Η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους πολιτικούς βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Βαθμολογούν πολιτικούς, Κυβέρνηση και Βουλή με απροβίβαστο, διαμηνύοντας πως η απαξίωση των πολιτών στις εκλογικές διαδικασίες οφείλεται στα ίδια τα πολιτικά πρόσωπα. 

Μέσα στον Απρίλη και καθώς η Κύπρος ετοιμάζεται να μπει για τα καλά στο προεκλογικό πεδίο μάχης, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Δημοσκοπήσεων Ερευνών Αγοράς Κύπρου διεξήγαγε την πρώτη κοινή δημοσκόπηση στην οποία συμμετείχαν όλα τα μέλη του ΣΕΔΕΑΚ. Οι ερωτηθέντες που έλαβαν μέρος στην έρευνα είχαν κληθεί να βαθμολογήσουν διάφορους θεσμούς και να καταγράψουν τις εκτιμήσεις τους για το μέλλον του τόπου, τους θεσμούς, τη σημασία των Προεδρικών Εκλογών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Η πρόεδρος του ΣΕΔΕΑΚ, Ελένη Μαραγκού, παρουσιάζοντας την έρευνα σημείωσε πως «τα τελευταία χρόνια παρατηρείται, μέσω των δημοσκοπήσεων που διενεργούνται, πτώση της εμπιστοσύνης του κόσμου στους θεσμούς». Αυτοί που φαίνεται να έχουν περισσότερο χάσει την εμπιστοσύνη του κόσμου είναι η Νομοθετική και Εκτελεστική εξουσία, ο Στρατός και η Εκκλησία. 

Οι 800 ερωτηθέντες που συμμετείχαν στην έρευνα κλήθηκαν να βαθμολογήσουν τους διάφορους θεσμούς και να καταγράψουν την ικανοποίησή τους. Στην πρώτη θέση κατατάσσουν το ΓεΣΥ (3,34), ακολουθεί στη δεύτερη θέση ο θεσμός του Γενικού Ελεγκτή (3,25) και ακολουθούν Δημόσια Εκπαίδευση (2,58) και Εισαγγελία (2,51). Αυτοί είναι οι τέσσερις θεσμοί που περνούν τη βάση σε μια κλίμακα βαθμολόγησης από 1 (καθόλου αισιοδοξία) έως το 5 (πλήρης αισιοδοξία). 

Δύο θεσμοί που με τις αποφάσεις τους καθορίζουν τη ζωή των πολιτών, παίρνουν απροβίβαστο. Η Βουλή (Νομοθετική εξουσία) βαθμολογείται με 2,27 και το κράτος (Εκτελεστική εξουσία) με 2,26. Σ’ ό,τι αφορά τη δημόσια συγκοινωνία αυτή κατατάσσεται τελευταία με 2,20.

Οι πολίτες ρωτήθηκαν και τα επαγγέλματα εκείνα που εμπιστεύονται, πάλι με κλίμακα από το 1 έως το 5. Οι πολιτικοί μένουν ανεξεταστέοι, καθώς οι πολίτες δηλώνουν πως δεν τους έχουν εμπιστοσύνη. Κατά σειρά, σύμφωνα με τη βαθμολόγηση που έλαβαν, οι πολίτες εμπιστεύονται: Καλλιτέχνες (3,73), Γιατρούς (3,47), Εταιρείες Δημοσκοπήσεων (3,26), Εκπαιδευτικούς (3,17), Στρατιωτικούς (3,10), Λογιστές (3,02), Αστυνομικούς (2,76), Επιχειρηματίες (2,72), Δικηγόρους (2,46), Συντεχνιακούς (2,42) και Πολιτικούς (1,77).

Στο πλαίσιο της δημοσκόπησης υποβλήθηκαν ερωτήματα που αφορούσαν τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν το 2023. Στο ερώτημα «Το ποιος θα εκλεγεί θα επηρεάσει τη ζωή σας τα επόμενα χρόνια ή όχι;», το 51% απάντησε καταφατικά, το 37% αρνητικά, το 10% απάντησε «Εξαρτάται» και το 2% «Δεν γνωρίζω / δεν απαντώ». 

Τα ποσοστά των θετικών απαντήσεων είναι υψηλότερα στις μικρότερες ηλικίες (63% και 55% για τα άτομα 18-24 και 25-44 αντιστοίχως), σε αντίθεση με τις μεγαλύτερες ηλικίες (50% και 39% για τα άτομα 45-64 και 65+ αντιστοίχως). Τα ποσοστά των αρνητικών απαντήσεων είναι υψηλότερα στις μεγαλύτερες ηλικίες (43% και 41% για τα άτομα 45-64 και 65+ αντιστοίχως) σε αντίθεση με τις μικρότερες ηλικίες (22% και 35% για τα άτομα 18-24 και 25-44 αντιστοίχως).

Οι πολίτες ρωτήθηκαν επίσης «Για ποιους λόγους κατά την άποψή σας μια μερίδα πολιτών δεν προσέρχεται να ψηφίσει στις εκλογές;». Οι ερωτηθέντες έθεσαν ως πρώτη αιτία την έλλειψη εμπιστοσύνης στους πολιτικούς (55%). Ως δεύτερο λόγο θεωρούν το ότι δεν πιστεύουν πως τα πράγματα θα αλλάξουν όποιος και να εκλεγεί (38%) και ως τρίτο λόγο την αδιαφορία (29%). 

Σύμφωνα με τα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας, οι πολίτες δείχνουν να λαμβάνουν υπόψη τα όσα καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις. Στο ερώτημα πόσο επηρεάζουν τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων τους πολίτες ως προς τον υποψήφιο που θα ψηφίσουν, οι ερωτηθέντες απάντησαν «Σε κάποιο βαθμό» (59%), «Καθόλου» (28%) και «Πολύ» (11%). Επίσης, στο ερώτημα πόσο επηρεάζουν τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων τους πολίτες στην απόφασή τους να ψηφίσουν ή όχι στις προεδρικές εκλογές, οι ερωτηθέντες απάντησαν «Σε κάποιο βαθμό» (57%), «Καθόλου» (28%) και «Πολύ» (13%). 

Σημειώνεται ότι η επίδραση των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων στην απόφαση των πολιτών είναι μεγαλύτερη στις μικρότερες ηλικίες. Οι μεγαλύτερες ηλικίες είναι αυτές που δηλώνουν ότι δεν επηρεάζονται καθόλου από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων. 

Αυτή την περίοδο οι εταιρείες δημοσκοπήσεων τρέχουν να προλάβουν να πραγματοποιήσουν τις δημοσκοπήσεις που έχουν ζητήσει κόμματα και υποψήφιοι. Σύμφωνα με την Ελένη Μαραγκού, «ήδη γίνονται αρκετές δημοσκοπήσεις, αλλά τα αποτελέσματα τους δεν δημοσιοποιούνται», υποδεικνύοντας ότι για δημοσιοποίηση της έρευνας πρέπει να υπάρξει έγκριση από το άτομο που την παρήγγειλε, ενώ υπενθύμισε πως κατά τη δημοσιοποίηση πρέπει να παρουσιάζεται και η ταυτότητα της δημοσκόπησης. 

Αυτό που καταγράφεται στην έρευνα είναι και το κλίμα απαισιοδοξίας που επικρατεί ανάμεσα στους Κύπριους. Πιο αισιόδοξες εμφανίζονται οι γυναίκες (2,46 έναντι των ανδρών, των οποίων η αισιοδοξία φτάνει στο 2,34), ενώ οι πιο αισιόδοξες ηλικίες είναι οι 18-24 και 25-44 (2,63 και 2,50 αντιστοίχως) σε αντίθεση με τις 45-64 και 65+ (2,24 και 2,33 αντιστοίχως). Η αισιοδοξία είναι μεγαλύτερη στις επαρχίες Λευκωσίας και Πάφου (2,43 και 2,50) σε αντίθεση με τις επαρχίες Λάρνακας (2,39), Λεμεσού (2,39) και Αμμοχώστου (2,11).

Πιο έτοιμοι οι άνδρες για γυναίκα Πρόεδρο 

Στο ερώτημα «Πιστεύετε ότι οι Κύπριοι είναι έτοιμοι να δεχτούν μια γυναίκα για Πρόεδρο της χώρας;» το 60% απάντησε καταφατικά, το 38% αρνητικά και το 2% «Δεν γνωρίζω / δεν απαντώ». Το ποσοστό των θετικών απαντήσεων είναι υψηλότερο στους άντρες σε σύγκριση με τις γυναίκες (63% και 57% αντιστοίχως). Επιπρόσθετα, οι θετικές απαντήσεις είναι περισσότερες στις μεγαλύτερες ηλικίες (64% και 73% για τα άτομα 45-64 και 65+ αντιστοίχως) σε σύγκριση με τις μικρότερες (47% και 53% για τα άτομα 18-24 και 25-44 αντιστοίχως). Οι αρνητικές απαντήσεις είναι περισσότερες στις μικρότερες ηλικίες (51% και 46% για τα άτομα 18-24 και 25-44 αντιστοίχως) σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες (32% και 25% για τα άτομα 45-64 και 65+ αντιστοίχως).

 

Τον Νοέμβριο του 1980 έγινε το πρώτο βήμα 

Η συγκεκριμένη έρευνα ήταν η πρώτη που διεξήχθη από το σύνολο των μελών του ΣΕΔΕΑΚ. Το γεγονός αυτό έδωσε την ευκαιρία στην Ελένη Μαραγκού να πάει πίσω στον χρόνο. 

Η πρώτη δημοσκόπηση στη χώρα μας διεξήχθη τον Νοέμβριο του 1980 από το ΚΕΜΑ και διερεύνησε διάφορα θέματα που ήταν στην επικαιρότητα την περίοδο εκείνη, καθώς και την πρόθεση ψήφου σε βουλευτικές εκλογές. 

Η κ. Μαραγκού σημείωσε ότι τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης προκάλεσαν τις αντιδράσεις κομμάτων και πολιτικών, όπως φαίνεται από την αρθρογραφία εκείνης της εποχής. Οι αντιδράσεις και η απάντηση του ΚΕΜΑ σε αυτές συνέβαλαν στη γνωστοποίηση του θεσμού της δημοσκόπησης και στην ενθάρρυνση του κοινού να εκφράζει πιο ελεύθερα τις απόψεις του σε έρευνες κοινής γνώμης, εξήγησε η πρόεδρος του ΣΕΔΕΑΚ.

Έκτοτε, η δημοσκόπηση έχει καθιερωθεί ως το κανάλι επικοινωνίας μεταξύ του κοινού και των κέντρων λήψης αποφάσεων, υπέδειξε η κ. Μαραγκού.