Τα όργανα άρχισαν νωρίς και η προεκλογική εκτός από μακρά αναμένεται να είναι και αρκετά έντονη. Με τον διαχωρισμό των στρατοπέδων, ξεκίνησε ουσιαστικά και η μάχη χαρακωμάτων, με τα επιτελεία κυρίως των μεγάλων κομμάτων να μπαίνουν σε διάταξη φουλ επίθεσης, έχοντας πλέον στο οπλοστάσιό τους και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Στην Πινδάρου είναι πλέον φανερή η πρόθεση να τραβήξουν ξεκάθαρη διαχωριστική γραμμή με τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Πέραν από το «υποψήφιος του ΔΗΚΟ» που πλέον πλασάρεται ευρέως ως χαρακτηρισμός για τον Νίκο Χριστοδουλίδη από πλευράς ΔΗΣΥ, την ίδια ώρα έχει ξεκινήσει και μία εκστρατεία «αποκαθήλωσης» σε όλα τα επίπεδα. Το τελευταίο διήμερο κυκλοφορούν διάφορα τρολ βίντεο με ολόκληρα κομμάτια αποσπασμάτων της ομιλίας του τέως υπουργού Εξωτερικών στην εξαγγελία της υποψηφιότητάς του σε αντιπαραβολή με προεκλογικές ομιλίες του Ιωάννη Κασουλίδη από την προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του 2008. «Το φράγμα του φόβου έσπασε, το κύμα της υποστήριξης μεγαλώνει», ακούγονται να λένε και οι δύο, με διαφορά αρκετών χρόνων. «Σας καλώ μαζί μου να δώσουμε τον αγώνα για την Κύπρο του  21ου αιώνα. Να χτίσουμε μαζί μια Κύπρο, δίκαιη με αυτοπεποίθηση», είναι ακόμα μια ατάκα που ακούγεται η ίδια και από τους δύο. 

Να σημειωθεί ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης συνεργαζόταν με τον επικοινωνιολόγο Γιώργο Φλέσα, ο οποίος είχε συνεργαστεί με τον Ιωάννη Κασουλίδη. Μετά τα όσα ακολούθησαν και τις αποκαλύψεις αντιγραφής κοινών σημείων από τις ομιλίες Κασουλίδη, πληροφορίες χθες έκαναν λόγο για τερματισμό της συνεργασίας του επιτελείου Χριστοδουλίδη με τον κ. Φλέσα. «Μας είπε ότι γύρισε όλη την Κύπρο. Προετοιμαζόταν τόσους μήνες και εξήγγειλε υποψηφιότητα με αντιγραφή από ομιλίες του Ιωάννη Κασουλίδη», ανέφερε πηγή από την Πινδάρου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, συνεχίζει την προεκλογική του στο πλαίσιο και του προσυνεδριακού διαλόγου του ΔΗΣΥ που βρίσκεται σε εξέλιξη και χθες πραγματοποιήθηκε η θεματική της Περιφερειακής και Αγροτικής Ανάπτυξης. Τις εργασίες του προσυνεδρίου άνοιξε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο τουρισμός στην Κύπρο αναπτύχθηκε πριν από δεκαετίες με κοιτίδα τις ορεινές περιοχές όπως τις Πλάτρες και εν γένει την περιοχή του Τροόδους. 

Στη συνέχεια ο κ. Νεοφύτου ανέλυσε τους τρόπους μέσα από τους οποίους θα υπάρξει πραγματική τόνωση και περιφερειακή ανάπτυξη, με άξονα όχι μόνο την αναβάθμιση του παρεχόμενου τουριστικού προϊόντος αλλά και την ενίσχυση του γεωργικού τομέα, με αρωγό το Ταμείο Ανάκαμψης. Σε αυτό το πλαίσιο ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού αναφέρθηκε στη στεγαστική πολιτική και τα ισχυρά κίνητρα που φέρνουν νέο κόσμο πίσω στα χωριά μας, στη δημιουργία νέων και καινοτόμων επιχειρήσεων αλλά και στις πρωτοβουλίες που έγιναν πράξη στηρίζοντας την οινοποιία, κατοχυρώνοντας τα προϊόντα μας αλλά και στις αναπλάσεις των ιστορικών κέντρων των κοινοτήτων μέσα από εκατοντάδες μικρά έργα που αποτελούν πλέον σημεία αναφοράς για τα χωριά μας. 

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ έκανε εκτενή αναφορά στην επισιτιστική κρίση που απειλεί χώρες ανά το παγκόσμιο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, τονίζοντας επί αυτού ότι πρέπει να αυξήσει και η χώρα μας τη γεωργική παραγωγή.

Αναλύοντας το όραμά του για την τόνωση της αγροτικής ανάπτυξης και την εν γένει ενίσχυση του τομέα, ο κ. Νεοφύτου κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις προς την οικονομική, κοινωνική και πληθυσμιακή αναβάθμιση της υπαίθρου, οι οποίες συνοψίζονται στις εξής:

 > Εμφαση στην παραγωγή, στο marketing και το branding. Την ανάδειξη των κυπριακών, μεσογειακών, ποιοτικών προϊόντων στον κόσμο. Εδώ στην Πιτσιλιά, πιστοποιήθηκαν το λουκάνικο και η λούντζα. Αυτός πρέπει να είναι ο δρόμος μας.

> Ίσες ευκαιρίες ανταγωνισμού και στήριξη στις μικρομεσαίες εκμεταλλεύσεις και στις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις.

> Να θεσμοθετήσουμε το επισκέψιμο αγρόκτημα.

> Ένταξη της ψηφιακής τεχνολογίας και της καινοτομίας στην παραγωγή, με νέα προϊόντα και νέες μεθόδους.

> Προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας.

Ο κ. Νεοφύτου έκλεισε την ομιλία του αναφερόμενος και στα ευρωπαϊκά εργαλεία που είναι διαθέσιμα μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, σημειώνοντας πως η ενεργός συμμετοχή και οι προτάσεις μέσα από την εμπειρία των ίδιων των κατοίκων των ορεινών περιοχών και των αγροτών, είναι το κλειδί για την επόμενη μέρα της Κύπρου και σε αυτόν τον τομέα.

Χριστοδουλίδης: Δεν είμαι υποψήφιος της αντιπολίτευσης

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης από την πλευρά του, προτάσσει την ανεξαρτησία της υποψηφιότητάς του και δεν εξαρτάται σε καμιά απολύτως περίπτωση από τη στήριξη ή όχι κομμάτων. Σε συνέντευξή του χθες στον «Αλφα», ανέφερε ότι σε καμία απολύτως περίπτωση δεν είναι υποψήφιος της αντιπολίτευσης, ούτε θα είναι υποψήφιος της αντιπολίτευσης. «Να αναφέρω πρώτα και πάνω απ’ όλα ότι αυτή η υποψηφιότητα είναι ανεξάρτητη. Δεν εξαρτάται σε καμία απολύτως περίπτωση αν υπάρξει στήριξη από κόμματα ή όχι. Δεν είναι κάτι που μας απασχολεί, δεν είναι κάτι που επηρεάζει αυτή την υποψηφιότητα», ανέφερε μεταξύ άλλων, επαναλαμβάνοντας ότι έχει κάνει ειδική αναφορά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και του έχει εκφράσει την ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη του. «Έχω πει ότι δεν μηδενίζω σε καμία απολύτως περίπτωση και σε καμιά απολύτως περίπτωση δεν ξεχνώ ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με έχει εμπιστευτεί σε πολύ κρίσιμα πόστα κατά τη διάρκεια των δύο θητειών του», δήλωσε.

Σε γραμμή σκληρού ροκ ο Στέφανος Στεφάνου

Η πρόταση με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη ως υποψήφιο πρόεδρο πληροί εκείνες τις προδιαγραφές που μπορεί να εκφράσει την κοινή πεποίθηση για αλλαγή, είπε ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου κατά τον χαιρετισμό του στην 27η Επαρχιακή Συνδιάσκεψη του ΑΚΕΛ Λάρνακας. Ο τόπος, είπε, χρειάζεται μια προοδευτική αλλαγή που να τερματίζει τον κατήφορο, να βάλει τέλος στα αδιέξοδα και απηύθυνε έκκληση στα κόμματα της αντιπολίτευσης να πορευτούν μαζί με το ΑΚΕΛ για να επιτευχθεί ο στόχος της αλλαγής.  

«Με ευθύνη των κυβερνώντων, η Κύπρος θεωρείται ως χώρα που ξεπλένει βρώμικο χρήμα και ως καταφύγιο απατεώνων», ανέφερε και κατηγόρησε την κυβέρνηση του Δημοκρατικού Συναγερμού για «έλλειψη αξιοπιστίας στο Κυπριακό, αλλά και για έλλειψη αξιοπιστίας για πολλά άλλα ζητήματα», όπως τα χρυσά διαβατήρια και τις βίζες. 

Ο κ. Στεφάνου είπε πως ο ΔΗΣΥ και η κυβέρνηση έχουν υποβαθμίσει το κράτος δικαίου και το κοινωνικό κράτος και «μας έχουν επιστρέψει πίσω σε εποχές πρωτοφανούς αυταρχισμού, ετσιθελισμού και συναγερμοποίησης του κράτους».

Συνεχίζοντας είπε ότι «μαζί με αυτό επί των ημερών της Συναγερμικής διακυβέρνησης έχουμε την υποβάθμιση του κράτους δικαίου. Η κυβέρνηση έχει μετατρέψει πολλούς θεσμούς που κανονικά ο ρόλος τους είναι να ελέγχουν το κράτος, να εργαλειοποιούνται από την κυβέρνηση για να νομιμοποιούν και να δικαιολογούν τις πολιτικές της κυβέρνησης που είναι κατά βάση σε βάρος της κοινωνίας και είναι κατά βάση σε βάρος του κράτους δικαίου». 

Ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε στη συνέχεια και σε «υποβάθμιση και του κοινωνικού κράτους», λέγοντας ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ενισχύσει τα φαινόμενα ακρίβειας και του πληθωρισμού, όμως αυτή η κατάσταση έχει αρχίσει πολύ πιο νωρίς από τον πόλεμο. «Και όταν το ΑΚΕΛ υπογράμμιζε την ανάγκη να ληφθούν μέτρα και να διαμορφωθούν πολιτικές ώστε να στηριχθούν οι εργαζόμενοι, η κοινωνία, οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, οι νέοι και οι νέες, η κυβέρνηση μάς έλεγε να μην ανησυχούμε και το φαινόμενο είναι παροδικό. Το φαινόμενο όμως δεν είναι παροδικό. Ήρθε και θα έχει συνέχεια και βάθος χρόνου», πρόσθεσε.   

Όλα λοιπόν, είπε ο κ. Στεφάνου, «στην Κύπρο βοούν ότι τούτος ο τόπος χρειάζεται αλλαγή. Χρειάζεται μια προοδευτική αλλαγή που να τερματίζει τον κατήφορο, να βάζει τέλος στα αδιέξοδα και να ανοίξει μια νέα ελπιδοφόρα προοπτική για τον τόπο και τον λαό» και ανέφερε ως μόνο τρόπο για αυτό τη νίκη στις προεδρικές εκλογές. 

«Αυτή την ώρα στην κομματική βάση συζητούμε μια πρόταση που πιστεύουμε ακράδαντα ότι πληροί αυτές τις προδιαγραφές και πάνω από όλα συζητούμε μια πρόταση η οποία δίνει τη δυνατότητα για να υπάρξουν οι απαραίτητες συναινέσεις, οι απαραίτητες συνενώσεις δυνάμεων για να πετύχουμε τον στόχο της κοινής πορείας με άλλες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις ενόψει των προεδρικών εκλογών», είπε. 

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, συνέχισε, «απευθύνω έκκληση προς όλες εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που μοιράζονται μαζί μας την αδήριτη ανάγκη να πετύχουμε προοδευτική αλλαγή, να έρθουν μαζί μας να πορευτούμε μαζί για να μπορέσουμε να πετύχουμε τον στόχο της αλλαγής».

Η πρόταση με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη ως υποψήφιο πρόεδρο πληροί, είπε ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, εκείνες τις προδιαγραφές που μπορεί να εκφράσει την κοινή πεποίθηση για αλλαγή.