Στα μέσα του καλοκαιριού θα υπάρξει μια μικρή διακοπή από τα τρέχοντα και τα προεκλογικά καθώς η συζήτηση για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ αναμένεται ότι θα επαναφέρει για σύντομο χρονικό διάστημα το Κυπριακό στο προσκήνιο. Εντός Ιουνίου αναμένονται οι εκθέσεις για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τις Καλές Υπηρεσίες στο Κυπριακό και τον Ιούλιο η συζήτηση και η έγκριση του ψηφίσματος. 

Το προεκλογικό κλίμα στην Κύπρο αλλά και η κατάσταση στα κατεχόμενα δεν φαίνεται να αφήνουν κάποιο περιθώριο για να γίνουν ουσιαστικές κινήσεις στο Κυπριακό. Και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αυτή η κατάσταση πραγμάτων δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί πριν ολοκληρωθούν οι εκλογικές διαδικασίες στην Κύπρο, την Τουρκία αλλά και την Ελλάδα. 

Ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, αναλώνεται σε συναντήσεις και στις δύο πλευρές του συρματοπλέγματος. Πρακτική που θα συνεχίσει μέχρι και τον Ιούλιο οπόταν θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την κατάσταση επί του εδάφους. Στο αμέσως προηγούμενο διάστημα αναμένεται να συναντήσει τους δύο ηγέτες, Νίκο Αναστασιάδη και Ερσίν Τατάρ, προκειμένου να καταγράψει τις θέσεις τους στο Κυπριακό. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Σε επίπεδο ηγεσίας δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια ιδιαίτερη δυσκολία να καταγράψει τις θέσεις τους οι οποίες παραμένουν αναλλοίωτες. Ο Ερσίν Τατάρ στις τελευταίες του δηλώσεις και αναφερόμενος στο Κυπριακό (πηγή Γκιουνές/ΓΤΠ) υποστήριξε ότι «το καθεστώς εγγυήσεων της Τουρκίας και η συνεργασία τους με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις (TSK) και τη «διοίκηση των δυνάμεων ασφαλείας» (GKK) αποτελούν εγγύηση για συνέχιση της ειρήνης, της ευημερίας και γαλήνης στην ΤΔΒΚ». 

Σε δηλώσεις του στα πλαίσια της τελετής ορκωμοσίας «αξιωματικών και λοχίων» του «45ου τάγματος πεζικού», ο Τατάρ υποστήριξε ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» συνεχίζει τον μεγάλο του αγώνα και τη νέα πολιτική που χάραξε με στόχο τη συνέχιση της «ειρήνης, της γαλήνης και ασφάλειας της ΤΔΒΚ», κατά την έκφρασή του. 

Υπογραμμίζοντας τη σημασία των προσπαθειών που καταβάλλει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο και τη «συνεργασία» τους με τις «Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις» και τη «διοίκηση των δυνάμεων ασφαλείας», ο Τατάρ υποστήριξε ότι θα συνεχίσουν την νέα πολιτική που χάραξαν και βασίζεται στην «ύπαρξη δύο ξεχωριστών κρατών στην Κύπρο, τα σύνορα των οποίων καθορίστηκαν μετά την ειρηνευτική επιχείρηση του 1974». 

Ο Τατάρ ισχυρίστηκε επίσης ότι η ομοσπονδία είναι μια επικίνδυνη, κατά την έκφραση του, αντίληψη για τον τουρκοκυπριακό «λαό», η οποία θα τον οδηγήσει σε νέες περιπέτειες, αφού αποσκοπεί στον τερματισμό των εγγυήσεων της Τουρκίας στην Κύπρο και στην απομάκρυνση του τουρκικού στρατού από το νησί. 

Την περασμένη εβδομάδα ο Κόλιν Στιούαρτ (πηγή Αβρούπα/ΓΤΠ) συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία, επισκέφθηκε τα γραφεία του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου (KTTO) την Παρασκευή, μετά από πρόσκληση από το Επιμελητήριο. Σύμφωνα με την εφημερίδα, στη συνάντηση, ο πρόεδρος του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Τουργκάι Ντενίζ ενημέρωσε τον αξιωματούχο του ΟΗΕ για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην «ΤΔΒΚ» και την ίδια στιγμή έγινε αξιολόγηση του κανονισμού της Πράσινης Γραμμής και των εμπορικών σχέσεων της «ΤΔΒΚ» με τη «νότια Κύπρο», όπως αποκαλείται η Κυπριακή Δημοκρατία. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Ντενίζ ενημέρωσε τους αξιωματούχους των ΗΕ στην Κύπρο και για τις διεθνείς δραστηριότητες του επιμελητηρίου, αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το επιμελητήριο στον οικονομικό και εμπορικό τομέα.

Στο μεταξύ, βουλευτές του βρετανικού Εργατικού Κόμματος είχαν στα κατεχόμενα συνάντηση με τον ηγέτη του ΡΤΚ Τουφάν Ερχιουρμάν και τον γραμματέα διεθνών σχέσεων Φικρί Τορός. Σύμφωνα με την Γενί Μπακίς (πηγή ΓΤΠ) ο ηγέτης του ΡΤΚ συναντήθηκε με τον σκιώδη υπουργό για θέματα Ευρώπης και ΗΠΑ, Στίβεν Νταουτι και τον σκιώδη υπουργό για θέματα ειρήνης και αποστρατιωτικοποίησης Φάμπιαν Χάμιλτον. Στη συνάντηση, συζητήθηκαν τα πεδία κοινής συνεργασίας μεταξύ του CTP και του Εργατικού Κόμματος στο Βρετανικό Κοινοβούλιο και έγινε ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά στην εξεύρεση μιας περιεκτικής και αποδεκτής λύσης στην Κύπρο.