Η διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή αποτελεί την πρώτη έγνοια για τις δύο χώρες, με τους Νίκο Αναστασιάδη και Κυριάκο Μητσοτάκη να συμφωνούν ότι οι κινήσεις και η πολιτική που θα συνεχίσουν να ακολουθούν θα πρέπει να έχουν ως στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης. Παράλληλα συμφώνησαν όπως οι κινήσεις τους να είναι συντονισμένες και χωρίς να ρίχνουν λάδι στη φωτιά που άναψε η τουρκική πλευρά. Τόσο κατά την κατ’ ιδίαν συνάντηση και μετά στις συνομιλίες που είχαν αντιπροσωπείες των δύο χωρών, οι δύο ηγέτες, συμφώνησαν στο να παρακολουθούν όλες τις εξελίξεις και να βρίσκονται σε συνεχή επαφή. Τη Δευτέρα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο για όλες τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις τουρκικές προκλήσεις. 

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επανέλαβε τη στήριξή του σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, ενώ υπογράμμισε τη στήριξή του στις προτάσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που έχει υποβάλει ο κ. Αναστασιάδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠτΔ: Για την Τουρκία ο σφετερισμός είναι θέμα 2-3 κρεβατιών

Συζητήθηκαν ακόμη οι εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα σε περιφερειακό επίπεδο, καθώς η ανάγκη απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας, φέρνουν την Ανατολική Μεσόγειο ξανά στο προσκήνιο των ενεργειακών εξελίξεων και της συζήτησης για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, κατά τις συζητήσεις των δύο ηγετών εξετάστηκαν και οι εξελίξεις στα ενεργειακά όπως αυτές προκύπτουν συνεπεία του πολέμου στην Ουκρανία και την προσπάθεια της Ευρώπης να απεξαρτηθεί από τη Ρωσία. Σύμφωνα με πληροφορίες μας κοινή εκτίμηση Αθήνας και Λευκωσίας είναι πως η Ευρώπη βιάζεται να βρει εναλλακτικές πηγές προκειμένου να αποκτήσει τις απαραίτητες ποσότητες φυσικού αερίου. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καλωσορίζοντας τον κ. Μητσοτάκη είπε ότι η παρουσία του στην Κύπρο γίνεται σε μια στιγμή που ο συντονισμός και η αλληλοενημέρωση είναι ίσως από τις πιο επιβαλλόμενες. Μέχρι σήμερα, σημείωσε, σε οποιαδήποτε κρίσιμη καμπή ή και μη κρίσιμη ακόμα, η μεταξύ μας συνεργασία είναι τόσο άψογη, έτσι ώστε να ενεργούμε και να πολιτευόμαστε κατά τον ωφελιμότερο για τις πατρίδες μας τρόπο.

«Θέλω να εκφράσω την απόλυτη ικανοποίηση γιατί η όλη διαχείριση μιας ρητορικής ξένης προς τη δική μας νοοτροπία, από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης, είναι τέτοια, που οπωσδήποτε αποδυναμώνει και εξουδετερώνει τους στόχους που ενδεχόμενα κάποιοι με αναθεωρητικές απόψεις και αντιλήψεις να έχουν. Η ίδια τακτική και πολιτική ακολουθείται και από εμάς. Το διεθνές δίκαιο είναι η προστασία μας και βεβαίως οι ισχυρές συμμαχίες και η παρουσία μας στην ΕΕ», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος είπε ότι και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα και αργότερα η συνάντηση ΕΕ-ΝΑΤΟ θα στείλουν ακόμη πιο ηχηρά τα μηνύματα της αποφυγής των οποιονδήποτε προκλήσεων από τον οποιονδήποτε που αμφισβητεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα είτε της Ελλάδας, είτε της Κύπρου.

Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης είπε ότι η επίσκεψη αποτελεί μια ευκαιρία να επαναεπιβεβαιώσουμε τον κοινό μας συντονισμό στην αντιμετώπιση των μεγάλων γεωπολιτικών προκλήσεων σε μεγάλο βαθμό ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά και να συντονίσουμε τη δράση μας απέναντι στην αναταραχή, η οποία παρατηρείται τελευταία στην ανατολική Μεσόγειο.

«Έχεις δίκαιο να λες ότι η άμυνά μας, της Ελλάδας και της Κύπρου, απέναντι σε οποιεσδήποτε αναθεωρητικές διαθέσεις είναι το διεθνές δίκαιο, είναι οι ισχυρές μας συμμαχίες, είναι η συμμετοχή μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια και με ήρεμη αποφασιστικότητα και ψυχραιμία θα αντιπαρερχόμαστε πάντα οποιαδήποτε ρητορική ξεφεύγει από τους κανόνες της καλής διπλωματικής πρακτικής», σημείωσε.

Εκτίμησε ότι αυτή η προσέγγιση τελικά είναι η ορθή και ότι θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σύντομα σε πιο ήρεμα νερά, κρατώντας πάντα ανοικτούς δίαυλους επικοινωνίας οι οποίοι, και στις πιο δύσκολες συγκυρίες, δεν πρέπει ποτέ να κλείνουν. «Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε επίσης τις εξελίξεις όσον αφορά τη μεγάλη αύξηση των τιμών ενέργειας και τις πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες ασκούνται στις οικονομίες μας. Ελλάδα και Κύπρος έχουν ένα σημαντικό ρόλο να παίξουν σε αυτή τη συζήτηση, η οποία γίνεται για την αξιοποίηση των ενεργειακών αποθεμάτων της ανατολικής Μεσογείου και θα είναι μια ευκαιρία για ακόμη μια φορά να συντονίσουμε τις κινήσεις μας», ανέφερε.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι χρειαζόμαστε όλοι ισχυρές άμυνες απέναντι στις πληθωριστικές πιέσεις και οι καλές αποδόσεις των οικονομιών των δύο χωρών είναι το καλύτερο εχέγγυο για να μπορούμε να εξακολουθούμε να στηρίζουμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας για να αντιμετωπίζουν αυτή την εισαγόμενη ακρίβεια, η οποία ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημά τους.

Δεν θέλει άλλες συναντήσεις ο Ερντογάν 

Η Ελλάδα ας κοιτάξει μόνη της τι θα κάνει από δω και πέρα, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος. «Είπα ότι έχουμε τελειώσει τις συναντήσεις μας με την Ελλάδα. Τι σημαίνει αυτό; Μάλλον δεν υπάρχει πιο ανοιχτή αντίδραση. Η Ελλάδα ας κοιτάξει μόνη της από δω και πέρα τι θα κάνει», ανέφερε σε δηλώσεις του έπειτα από την προσευχή της Παρασκευής, ο Τούρκος Πρόεδρος. Οι δηλώσεις Ερντογάν ήρθαν σε λιγότερο από ένα 24ωρο μετά τη συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών σε μια προσπάθεια να ρίξουν τους τόνους και να βελτιωθεί το κλίμα. 

Ευχαριστίες για την παραχώρηση του αεροσκάφους 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε και για τη γενναιόδωρη δωρεά ενός πολιτικού αεροσκάφους για τις μετακινήσεις του Προέδρου ή και των Υπουργών. «Είναι μια δωρεά προς την Κυπριακή Δημοκρατία και χαίρομαι γιατί γίνεται σε μια στιγμή που ευρίσκομαι προς το τέλος της θητείας μου, έτσι ώστε ουδείς να αποδίδει είτε σε εμένα είτε σε εσάς, άλλα κίνητρα», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ευχαρίστησε και για τη δωρεά της ελληνικής Κυβέρνησης για την ανέγερση πυροσβεστικού σταθμού στην ορεινή Λάρνακος που θα στοιχίσει περίπου 650-700.000 ευρώ. Σχολιάζοντας τη δωρεά του πολιτικού αεροσκάφους και τη συμβολής στην ανέγερση πυροσβεστικού σταθμού, ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι είναι μια μικρή ανταπόδοση στη μεγάλη δωρεά την οποία η Κύπρος έκανε «για να κλείσουμε τις πληγές από την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι».

«Καταφέραμε με πάρα πολύ μεγάλες δυσκολίες να εκδώσουμε το διάταγμα για τη χωροθέτηση στο Μάτι, μια αποστολή που κανονικά για την ελληνική δημόσια διοίκηση χρειάζεται δεκαετίες, το να έχεις να παρέμβεις σε μια πολύ μεγάλη περιοχή που κουβαλάει μεγάλες αμαρτίες από το παρελθόν δεν είναι εύκολη υπόθεση», ανέφερε.

«Είναι σημαντικό για μας καθώς και εμείς προχωρήσαμε σε έναν εκσυγχρονισμό του στόλου των αεροσκαφών μας να κάνουμε αυτή τη χειρονομία προς την Κυπριακή Δημοκρατία, ώστε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και οποιοσδήποτε κυβερνητικός αξιωματούχος να μπορεί να εμφανίζεται και να εκπροσωπείται με ένα αεροσκάφος, το οποίο θα φέρει τα χρώματα και τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας», τόνισε.