Όποιος δεν θέλει να πάει στο μύλο, πέντε μέρες κοσκινίζει. Η παροιμία ταιριάζει γάντι στους πολιτικούς μας. Μετά από πίεση πολλών χρόνων, μετά από σωρεία άρθρων και μετά από συσσώρευση τόνων οργής της κοινωνίας για τις κορυφαίες προκλήσεις των πολλαπλών συντάξεων και της συνταξιοδότησής τους από τα 60 αντί τα 65, δεήθηκαν τελικά να δεχτούν περικοπή των βασιλικών προνομίων. Το πράττουν, όμως, με πρόταση η οποία κορυφώνει την οργή λόγω νέας πρόκλησης, που λέγεται φιλοδώρημα αντί σύνταξης.

Και, ακριβώς , επειδή το κάνουν με μισή καρδιά, κωλυσιεργούν σε βαθμό, που πλέον με μαθηματική ακρίβεια, θα προσθέσει και πολλούς άλλους στη λίστα των πολλαπλών συντάξεων ως απότοκο των εκλογών της 9ης Ιουνίου.

Αλήθεια, είναι για να απορεί κάποιος, από πού αντλεί τέτοιο απύθμενο θράσος ο κύριος Μάκης, ώστε να τολμά να ετοιμάζει νομοσχέδια με τα οποία να καταργεί τις πολλαπλές συντάξεις αλλά να τις αντικαθιστά με παχυλά φιλοδωρήματα! Ο κατά τ’ άλλα, καθ’ ύλην αρμόδιος για να σέβεται τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών, τολμά να φροντίσει ένα σωρό αξιωματούχοι (Πρόεδροι Δημοκρατίας, Πρόεδροι Βουλής, υπουργοί) να αυξάνουν τα φιλοδωρήματά τους όταν αφυπηρετούν ως αντάλλαγμα για τη διακοπή των πολλαπλών συντάξεων.

Το διακήρυξε προχθές, χωρίς να ερυθριά ο άνθρωπος: «Το φιλοδώρημα είναι αυτό που υποκαθιστά τις πολλές συντάξεις, δηλαδή, αντί να υπάρχουν πολλαπλές συντάξεις, θα υπάρχει ένα εφάπαξ ποσό που θα λαμβάνει ο αξιωματούχος όταν αποχωρεί». Απλά πράγματα δηλαδή. Βγάζει τα χρήματα από τη μια τσέπη και τα βάζει στην άλλη.

Τέτοιος εμπαιγμός! Ποιος εξέθρεψε αυτό το θράσος, όμως, στους πολιτικούς; Η κοινωνία των πολιτών. Που συνεχίζει να τους ανέχεται χωρίς αντίδραση (με έργα και όχι μέσω facebook). Σε κάποια άλλη χώρα, θα είχαν αναγκάσει τον Μάκη, όχι μόνο να αποσύρει την προκλητική του πρόταση αλλά και να πάει σπίτι του, όντας ο ίδιος συνταξιούχος και δικαιούχος πολλαπλών συντάξεων!

Ευτυχώς, που βρέθηκε και η Αννίτα να απαντήσει στον κύριο Μάκη, διότι όλοι οι άλλοι μουγκάθηκαν. «Θέλουμε να καταργήσουμε τις πολλαπλές συντάξεις και να μην δημιουργήσουμε κάτι άλλο πολλαπλό, είτε αυτό ονομάζεται φιλοδώρημα είτε άλλως πως» ανέφερε.

Υποχρεωτικά θα επαναλάβουμε τι σημαίνει στην πράξη η ψήφιση του φιλοδωρήματος που εισηγείται ο Μάκης για να αντιληφθείτε το μέγεθος της κοροϊδίας. Σήμερα, ένας Πρόεδρος Δημοκρατίας αν αποχωρήσει σε μια θητεία λαμβάνει σύνταξη €85.000 το χρόνο και εφάπαξ επίδομα €400.000. Με το νομοσχέδιο του Μάκη θα λάβει εφάπαξ €426.000.  Αν, όμως, αποχωρήσει στις δύο θητείες τότε το φιλοδώρημα εκτοξεύεται στις €852.000! Ουσιαστικά αντιστοιχεί σε συντάξεις πέντε χρόνων οι οποίες του προπληρώνονται.

Στην περίπτωση του Προέδρου της Βουλής, σήμερα αν αποχωρήσει στις δύο θητείες, λαμβάνει €67.000 το χρόνο σύνταξη και εφάπαξ €315.000. Με την πρόταση του Μάκη, το φιλοδώρημα εκτοξεύεται στις €680.000 Κι εδώ προπληρώνεται η σύνταξη πέντε χρόνων.

Υπουργοί και Υφυπουργοί που υπηρετούν στη θέση για δύο θητείες, σήμερα λαμβάνουν σύνταξη €4.200 το χρόνο και εφάπαξ €235.000. Με το νομοσχέδιο του Μάκη, το εφάπαξ εκτοξεύεται στις €552.000. Ουσιαστικά, προπληρώνεται η σύνταξη έξι χρόνων.

Η δεύτερη πρόκληση αφορά το ροκάνισμα του χρόνου. Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης είχε αποστείλει στη Βουλή από τον περασμένο Νοέμβριο συγκεκριμένη πρόταση για κατάργηση των πολλαπλών συντάξεων. Με στόχο να ψηφιστεί νόμος και να προλάβουν τις εκλογές της 9ης Ιουνίου. Δεν τις άγγιξαν όμως. Περίμεναν μέχρι τώρα. Χωρίς αμφιβολία, δεν προλαβαίνουν να ψηφίσουν οτιδήποτε πριν τις εκλογές. Αυτό σημαίνει ότι όσοι εκλεγούν ευρωβουλευτές, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, περιφερειάρχες και πάει λέγοντας και είχαν υπηρετήσει σε κάποιο άλλο αξίωμα, θα προστεθούν στη λίστα των πολλαπλών συντάξεων!

Υπάρχει και τρίτος εμπαιγμός και τρίτη πρόκληση. Άντε να το χωνέψουμε πως στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων τίθενται θέματα συνταγματικότητας τα οποία πρέπει να υπερπηδηθούν και άρα απαιτείται μελέτη, γνωματεύσεις κλπ. Στο περιβόητο θέμα της συνταξιοδότησης στα 65 (όπως οι κοινοί θνητοί) αντί στα 60, που ισχύει σήμερα για υπουργούς και βουλευτές, ποια είναι η δυσκολία; Γιατί πρέπει να πάει πακέτο με τις πολλαπλές συντάξεις; Μήπως στόχος είναι αν δεν υπάρξει συμφωνία ή αν δεν ξεπερασθούν τα συνταγματικά προβλήματα στις πολλαπλές συντάξεις και το θέμα οδεύσει στις ελληνικές καλένδες, την ίδια τύχη να έχει και η συνταξιοδότηση στα 65;

Όταν ευλόγησαν τα γένια τους με τη σύνταξη στα 60 στα μουλωχτά, το έπραξαν με μιαν απλή ψήφιση στη Βουλή. Συγκεκριμένα, για να καταστεί βιώσιμο το Ταμείο Κοινωνικών  Ασφαλίσεων, το 2012, αυξήθηκε το όριο αφυπηρέτησης των εργαζομένων στο 65ο έτος, με κάποιες εξαιρέσεις και μεταβατικές διατάξεις για ενστόλους και εκπαιδευτικούς. Την ίδια στιγμή που έγινε η καθολική αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης στο 65ο έτος, όμως, οι βουλευτές της εποχής, σκέτα σαΐνια οι άνθρωποι, δεν συμπεριέλαβαν τους εαυτούς τους και τους υπουργούς και έμειναν στο 60ο!

Μια απλή πρόταση νόμου και μια ψήφιση με εφαρμογή από τις εκλογές του 2026 για τους βουλευτές και το 2028 για τους υπουργούς (τόσο large είναι η πρότασή μας) θα ήταν αρκετή και γρήγορη. Αν ήθελαν βεβαίως… Και επειδή αναφερόμαστε στον Μάκη Κεραυνό, το Προεδρικό να μην νομίζει ότι δεχόμαστε να βγάζει την ουρά του απέξω. Πρόταση εμπαιγμός του υπουργού Οικονομικών είναι πρόταση εμπαιγμός της Κυβέρνησης και του Προεδρικού!