Ξανά στα χαρακώματα οδηγούνται Κυβέρνηση και Γενικός Ελεγκτής, με αφορμή νομοσχέδιο το οποίο αφορά τον θεσμό του Επιτρόπου Διοικήσεως, για τον οποίο ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης αφήνει αιχμές για εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων.

Ο Γενικός Ελεγκτής σε επιστολή του ημερομηνίας 9 Ιουνίου προς τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, αναφέρεται σε νομοσχέδιο το οποίο «υποτίθεται αποσκοπεί σε συμμόρφωση προς τις Αρχές της Βενετίας, οι οποίες θεωρεί ότι διασταυρώνονται μέσω του νομοσχεδίου». 

Ο Γενικός Ελεγκτής εισηγείται όπως η επιλογή του Επιτρόπου γίνεται από τη Γραμματεία του Υπουργικού με δημόσια πρόσκληση για επίδειξη ενδιαφέροντος. Εισηγείται, επίσης, όπως η θητεία είναι επταετής χωρίς να ανανεώνεται.

Στην επιστολή του Γενικού Ελεγκτή, αφού αναφέρεται στην ανάγκη συμμόρφωσης με τις Αρχές της Βενετίας που υιοθετήθηκαν από το Συμβούλιο της Ευρώπης, προστίθεται: «Πρόσφατα διαπιστώσαμε ότι κατατέθηκε από την Κυβέρνηση νομοσχέδιο που υποτίθεται αποσκοπεί στη συμμόρφωση με τις Αρχές της Βενετίας». 

Περαιτέρω σημειώνει ότι, ενώ οι Αρχές της Βενετίας καθορίζουν ότι είναι προτιμητέα μια μόνο θητεία και κατά προτίμηση όχι λιγότερο από 7 χρόνια, στην Εισηγητική Έκθεση του Νομοσχεδίου αναφέρεται ότι δήθεν οι Αρχές της Βενετίας καθορίζουν ότι στην περίπτωση που η θητεία δεν υπερβαίνει τα 7 χρόνια είναι προτιμότερο να ανανεώνεται για ακόμη μια φορά. Ουσιαστικά πρόκειται για διαστρέβλωση των Αρχών της Βενετίας.

Στην επιστολή προστίθενται και τα εξής: «Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, και με δεδομένη τη σταθερή θέση της Υπηρεσίας μας περί ενδυνάμωσης της διαφάνειας και αξιοκρατίας στην επιλογή των ανεξάρτητων κρατικών αξιωματούχων, είναι εισήγηση μας όπως, ασκώντας τις συνταγματικές σας εξουσίες, εξετάσετε το ενδεχόμενο να υιοθετήσετε έμπρακτα (και όχι κατ’ επίφαση) τις Αρχές της Βενετίας και τις Αρχές των Παρισίων». 

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης εισηγείται όπως σε σχετική τροποποίηση του νομοσχεδίου περιληφθεί και η ακόλουθη επιφύλαξη: «Νοείται ότι, για την επιλογή του Επιτρόπου, γίνεται από τη Γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου δημόσια πρόσκληση για επίδειξη ενδιαφέροντος. Τα ονόματα των αιτητών δημοσιοποιούνται και διαβιβάζονται στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο που συστήνεται με βάση τον περί της Σύστασης και Λειτουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς Νόμο του 2022 (Ν. 19(Ι)/2022). Το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο αξιολογεί στη βάση αξιοκρατικών και αντικειμενικών κριτηρίων τις αιτήσεις και διαβιβάζει στο Υπουργικό Συμβούλιο τα ονόματα των τριών πλέον κατάλληλων αιτητών».