Ισχυρή στήριξη από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, έλαβε ψες βράδυ ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος πρόεδρος Αβέρωφ Νεοφύτου, κατά την έναρξη του ιδεολογικοπολιτικού συνεδρίου του Δημοκρατικού Συναγερμού. Ενός συνεδρίου με έντονα στοιχεία επίκλησης του συναγερμικού συναισθήματος και κληριδικά στίγματα σε όλα το κόνσεπτ του, το οποίο έλαβε χαρακτήρα προεκλογικού συλλαλητηρίου και κάλεσμα ενότητας του ΔΗΣΥ και αποτροπής της διάσπασης.

Κρητική λύρα και «Ξαστεριά»

Η έναρξη του συνεδρίου ήταν ιδιαίτερα χαρακτηριστική με τους ήχους της κρητικής λύρας στο ρυθμό του τραγουδιού: «Πότε θα κάνει ξαστεριά». Το αγαπημένο τραγούδι του Γλαύκου Κληρίδη με το οποίο ταυτίστηκαν τα ιστορικά στελέχη του κόμματος στα πρώτα χρόνια της πολιτικής δράσης της παράταξης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αβέρωφ: Υποψηφιότητα κόντρα σε λαϊκισμό – ψευτοπατριωτισμό

 

Ακόμα και το φιλμάκι της έναρξης είχε έντονο το αποτύπωμα του Γλαύκου Κληρίδη, από την πορεία ίδρυσης του Δημοκρατικού Συναγερμού το 1976 μέχρι και το σήμερα, με ιδιαίτερους σταθμούς το 1993 με τον ΔΗΣΥ να γίνεται για πρώτη φορά Κυβέρνηση, το 2013 με την εκλογή Νίκου Αναστασιάδη και φτάνοντας στο 2023 με τον Αβέρωφ Νεοφύτου να μπαίνει στη μάχη για να παραλάβει τη σκυτάλη.

Στην πρώτη σειρά των καθισμάτων, η κόρη του Γλαύκου Κληρίδη, η Καίτη, μαζί με άλλα ιστορικά στελέχη του κόμματος. 

Τα βλέμματα όλων φυσικά ήταν στραμμένα προς τον Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος ανέβηκε τελευταίος στο βήμα, απευθύνοντας ένα ισχυρό κάλεσμα προς τον συναγερμκό κόσμο να διαφυλάξει την ενότητα της παράταξης, συστρατευμένος γύρω από την ηγετική προσωπικότητα του Αβέρωφ Νεοφύτου. Κάλεσε μάλιστα τους συναγερμικούς να κωφεύσουν σε όσα λέγονται ή σκόπιμα διαρρέονται δηλώνοντας με έντονο τρόπο πως ο ίδιος δεν πρόκειται να επιτρέψει ο Δημοκρατικός Συναγερμός να ζήσει ξανά μέρες του 2003 με τη διάσπαση της παράταξης.

«Θέλω να σας θυμίσω ότι ο Γλαύκος Κληρίδης έχασε τις εκλογές το 2003 ως αποτέλεσμα φιλοδοξιών που οδήγησαν σε διάσπαση και απώλεια της εξουσίας, με όσα ακολούθησαν την επόμενη δεκαετία μέχρι να αναλάβουμε και πάλι την εξουσία», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Νίκος Αναστασιάδης. 

Για να κλείσει την παρέμβαση του με ακόμα πιο έντονο τρόπο. «Για εμένα μία είναι η επιλογή. Η επιλογή του Αβέρωφ Νεοφύτου. Από σήμερα καλείστε να εργαστείτε κατά τρόπον που εμείς ξέρουμε. Σας καλώ να σταθείτε στο πλευρό της παράταξης μας. Μην γκρεμίσετε το σπίτι που εσείς κτίσατε. Μόνο έτσι θα υπάρξει ασφάλεια, σταθερότητα και συνέχεια της προκοπης», τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προέβη σε έναν απολογισμό των έργων της διακυβέρνησης του.

Ιδιαίτερα ένθερμος ήταν στην τοποθέτηση του και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε τόσο κατά την είσοδο του όσο και κατά τη διάρκεια που βρισκόταν στο βήμα. Γεγονός το οποίο σχολίασε και ίδιος ευχαριστώντας για τη θερμή υποδοχή που έλαβε. Τόνισε πως βρίσκεται στην Κύπρο για να εκφράσει τη στήριξη του στον φίλο του Αβέρωφ Νεοφύτου. 

«Αγαπητέ Αβέρωφ υπό την ηγεσία σου ο ΔΗΣΥ κατέγραψε αλεπάλληλες εκλογικές νίκες. Στη νέα προσπάθεια σου θα σε συνοδεύει η συμπαράσταση όλων μας, ώστε να αποδείξεις ακόμα μια φορά, ότι ο Συναγερμός είναι η παράταξη των μεγάλων στόχων και των μεγάλων επιτυχιών για το καλό του κυπριακού λαού», ανάφερε.

Ο πρόεδρος του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ τόνισε στην παρέμβαση του πως η Κύπρος χρειάζεται καλή ηγεσία. «Με τον Αβέρωφ Νεοφύτου ως υποψήφιο πρόεδρό σας για το 2023, έχετε έναν εξαιρετικό και αφοσιωμένο πολιτικό ηγέτη, έναν πεπεισμένο Ευρωπαίο, αγωνιζόμενο ακούραστα και με πάθος για την Κύπρο», δήλωσε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την ελπίδα οι Κύπριοι να εμπιστευτούν τον Αβέρωφ Νεοφύτου. 

Αβέρωφ: Πορεία ανάπτυξης μακριά από λαϊκισμούς

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανεβαίνοντας στο βήμα προέβη σε μία τοποθέτηση επί όλων των ζητημάτων δίνοντας το στίγμα των πολιτικών θέσεων και της πορείας που θέλει να χαράξει. Τόνισε τις επιτυχίες της διακυβέρνησης Αναστασιάδη πάνω στις οποίες θα χτιστεί η επόμενη πενταετία και σκιαγράφησε το όραμα του για μία ισχυρή οικονομία ανάπτυξης, μακριά από λαϊκισμούς. Από το βήμα του συνεδρίου απευθύνθηκε ιδιαίτερα στην Καίτη Κληρίδη για το επίτευγμα ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ που κατάφερε ο Γλαύκος Κληρίδης και μίλησε για τον στόχο της ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ μετά τη λύση του Κυπριακού. «Ο πατριωτικός ρεαλισμός του Γλαύκου Κληρίδη μας καθοδηγεί: Και για την εξωτερική μας πολιτική. Και για το εθνικό μας θέμα. Αλλά και για την εσωτερική διακυβέρνηση», δήλωσε. Έστειλε επίσης μήνυμα ενότητας της παράταξης υπογραμμίζοντας πως το δίλημμα των εκλογών είναι εάν θα συνεχιστεί η πρόοδος και η ανάπτυξη ή αν θα αφήσουν την αντιπολίτευση να γυρίσει τον τόπο πίσω. «Και στην αδυναμία τους να σταθούν απέναντι μας, στηρίζουν υποψήφιους που προσφέρθηκαν να αλώσουν την παράταξή μας», όπως τόνισε.

Κάλεσμα ενότητας και συσπείρωσης απηύθυναν και ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος Χάρης Γεωργιάδης στο άνοιγμα του συνεδρίου αλλά και ο υπεύθυνος του συνεδρίου Μιχάλης Σοφοκλέους.

Αφιέρωμα στη Ζέτα: Πριν την έναρξη, έγινε ιδιαίτερο αφιέρωμα στη Ζέτα Αιμιλιανίδου με φιλμάκι από τη δράση της ως υπουργός, ενώ τηρήθηκε και μονόλεπτη σιγή. Η συγκίνηση στο πρόσωπο του Νίκου Αναστασιάδη ήταν εμφανής, με τον Πρόεδρο δύσκολα να μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά του.

Σε φιλικό κλίμα, γεύμα στη Στασικράτους

Πριν από το συνέδριο και μετά από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φιλοξενήθηκε μαζί με τη συνοδεία του σε γνωστό εστιατόριο στο κέντρο της Λευκωσίας. Στην αντιπροσωπεία της ελληνικής Κυβέρνησης παρέθεσε γεύμα ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Στο γεύμα παρέστη και η Πρόεδρος της Βουλής και εκ των αντιπροέδρων του κόμματος Αννίτα Δημητρίου, καθώς και όλη η ηγεσία της Πινδάρου, ο αναπληρωτής πρόεδρος Χάρης Γεωργιάδης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Τορναρίτης, οι αντιπρόεδροι Γιώργος Γεωργίου και Ευθύμιος Δίπλαρος και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Δημήτρης Δημητρίου.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος συζητήθηκε όλο το φάσμα ζητημάτων που άπτονται των σχέσεων των δύο χωρών. Το μενού περιελάβανε σαλάτα και ορεκτικά για πρώτο πιάτο, επιλογή για στέικ ή ψάρι για κύριο και για γλυκό αναρόκρεμα.