Ο τουρκικός παραλογισμός όπως καθημερινά εκφράζεται από τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι και το πιο εύκολο θέμα που θα έχουν να ασχοληθούν σήμερα οι ηγέτες της Κύπρου και της Ελλάδας, Νίκος Αναστασιάδης και Κυριάκος Μητσοτάκης. Η επικίνδυνη πορεία που ακολουθεί η τουρκική κυβέρνηση είναι κάτι που προβληματίζει τόσο την Αθήνα όσο και τη Λευκωσία. Αμφότερες οι κυβερνήσεις έχουν καταστήσει σαφές πως δεν προτίθενται να ακολουθήσουν την Τουρκία στα επικίνδυνα βήματα που ακολουθεί, τονίζοντας την ίδια ώρα πως αυτό δεν μπορεί να εκληφθεί και ως αδυναμία. 

Και όλες οι ενδείξεις είναι πως αυτή η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας δεν πρόκειται να σταματήσει το επόμενο διάστημα, ενώ πληροφορίες φέρουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να σχεδιάζει επίσκεψη στα κατεχόμενα για την επέτειο της τουρκικής εισβολής. Μια επίσκεψη που εάν τελικά θα πραγματοποιηθεί εκτιμάται ότι θα συνδυαστεί με νέες προκλήσεις είτε στα κατεχόμενα (π.χ. Βαρώσι) είτε στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Tουρκικές προκλήσεις, Κυπριακό και Ουκρανικό θα συζητήσει ο ΠτΔ με Βέμπερ και Μητσοτάκη

Νίκος Αναστασιάδης και Κυριάκος Μητσοτάκης θα συζητήσουν όλο το φάσμα των θεμάτων που προκύπτουν από τις τουρκικές προκλήσεις και θα συντονίσουν τις κινήσεις τους ενόψει και του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (23-24 Ιουνίου) όπου το κεφάλαιο «απειλές Ερντογάν» θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα των επαφών που θα έχουν οι δύο ηγέτες. 

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα υποδεχθεί αρχικά τον Έλληνα Πρωθυπουργό στις 11:00. Σύμφωνα με την Προεδρία, κύρια θέματα συζήτησης θα αποτελέσουν η τουρκική προκλητικότητα στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, αλλά και γενικότερα η απαράδεκτη και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, τόσο έναντι της Κύπρου όσο και της Ελλάδας, όπως επίσης οι αναθεωρητικές θέσεις που εξακολουθεί να προβάλλει η Τουρκία για το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού. Αναμένεται επίσης να συζητηθούν τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, το Μεταναστευτικό, ενεργειακά ζητήματα, καθώς και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος αναφορικά με τον ρόλο των δύο χωρών ως πυλώνων σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή.

Θα ακολουθήσει στις 18:00 συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, όπου, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, αναμένεται να συζητηθούν οι εξελίξεις στην Ουκρανία, το Κυπριακό, οι τουρκικές προκλήσεις, το μεταναστευτικό, καθώς και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης του επερχόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες στις 23 Ιουνίου.

Πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός της Ελλάδας θα ταξιδέψει στην Ιταλία όπου θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι. Χθες ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην Αθήνα ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα δεν έχει πρόθεση να εμπλακεί ή να ενισχύσει την ένταση. «Η θέση μας εδράζεται στο διεθνές δίκαιο, η χώρα είναι ανυποχώρητη σε ζητήματα κυριαρχίας και στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Έχουμε τη δύναμη και την αποτρεπτική δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση», είπε. 

Παράλληλα εξέφρασε ικανοποίηση για «την πλήρη κατανόηση των συμμάχων σε αυτά που συνιστούν το αυτονόητο. Οι ανιστόρητοι ισχυρισμοί και τα έωλα επιχειρήματα της Τουρκίας δεν μπορούν να σταθούν απέναντι στο διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες. Πάντα είμαστε ανοιχτοί στη διαδικασία του διαλόγου, έχουμε ξεκαθαρίσει τα ζητήματα που αφορούν αυτόν, πάντα εντός των διεθνών συνθηκών».

Μήνυμα από την ΕΕ

«Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει όλες τις απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους» τόνισε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο, ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με τη συνέχιση των προκλήσεων από την πλευρά της Άγκυρας. Παράλληλα, ο κ. Στάνο σημείωσε ότι «οποιοδήποτε ανοιχτό ζήτημα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ειρηνικό τρόπο, μέσω διαλόγου, καλή πίστη, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας». Επίσης, ο Εκπρόσωπος της Επιτροπής συμπλήρωσε ότι «όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και των κρατών μελών της ΕΕ με την Τουρκία, η ΕΕ ήταν και είναι πολύ σαφής: Περιμένουμε από την Τουρκία να έχει εποικοδομητική συμπεριφορά, να απέχει από βήματα που κλιμακώνουν, ρητορική ή ενέργειες και να δεσμευτεί στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας και όχι το αντίθετο».

«Διαφορετικά, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα αναγκάζονταν να εξετάσουν κατάλληλη απάντηση. Αυτό δηλώθηκε ξεκάθαρα δύο φορές πέρυσι από τους Ευρωπαίους ηγέτες και αυτή παραμένει η θέση μας μέχρι σήμερα» επισήμανε.