ενδεχομένως και την επόμενη συναντήσεις με κόμματα τα οποία θεωρούμε ότι βρίσκονται σε πλησιέστερη θέση όσον αφορά την ΕΔΕΚ, σε θέματα του Κυπριακού, αλλά και σε θέματα κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής», ανέφερε ο κ. Σιζόπουλος, επισημαίνοντας ότι η στάση του κόμματός του θα εξαρτηθεί και από τις τελικές αποφάσεις που θα ληφθούν από τα υπόλοιπα κόμματα, αλλά και από τη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού.

«Η ΕΔΕΚ έχει δημόσια τοποθετηθεί για τις θέσεις και τις προθέσεις μας», εξήγησε και πρόσθεσε ότι «η στάση μας δεν εξαρτάται μόνο από εμάς, αλλά και από τις υπόλοιπες κομματικές δυνάμεις, ανάλογα με το ποιες θα είναι οι δικές τους ενέργειες και αποφάσεις», ξεκαθαρίζοντας ότι η ΕΔΕΚ θα πάρει τις δικές της αποφάσεις «με πλήρη διαφάνεια και με δημοκρατικό τρόπο».

Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο η ΕΔΕΚ διατηρεί ανοιχτές πόρτες στις επιλογές που υπάρχουν μέχρι στιγμής, απάντησε ότι από τη μέχρι τώρα δράση και δημόσιες τοποθετήσεις από την πλευρά του κόμματος, αυτό είναι φανερό.

Αναφερόμενος στην τελετή κατάθεσης στεφάνων στο μνήμα του Βάσου Λυσσαρίδη, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι μέσα από αυτή, τα στελέχη και η ηγεσία του κόμματος διαβεβαίωσαν ότι θα συνεχίσουν τον ίδιο αγώνα «χωρίς παρεκκλίσεις και παρεκτροπές, μέχρι την ελευθερία της πατρίδας μας, μέχρι τη δικαίωση του λαού μας, για δημοκρατία και σοσιαλισμό».

Ανέφερε, ακόμα ότι, αν και συμπληρώθηκε ένας χρόνος βιολογικής απουσίας του Βάσου Λυσσαρίδη, «εντούτοις η διαδρομή του ως πολιτικός, ως ποιητής, ως ζωγράφος, ως γιατρός, παραμένει σταθερός οδοδείκτης στην πορεία που η ΕΔΕΚ ακολουθεί και θα συνεχίσει να ακολουθεί, όσον αφορά την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, την απελευθέρωση της πατρίδας μας από την τουρκική κατοχή και τη δημιουργία ενός κράτους δικαίου, προς όφελος των πολιτών».

ΚΥΠΕ