Η διατήρηση αλλά και περαιτέρω ανάπτυξη της Κυπριακής Ναυτιλίας αποτελεί κοινό στόχο για όλους τους εμπλεκομένους και η εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής για τη Ναυτιλία είναι προτεραιότητα για την Κυβέρνηση, αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με αφορμή την σημερινή 33η Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου.

Σε χαιρετισμό του, που ανέγνωσε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Δημητριάδης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της οικονομίας, η οποία εξερχόμενη από μια παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας, λόγω της πανδημίας, αποδείχθηκε ανθεκτική, όπως είπε, με τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας να υπολογίζονται γύρω σε 4%, για το 2022, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής .

«Σε μια τόσο δύσκολη χρονιά -με ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο τοπίο κανόνων και κανονισμών- δεν θα μπορούσα να μην είμαι περήφανος για τις επιδόσεις της Ναυτιλιακής Βιομηχανίας, τη συμβολή της στην κυπριακή οικονομία και τον ζωτικό της ρόλο στην κοινωνία κατά τη διάρκεια της πανδημίας», συμπλήρωσε.

 Ποτέ δεν ήταν πιο ξεκάθαρο, συνέχισε, πόσο συνεισφέρει η ναυτιλία στη χώρα μας, υπογραμμίζοντας παράλληλα « τις άοκνες προσπάθειες των ναυτικών μας, οι οποίοι συνέχισαν να παραδίδουν φορτία σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, κάτι που και πάλι αναγνωρίζουμε και εκτιμούμε».

Υπενθυμίζοντας την οικονομική συμβολή της ναυτιλίας στον τόπο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι η Κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά πως, μέσα από την ναυτιλία,  η Κύπρος διακρίνεται και κατέχει μια αξιόλογη διεθνή θέση, πολύ πιο πάνω από το μέγεθος και τα όρια της.

Επιπρόσθετα, υπογράμμισε το ρόλο του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, το οποίο υπηρετεί την κυπριακή ναυτιλία από το 1989 «και θα πρέπει να νιώθει περήφανο που έχει αναδεχθεί σε ένα σημαντικό επαγγελματικό οργανισμό με ενεργή εμπλοκή στην διαμόρφωση της κυβερνητικής ναυτιλιακής πολιτικής και για τη συνεισφορά του στην ανάπτυξη του Κυπριακού νηολογίου και της εγχώριας ναυτιλιακής βιομηχανίας».

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε, επίσης, στη συμβολή και τις δράσεις του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, το οποίο το 2021 παρουσίασε την ολοκληρωμένη μακροπρόθεσμη στρατηγική του για την ναυτιλία «Sea Change 2030», με 35 διαφορετικές δράσεις και με στόχο την βιώσιμη ανάπτυξη της κυπριακής ναυτιλίας.

Διαβεβαιώνοντας ότι η εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής για τη ναυτιλία αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως, επιδίωξη είναι, η ναυτιλία μας να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από τον ανταγωνισμό, τόσο ως διεθνές νηολόγιο, όσο και ως βάση για διεθνείς ναυτιλιακές δραστηριότητες.  

Προς αυτή την κατεύθυνση, πρόσθεσε, το Υφυπουργείο Ναυτιλίας έχει ήδη προκηρύξει διαγωνισμό για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του , «ένα έργο που αναμένεται να μεγιστοποιήσει τη λειτουργική αποτελεσματικότητα του».  Επιπλέον, συνέχισε, η Κυβέρνηση σε μια προσπάθεια ν’ αυξήσει περαιτέρω την αποτελεσματικότητα και την ελκυστικότητα του Κυπριακού νηολογίου, θα καταθέσει πρόταση νομοσχεδίου στη Βουλή των Αντιπροσώπων,  για την υιοθέτηση κανονιστικού και διοικητικού πλαισίου που αφορά στη σύσταση ναυτιλιακής εταιρείας.

Την ίδια ώρα, ο ΠτΔ υπογράμμισε πως, ως ένα κορυφαίο ναυτιλιακό κράτος, έχουμε την ευθύνη να επιταχύνουμε τη διαδικασία μετάβασης της ναυτιλίας σε μια βιομηχανία χαμηλών εκπομπών άνθρακα και κλιματικά βιώσιμη. «Είναι προφανές ότι χρειαζόμαστε μια συντονισμένη προσέγγιση για στοχευμένα διεθνή μέτρα που θα πρέπει να διατυπώνονται πάντα σε στενή συνεννόηση με τη ναυτιλιακή βιομηχανία», είπε και πρόσθεσε πως «μια τέτοια πορεία δράσης θα μας επιτρέψει να επιτύχουμε τους στόχους μας για τη μείωση των εκπομπών, διασφαλίζοντας παράλληλα ένα βιώσιμο μέλλον για τον ναυτιλιακό τομέα».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε επίσης «αγκάθι στην πληγή» για την κυπριακή ναυτιλία, το συνεχιζόμενο παράνομο τουρκικό εμπάργκο, διαβεβαιώνοντας ότι η Κυβέρνηση συνεχώς εντατικοποιεί τις προσπάθειες για την άρση «αυτής της καθαρής παραβίασης των διεθνών και ευρωπαϊκών νόμων, που εμποδίζει το ελεύθερο εμπόριο και βλάπτει τα συμφέροντα, όχι μόνο της κυπριακής, αλλά και της ευρωπαϊκής ναυτιλίας».

Αναφερόμενος στην κρίση που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, σημείωσε ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο διεθνές εμπόριο και κυρίως σε πολλούς Ρώσους και Ουκρανούς ναυτικούς που εργοδοτούν ναυτιλιακές εταιρείες με έδρα την Κύπρο.  Λέγοντας ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση είναι έτοιμη να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια χρειαστεί προς διευκόλυνση της ναυτιλιακής βιομηχανίας και προστασία των ναυτικών που επηρεάζονται, έφερε ως παράδειγμα την απόφαση για διευκόλυνση ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών, σε συνεργασία με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, για τους ναυτικούς και τις οικογένειες τους, που δεν έχουν πρόσβαση στους μισθούς τους.

Εκφράζοντας, τέλος, την εκτίμηση του προς το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε και την πεποίθηση ότι, «όλοι μαζί, θα συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά για τον στόχο μας, που δεν είναι μόνο να διατηρήσουμε την Κύπρο ως διεθνές ναυτιλιακό κέντρο παγκόσμιας κλάσης, αλλά ν’ αναπτύξουμε και ν’ αναβαθμίσουμε περαιτέρω την κυπριακή ναυτιλία».

Πλήρη στήριξη Κοινοβουλίου στη ναυτιλία είπε η Α. Δημητρίου

Η ναυτιλία αποτελεί έναν τομέα που μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης, ανέφερε εξάλλου σε χαιρετισμό της η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, εκφράζοντας την πλήρη στήριξη του Κοινοβουλίου στη βιομηχανία.

Διαβεβαίωσε, εξάλλου, ότι ως μια νέα πολιτικός και ως η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, παραμένει προσηλωμένη στη στήριξη των στόχων που πρεσβεύει η στρατηγική «Sea Change 20230» του Υφυπουργείου Ναυτιλίας και που αφορούν σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα, όπου η ναυτιλία συνδέεται με την κοινωνία των πολιτών, μέσω της δια βίου μάθησης, της προώθησης της ναυτιλιακής κουλτούρας ιδιαίτερα μεταξύ των νέων και της ισότητας στα ναυτικά και ναυτιλιακά επαγγέλματα.

Υπενθυμίζοντας την έναρξη της θαλάσσιας επιβατικής σύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας, μετά από 22 χρόνια, η Αννίτα Δημητρίου ανέφερε πως αναμένεται πως θα συμβάλει στην αύξηση της συνδεσιμότητας, που αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Κύπρο.

Επιπρόσθετα είπε ότι «η Βουλή των Αντιπροσώπων και οι αρμόδιες Επιτροπές της, εξετάζουν τακτικά θέματα που σχετίζονται με τη ναυτιλία, συμπεριλαμβανομένων ζητημάτων βιωσιμότητας και προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος», σημειώνοντας πως, «υπό το φως των σημερινών προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής, η ναυτιλία είναι ένας τομέας που μπορεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης».

Σε αυτούς τους καιρούς της διεθνούς αναταραχής και των σημαντικών οικονομικών προκλήσεων, συνέχισε, ο ρόλος της ναυτιλίας στην ενίσχυση της οικονομίας και στην προώθηση της ευημερίας στην περιοχή μας, έχει γίνει ακόμη πιο σημαντικός, υπογραμμίζοντας ότι, πρωτοβουλίες και ενέργειες που λαμβάνονται συλλογικά για την ναυτιλία, είναι ζωτικής σημασίας και πρέπει να τυγχάνουν πλήρους υποστήριξης.

Η κυπριακή ναυτιλιακή βιομηχανία παρέμεινε ανθεκτική

Εξάλλου, ο Πρόεδρος του ΔΣ του Επιμελητηρίου, Θέμης Παπαδόπουλος, τόνισε στο χαιρετισμό του ότι, στον απόηχο μιας παρατεταμένης δύσκολης περιόδου, η κυπριακή ναυτιλιακή βιομηχανία παρέμεινε ανθεκτική και συνέχισε να προσφέρει τις ζωτικής σημασίας για την ανθρωπότητα υπηρεσίες της.

Υπογράμμισε δε, την ανάγκη δημιουργίας του μονοθυριδικού κέντρου (one stop shipping centre) στο Υφυπουργείο Ναυτιλίας, το οποίο θα αποτελέσει, κατά την έκφραση του, κινητήριο μοχλό για την περαιτέρω αναβάθμιση της Κύπρου, σε ένα σύγχρονο, ποιοτικό και βιώσιμο ναυτιλιακό κέντρο.

Αναφέρθηκε, επίσης, στις προσπάθειες της κυπριακής ναυτιλιακής βιομηχανίας για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για περαιτέρω μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της παγκόσμιας ναυτιλίας, με αποτελεσματικό και ασφαλές τρόπο, καθώς και στην ανάγκη άρσης του τουρκικού εμπάργκο στα υπό κυπριακή σημαία πλοία.

ΚΥΠΕ