Εάν προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς συμβαδίζουν με τα ψηφίσματα των ΗΕ είναι καλοδεχούμενες, εάν όμως συνεχίζουν την απαράδεκτη θέση που τηρεί η τουρκική πλευρά, τότε καλύτερα να μην υποβληθούν, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στα εγκαίνια της μαρίνας Αγίας Νάπας, και κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Ερσίν Τατάρ ότι τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης όπως και η λύση ομοσπονδίας είναι ξεπερασμένα και ότι θα υποβάλει νέες προτάσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «εάν οι προτάσεις του θα συμβαδίζουν με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών είναι καλοδεχούμενες. Εάν θα συνεχίσουν να τηρούν την αδιάλλακτη και απαράδεκτη θέση που τηρούν, αντιλαμβάνεστε ότι είναι καλύτερα να μην τις υποβάλει καν».

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη μαρίνα Αγίας Νάπας

Στολίδι της Μεσογείου χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τη μαρίνα Αγίας Νάπας, τα εγκαίνια της οποίας τελεί απόψε.

Προσερχόμενος στα εγκαίνια και σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «εκφράζω τον θαυμασμό μου για τη μαρίνα Αγίας Νάπας, μια επένδυση που οφείλεται χάρη στον κ. Σαουϊρι και τον φίλο κ. Καραμοντάνη, αλλά χάρη στο όραμα του κ. Σαουϊρι έγινε πραγματικότητα μια μαρίνα που αποτελεί το στολίδι της Μεσογείου».  

Χαιρετισμός στην τελετή εγκαινίων

“Με μεγάλη τιμή και χαρά τελώ τα εγκαίνια της μαρίνας της Αγίας Νάπας. Ενός εμβληματικού έργου, που οραματιζόμασταν από το 1993 και έχουμε πλέον υλοποιήσει, και το οποίο δεν θα αλλάξει μόνο το τουριστικό τοπίο της Κύπρου, αλλά και της Ανατολικής Μεσογείου.

Και για τον σκοπό αυτό, αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω την ειλικρινή μου εκτίμηση και ευγνωμοσύνη στον Naguib Sawiris, ο οποίος, παρά τα όποια κωλύματα μπορεί να αντιμετώπιζε, επέδειξε πραγματική πίστη στη χώρα μας, προχωρώντας με αυτή την επένδυση, αξίας άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ.

Μια επένδυση, σε συνεργασία με μια αναγνωρισμένη κυπριακή επιχείρηση, τον Όμιλο Caramondanis, στην οποία εκφράζω επίσης τις ειλικρινείς μου ευχαριστίες.

Όπως μπορεί κανείς να εκτιμήσει όντας εδώ, η μαρίνα Αγίας Νάπας παρέχει παγκόσμιας κλάσης υπηρεσίες για ιστιοπλοϊκά, πολυτελείς κατοικίες και χώρους ψυχαγωγίας πολλαπλών χρήσεων.

Παράλληλα, θέτοντας υψηλά πρότυπα όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και την παροχή έξυπνων υπηρεσιών σε πλοία και επισκέπτες, η εν λόγω μαρίνα είναι η μόνη στην γύρω περιοχή που έχει λάβει σχετικό πιστοποιητικό ISO.

Επιπλέον, η προστιθέμενη αξία μιας τέτοιας εξέλιξης ενισχύει σημαντικά τη θέση της Κύπρου σε ένα ολοένα και πιο ανταγωνιστικό παγκόσμιο περιβάλλον, καθιστώντας την ένα ιδανικό περιβάλλον, τόσο για επισκέπτες όσο και για επενδυτές.

Τόσο εγώ όσο και η Κυβέρνηση αισθανόμαστε πραγματικά υπερήφανοι, καθώς αυτό το έργο αποδεικνύει ότι αξιοποιούμε πλήρως τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, όπως είναι η θέση μας στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, μαζί με μια γνωστή κουλτούρα ζεστασιάς και φιλοξενίας και ένα σύγχρονο νομικό σύστημα, το οποίο αναγνωρίζεται ευρέως ως αποτελεσματικό και πραγματικά φιλικό προς τις επιχειρήσεις.

Πλεονεκτήματα που μας επιτρέπουν να δημιουργήσουμε έργα υψηλής αξίας, όπως αυτό που εγκαινιάζουμε σήμερα, που δημιουργούν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας και προσελκύουν ποιοτικό τουρισμό, με επακόλουθες θετικές συνέπειες όσον αφορά στην εισροή άμεσων και έμμεσων εσόδων.

Εμβληματικά έργα, όπως η μαρίνα της Αγίας Νάπας με τα οποία υιοθετούνται οι στρατηγικά προσανατολισμένες πολιτικές μας για την καθιέρωση της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, σύμφωνα με την Εθνική Στρατηγική Τουρισμού 2030.

Μια στρατηγική που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη του ναυτικού και θαλάσσιου τουρισμού, μέσω της ανάπτυξης των μαρίνων κατά μήκος της ακτογραμμής μας και την αδειοδότηση χώρων ελλιμενισμού για απλά και υπερσύγχρονα σκάφη.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από τη μαρίνα και το λιμάνι Λεμεσού, έχουμε δημιουργήσει συναφή και διασυνδεδεμένα έργα, όπως οι μαρίνες και τα λιμάνια Παραλιμνίου και Λάρνακας.

Όσα και να πω δεν είναι αρκετά για να τονίσω τα προφανή οφέλη και ευκαιρίες που θα επιφέρει η μαρίνα της Αγίας Νάπας ή τις θετικές επιπτώσεις που συνεπάγεται η εποικοδομητική και διαφανής συνεργασία μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης, των τοπικών Αρχών και του ιδιωτικού τομέα.

Οφέλη και ευκαιρίες που είναι προφανείς σε όλους εμάς που εγκαινιάζουμε αυτό το έργο, το οποίο δεν έχω καμία αμφιβολία ότι όχι μόνο θα αναβαθμίσει την Επαρχία της Αμμοχώστου ή της Κύπρου γενικότερα, αλλά θα αποδειχθεί ένα κόσμημα της Κύπρου και της Μεσογείου. 

Καταλήγοντας, ευχαριστώ και εκφράζω ευγνωμοσύνη για άλλη μια φορά τους φίλους Naguib και Σταύρο Καραμοντάνη και όλους όσοι συνέβαλαν για να έχουμε αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα.”