Αναφορές σε ανησυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συμπεριφορά της Τουρκίας θα περιέχουν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής των ηγετών των κρατών μελών, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ μετά την ολοκλήρωση και της συνάντησης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο την Τρίτη.

Πρόκειται για αναφορές που είχαν συζητηθεί πριν τη σημερινή συνάντηση, και αφορούν ειδικότερα την ανησυχία της ΕΕ και το κάλεσμα προς την Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ.

Παράλληλα οι 27 αναμένεται να καλέσουν την Τουρκία να επιδείξει σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και να αποκλιμακώσει τις εντάσεις στην περιοχή προς όφελος της περιφερειακής σταθερότητας, και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας κατά βιώσιμο τρόπο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μήνυμα 27 σε Ερντογάν: Σεβαστείτε την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας

Υπενθυμίζεται πως κατά τις παρεμβάσεις τους στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τη Δευτέρα οι ΥΠΕΞ Κύπρου και Ελλάδας αναφέρθηκαν ακριβώς στην προβληματική συμπεριφορά της Τουρκίας, μεταξύ άλλων σε σχέση με το Αιγαίο αλλά και στα κατεχόμενα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση για τη συμμετοχή του Κύπριου Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, η συνάντηση επικεντρώθηκε στην προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 23ης και 24ης Ιουνίου με αντικείμενο την πρόταση δημιουργίας «Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας» και τη συζήτηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και της Γεωργίας αλλά και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε πως η ιδέα για δημιουργία της «Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας» ως πλαισίου για πολιτικές διαβουλεύσεις στη βάση των όσων ανέφερε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στις 9 Μαΐου, βρίσκει την Κύπρο σύμφωνη.

Τόνισε ωστόσο πως σε αυτό το σχήμα θα πρέπει να συμμετέχουν κράτη που να ασπάζονται τις ίδιες αξίες και στόχους με την ΕΕ. Επεσήμανε επίσης την ανάγκη όπως διαφυλαχθεί η αυτονομία στη λήψη αποφάσεων της ΕΕ και των κρατών μελών σε σχέση με τη συμμετοχή τρίτων χωρών, ενώ τόνισε ότι δεν μπορεί να αποτελέσει υποκατάστατο της διαδικασίας διεύρυνσης.

Ο κ. Κασουλίδης χαιρέτισε τις εισηγήσεις της Κομισιόν για την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Γεωργία και υπογράμμισε πως πρέπει να αναζωογονηθεί η διαδικασία διεύρυνσης προς τα Δυτικά Βαλκάνια.

Σε παρέμβασή του στο πλαίσιο της συζήτησης για τα αποτελέσματα της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε πως θα πρέπει να υπάρξει επικέντρωση σε συγκεκριμένα ζητήματα που έχουν σημασία για τους πολίτες και τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν γρήγορα στο πλαίσιο των Συνθηκών ως έχουν σήμερα.

Οι αρμόδιοι Υπουργοί για Ευρωπαϊκά θέματα αντάλλαξαν επίσης απόψεις για τις σχέσεις της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο, και ενέκριναν τις ανά χώρα συστάσεις της Επιτροπής στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για το 2022 σε σχέση με τα επικαιροποιημένα Προγράμματα Σταθερότητας ή Σύγκλισης.

ΚΥΠΕ