Οι δηλώσεις του Νικόλα Παπαδόπουλου την επομένη της συνάντησης που είχε η ηγετική ομάδα του ΔΗΚΟ με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ήταν αναμενόμενες για όσους παρακολουθούσαν από κοντά τη διαχείριση που γινόταν όλο αυτό διάστημα. Στο Δημοκρατικό Κόμμα βλέπουν πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης αντέχει, μέχρι στιγμής, στις πιέσεις που δέχεται. Από την άλλη, στην Πινδάρου παρά τα χαμόγελα λόγω της σταθερής ανόδου που παρουσιάζει η υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου, παραμένει ο προβληματισμός γιατί η έως τώρα στρατηγική που ακολουθήθηκε δεν φαίνεται να επιτυγχάνει στην αποδόμηση του Νίκου Χριστοδουλίδη. Στο ΑΚΕΛ αντιλαμβάνονται όλοι ότι θα χρειαστεί να υπερβάλουν εαυτόν για τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος την Τρίτη θα ανακοινώσει και επισήμως την υποψηφιότητά του. 

Οι τάσεις μέσα στο εκλογικό σώμα (όπως καταγράφονται από τις νεότερες μετρήσεις που διενεργήθηκαν για λογαριασμό υποψηφίων και κομμάτων) δείχνουν σαφώς το πώς θα πρέπει να κινηθεί η κάθε πλευρά προκειμένου να καταφέρει να εξασφαλίσει τουλάχιστον εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Στην Πινδάρου ακολουθούν μια συστηματική στρατηγική που στοχεύει στο να κλείσει τις διαρροές ψηφοφόρων και κυρίως την κάνουλα συναγερμικών προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Στις 17 και 18 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί το πολιτικό και ιδεολογικό συνέδριο του ΔΗΣΥ. Όμως η ηγεσία της Πινδάρου στοχεύει πολύ πιο πέρα από τα θέματα πολιτικής και ιδεολογίας, γι’ αυτό και εργάστηκε συστηματικά προκειμένου να βρίσκονται εκεί για να μιλήσουν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Τρεις ομιλητές των οποίων οι τοποθετήσεις μετρούν πολύ για την εικόνα που θέλει να βγάζει προς τα έξω ο Αβέρωφ Νεοφύτου και κυρίως αυτή του ευρωπαϊστή ηγέτη. 

Ο Νίκος Αναστασιάδης έχει ήδη ξεκαθαρίσει στο μυαλό του ποια μηνύματα θα στείλει στους συνέδρους. Μια ομιλία στην οποία επενδύει πολλά ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ιδιαίτερα αυτή τη χρονική στιγμή που φαίνεται να κερδίζει τη στήριξη των συναγερμικών.  Φαίνεται, από τις πληροφορίες μας, πως τα όσα θα πει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα αφήσουν πλήρως ικανοποιημένο τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ιδιαίτερα σ’ αυτό που επενδύει πολύ το τελευταίο διάστημα, το ότι είναι ικανός για να κυβερνήσει. 

Σημειολογική και ουσιαστική η παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο συνέδριο του Συναγερμού. Πέραν από τις γνωστές σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου και Νέας Δημοκρατίας και Δημοκρατικού Συναγερμού, για τον Αβέρωφ Νεοφύτου η διακυβέρνηση Μητσοτάκη αποτελεί ένα πρότυπο με πολλές αλλαγές που έγιναν και οι οποίες ο ίδιος προσωπικά πιστεύει ότι μπορεί να μεταφερθούν και στην κυπριακή πραγματικότητα. Από την Πινδάρου έχουν ήδη ξεκαθαρίσει πως η παρουσία του Κ. Μητσοτάκη και τα όσα πει δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ερμηνευθούν ως παρέμβαση στα εσωτερικά της Κύπρου. Απ’ εκεί και πέρα η παρουσία του αρχηγού του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, έχει τη δική της σημειολογική σημασία ως προς την ευρωπαϊκή ταυτότητα της Κύπρου και τη σημασία της ΕΕ.

? ΕΝΑ ΙΣΧΥΡΟ ΧΑΡΤΙ: Ο Νικόλας Παπαδόπουλος έχει αποκτήσει πλέον αρκετή εμπειρία ώστε να μην παρασύρεται εύκολα και το έδειξε όλο αυτό το διάστημα που δέχθηκε ουκ ολίγες φορές το μήνυμα της αυτόνομης καθόδου. Ο ίδιος είχε από καιρό αντιληφθεί πως οι πολίτες ψάχνουν για λύσεις πέραν από τα κόμματα και πως αυτές οι εκλογές δεν είναι εκλογές κομματικών αρχηγών. Αυτό εμμέσως το έλεγε στους συνομιλητές του. 

Γι’ αυτό και ήταν και παραμένει αρνητικός στις όποιες νουθεσίες για να κατέλθει ο ίδιος υποψήφιος στις επόμενες προεδρικές εκλογές. Γιατί πολλά ήταν τα μηνύματα που είχαν φτάσει κοντά του, τόσο από στελέχη του ΔΗΚΟ, όσο και από «πολιτικούς φίλους» πως η καλύτερη επιλογή θα ήταν να κατέλθει ο ίδιος υποψήφιος. Γνώριζε τόσο ο ίδιος όσο και εκείνοι που είναι δίπλα του πως μια τέτοια κίνηση στόχευε μόνο στο να μην κάνει μια συγκεκριμένη επιλογή στον πρώτο γύρο. Γιατί όλοι ξέρουν πως δεν υπήρχε καμιά δυνατότητα να πάει στον δεύτερο γύρο και άρα η επιλογή εκεί θα ήταν πολύ συγκεκριμένη. 

Σε αντίθεση με την εικόνα που υπήρχε ο ίδιος ο Ν. Παπαδόπουλος έβλεπε τον Νίκο Χριστοδουλίδη να αποτελεί το ισχυρό χαρτί για τις προεδρικές εκλογές. Στα αρχικά στάδια υπήρχε ένας προβληματισμός ως προς το θέμα στήριξης του Ν. Χριστοδουλίδη. Στην πορεία, ωστόσο, και βλέποντας ότι η συγκεκριμένη υποψηφιότητα δεν έχει ξεφουσκώσει, αλλά αντίθετα δείχνει αντοχές, άρχισε να γέρνει την πλάστιγγα προς αυτή την κατεύθυνση. 

Μιλώντας στο ΡΙΚ ο Νικόλας Παπαδόπουλος ήταν αρκούντως ξεκάθαρος ως προς το ποια θα πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή των ΔΗΚΟϊκών στις επόμενες Προεδρικές. Υποστήριξε πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης διαθέτει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά για να είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αν και είπε πως η επιλογή της αυτόνομης καθόδου παραμένει στο τραπέζι, εντούτοις το κλίμα στον χώρο του ΔΗΚΟ είναι τέτοιο που στις 26 Ιουνίου αυτό που θα ανακοινωθεί είναι η στήριξη προς Ν. Χριστοδουλίδη.

? ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΚΥΚΛΟΣ: Στο επιτελείο Νίκου Χριστοδουλίδη έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα της συνάντησής τους με την ηγετική ομάδα του Δημοκρατικού Κόμματος. Κατέγραψαν μια εποικοδομητική προσέγγιση ακόμα και από εκείνα τα στελέχη του ΔΗΚΟ που οι πληροφορίες τους έφεραν να είναι επιφυλακτικοί όσον αφορά στην υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη. Η προσέγγιση του ΔΗΚΟϊκού προέδρου εκτιμάται ότι θα είναι καθοριστική και στο τέλος το κόμμα του κέντρου θα στηρίξει Νίκο Χριστοδουλίδη. Παράλληλα αναγνωρίζουν ότι υπάρχει μια μερίδα ΔΗΚΟϊκών οι οποίοι παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς την υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη και είναι εκείνα τα άτομα που έβλεπαν και βλέπουν θετικά τη στήριξη Αβέρωφ Νεοφύτου. 

Αυτή την εβδομάδα ο Ν. Χριστοδουλίδης θα έχει δύο ακόμα ιδιαίτερης σημασίας συναντήσεις. Η πρώτη την Τρίτη με την ηγεσία της Δημοκρατικής Παράταξης και τον Μάριο Καρογιάν. Παρά τις κινήσεις που είχαν γίνει ακόμα και στο πρόσφατο παρελθόν, φαίνεται πως και η ΔΗΠΑ θα οδεύσει προς στήριξη της ανεξάρτητης υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη. Ήδη στη βάση της ΔΗΠΑ έχει διαμορφωθεί μια συγκεκριμένη τάση προς αυτή την κατεύθυνση. 

Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί η αναβληθείσα συνάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη με Μαρίνο Σιζόπουλο. Η συνάντηση, τουλάχιστον ως είχε συμφωνηθεί αρχικά, ήταν χωρίς τη συμμετοχή κομματικών στελεχών. Πρόκειται για μια συνάντηση ιδιαίτερης ανάγνωσης εάν ληφθεί υπόψη η κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της ΕΔΕΚ. Και φαίνεται πως οι συναντήσεις του υποψηφίου δεν θα περιοριστούν στη νυν ηγεσία, αλλά θα έχει ένα ευρύτερο κύκλο επαφών με ΕΔΕΚίτες.

Εξαγγέλλει την Τρίτη ο Μαυρογιάννης

Την εβδομάδα που πέρασε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης έκανε την πρώτη του επίσημη εμφάνιση σε συγκέντρωση του ΑΚΕΛ. Ήταν μια συγκέντρωση στον συνοικισμό Τσιακκιλερό στη Λάρνακα. Δεν ήταν προεκλογική συγκέντρωση και ως εκ τούτου κανείς δεν μπορεί να θεωρήσει ότι η παρουσία του κόσμου δεν ήταν αναμενόμενη. 

Ούτως η άλλως η επίσημη εξαγγελία Ανδρέα Μαυρογιάννη, με καθυστέρηση μιας εβδομάδας, αναμένεται την ερχόμενη Τρίτη. Παρ’ όλο που όπως ο ίδιος είχε πει ότι η εξαγγελία θα γινόταν υπό τη μορφή γραπτής δήλωσης, εντούτοις ο θάνατος της υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου, τον οδήγησε να το αναβάλει για μια εβδομάδα. 

Οι μετρήσεις που όλοι έχουν στα χέρια τους δείχνουν τον Ανδρέα Μαυρογιάννη να κινείται πολύ χαμηλά και αυτό γιατί  ο κόσμος του ΑΚΕΛ δείχνει ακόμα να μην έχει πειστεί για τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα. Γι’ αυτό και παρουσίες, όπως αυτή στο Τσιακκιλερό, θεωρούνται σημαντικές. Θα χρειαστεί τόσο η ηγεσία του κόμματος όσο και ο υποψήφιος να αναλώσουν τεράστια προσπάθεια προκειμένου να κερδίσουν τη στήριξη του κόσμου. Μια στήριξη που θα είναι αναγκαία για να μπορέσει ο υποψήφιος να περάσει στον επόμενο γύρο. 

Η ηγεσία του ΑΚΕΛ έχει ήδη ξεκινήσει επιθετικά, άφησαν κατά μέρος τις όποιες άλλες πιθανές επιλογές είχαν κατά νου, και εργάζονται για την υποψηφιότητα Μαυρογιάννη. Το γεγονός ότι ήδη στις μετρήσεις που γίνονται έχει βρεθεί καθαρά στην τρίτη θέση αυτό ικανοποιεί την Εζεκία Παπαϊωάννου. Γνωρίζουν παράλληλα πως για να επιτευχθεί ο στόχος τους θα πρέπει πρώτα και κύρια να πείσουν τον κόσμο της Αριστεράς να αγκαλιάσει την υποψηφιότητα Μαυρογιάννη, και προς αυτή την κατεύθυνση θα ρίξουν το βάρος τους, συλλογικά.