Συναντήσεις με ηγέτες δυο κρατών θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος θα έχει ένα βαρυφορτωμένο πρόγραμμα το οποίο θα καλύψει πληθώρα θεμάτων. 

Σύμφωνα με τον Διευθυντή του γραφείου Τύπου του Προέδρου, Ανδρέα Ιωσήφ στο πρόγραμμα του Προέδρου Αναστασιάδη ξεχωρίζει η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο θα συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τις τουρκικές προκλήσεις και θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως είναι η Ενέργεια και το Μεταναστευτικό. 

Την Τρίτη, 14 Ιουνίου, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο ο Πρόεδρος του Κράτους της Παλαιστίνης κ. Μαχμούντ Αμπάς. 

Κατά τη διάρκεια των διμερών διαβουλεύσεων που θα έχει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον Πρόεδρο Αμπάς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα τονίσει ότι η Κύπρος θα παραμείνει σταθερός υποστηρικτής της λύσης του παλαιστινιακού ζητήματος, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα τονίσει, μεταξύ άλλων, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη να εργαστεί για την περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος. 

Στην ατζέντα της συνάντησης των Προέδρων Αναστασιάδη και Αμπάς θα βρίσκεται ασφαλώς και το Κυπριακό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τερματισμό της τουρκικής κατοχής, για τις τουρκικές προκλήσεις στην Αμμόχωστο και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς επίσης και για τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, με στόχο την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό η οποία θα ανταποκρίνεται στο διεθνές δίκαιο και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Το βράδυ της ίδιας μέρας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμή του Προέδρου του Κράτους της Παλαιστίνης. 

Την Τετάρτη, 15 Ιουνίου, στις 9:15 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Θα ακολουθήσει στις 10:30 το πρωί σύσκεψη για το σύστημα φωτοεπισήμανσης. Στη σύσκεψη θα λάβουν μέρος οι Υπουργοί Μεταφορών, Δικαιοσύνης, ο Υφυπουργός Καινοτομίας, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας και υπηρεσιακοί παράγοντες. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα είναι ο κύριος ομιλητής σε γεύμα που θα παραθέσει η Πρέσβειρα της Γαλλίας στη Λευκωσία προς τους Πρέσβεις  της Ε.Ε. που είναι διαπιστευμένοι στην Κύπρο, με την ευκαιρία της επικείμενης ολοκλήρωσης της Γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. Στις 7μμ της ίδιας μέρας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα απευθύνει χαιρετισμό στην τελετή εγκαινίων και ονοματοδοσίας του αθλητικού κέντρου ακαδημίας της ΑΕΚ Λάρνακας.

Την Πέμπτη, 16 Ιουνίου, στις 9:45 το πρωί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα προεδρεύσει σύσκεψης με τους αιγοπροβατοτρόφους. Η σύσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο του διαλόγου που ανακοινώθηκε ότι θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τις  ομάδες που εμπλέκονται στην παραγωγή του χαλουμιού. Στις 11:30 το πρωί o Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα απονείμει το Κυπριακό Βραβείο Εξαγωγών 2020. Στην ομιλία του αναμένεται να αναφερθεί στις προσπάθειες της Κυβέρνησης για δημιουργία ενός φιλικού οικονομικού περιβάλλοντος το οποίο θα συμβάλει ώστε η Κύπρος να καταστεί ένα διεθνές επιχειρηματικό κέντρο και κέντρο παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών. Αναμένεται να γίνει επίσης αναφορά στον καταλυτικό ρόλο του ψηφιακού μετασχηματισμού για ενίσχυση της ανθεκτικότητας της οικονομίας.

Στο εθνικό Σχέδιο «Κύπρος – το Αύριο» περιλαμβάνονται σημαντικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, οι οποίες αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Ακολούθως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα παραθέσει γεύμα προς τους βραβευθέντες. 

Στις 7μμ, της ίδιας μέρας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα παραστεί και θα απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ίδρυση της Παγκύπριας Δημοκρατικής Έπαλξης Δασκάλων, Νηπιαγωγών και Ειδικών Εκπαιδευτικών ΠΑΔΕΔ – Πρωτοπορία.

Την Παρασκευή, 17 Ιουνίου, στις 11:00 το πρωί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα  δεχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Η τουρκική προκλητικότητα, όπως εξελίσσεται, κυρίως αυτή την περίοδο, στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, αλλά και γενικότερα  η απαράδεκτη και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, τόσο έναντι της Κύπρου όσο και της Ελλάδας, όπως επίσης οι αναθεωρητικές θέσεις που εξακολουθεί να προβάλλει η Τουρκία για το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου με τον Πρωθυπουργό.

Αναμένεται, επίσης, να συζητηθούν τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις του συνεχιζόμενου πολέμου.

Στην ατζέντα περιλαμβάνονται ακόμα το Μεταναστευτικό, ενεργειακά ζητήματα, καθώς και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος που πάντοτε καθοδηγούσαν τις κοινές πολιτικές που ακολουθούν Κύπρος και Ελλάδα και που έχουν καθιερώσει τις δύο χώρες ως πυλώνες σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή. 

Στις 7μμ της ίδιας μέρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί και θα μιλήσει στο συνέδριο του ΔΗΣΥ. 

Την Κυριακή, 19 Ιουνίου, στις 10:00 το πρωί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση για το 1ο ταξίδι της επιβατικής σύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας στο λιμάνι Λεμεσού.

Η Κυβέρνηση υλοποίησε τη δέσμευση για εναλλακτική συνδεσιμότητα της Κύπρου με την ηπειρωτική Ευρώπη πετυχαίνοντας να επαναφέρει 21 χρόνια μετά, την ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας.