«Δεν αποτελεί μέτρο τιμωρίας η διαθεσιμότητα», διαμηνύει ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Χρήστος Κληρίδης, επισημαίνοντας πως η διαθεσιμότητα επιβάλλεται προκειμένου η ποινική έρευνα να διεξαχθεί ανεπηρέαστα και με ανεξάρτητο τρόπο.

Μιλώντας στο philenews και σχολιάζοντας την απόφαση της Υπουργού Δικαιοσύνης, Στέφης Δράκου να δώσει χρόνο στον υπό κατηγορία ανώτερο αξιωματικό της Αστυνομίας, προκειμένου να τοποθετηθεί επί των σοβαρών καταγγελιών της Διευθύντριας των Κεντρικών Φυλακών, Άννας Αριστοτέλους, ο κ. Κληρίδης ανέφερε πως δόθηκε χρόνος από την Υπουργό γιατί αυτό ακριβώς προνοείται από τους κανονισμούς προτού τεθεί κάποιος σε διαθεσιμότητα.  Σημειώνει ωστόσο ότι στην προκειμένη περίπτωση ίσως ο χρόνος που δόθηκε (μέχρι την Τετάρτη) να είναι λίγο περισσότερος από τον πρέποντα, αφού, όπως τονίζει, θα μπορούσε η Υπουργός να του πει «μέχρι το απόγευμα θέλουμε τις απόψεις σου».

Περαιτέρω, ο κ. Κληρίδης ανέφερε πως δεν είναι ορθό κάποιος, ο οποίος τελεί υπό έρευνα για σοβαρά αδικήματα, να συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του ωσάν να μη συμβαίνει τίποτα μέχρις ότου εκδοθεί το πόρισμα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Την ίδια ώρα ο κ. Κληρίδης ανέφερε πως στην αντίληψη του κόσμου ο υψηλόβαθμος αξιωματικός της Αστυνομίας είναι ένοχος και συνεπώς πρέπει να τεθεί σε διαθεσιμότητα για να τιμωρηθεί, κάτι το οποίο χαρακτήρισε λανθασμένο. «Θεωρείται ότι είναι απόρρητα αθώος. Αυτό λέει το τεκμήριο της αθωότητας», εξήγησε ο κ. Κληρίδης, τονίζοντας πως ακόμη κι αν αποδειχθεί ότι είναι ένοχος η διαθεσιμότητα δεν επιβάλλεται με στόχο να τιμωρηθεί.

Κληθείς να αποτυπώσει τη νομική του άποψη επί της συγκεκριμένης υπόθεσης, ο κ. Κληρίδης είπε ότι θα πρέπει να αναμένουμε το πόρισμα του ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή, Αχιλλέα Αιμιλιανίδη και αναλόγως να παρθούν οι όποιες αποφάσεις. «Δεν είμαι από εκείνους που θεωρούν ότι υπάρχει τεκμήριο καταδίκης και ενοχής», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή ανέφερε πως υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας, κάτι το οποίο τα ΜΜΕ στην Κύπρο δείχνουν να μη λαμβάνουν υπόψη και εξήγησε πως δεν αποκλείεται στο μέλλον ο ανώτερος αξιωματικός να απαλλαγεί από τις κατηγορίες για τεχνικούς λόγους. Επί τούτου ο κ. Κληρίδης εξήγησε ότι ενδεχομένως το δικαστήριο να μη δεχθεί τη μαρτυρία των μηνυμάτων που ανταλλάχθηκαν μεταξύ του αξιωματικού και του βαρυποινίτη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι αθώος ή ένοχος. «Για τεχνικούς λόγους πάρα πολλές φορές κάποιος αθωώνεται. Αυτό είναι μέσα στα δικαιώματα του κατηγορουμένου ή του υπόπτου», κατέληξε.