Αν προχωρήσουν οι προσπάθειες για το Κυπριακό, θα προχωρήσουν και οι προσπάθειες για το φυσικό αέριο, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών, η οποία συζητούσε τις εξελίξεις στον αγωγό EastMed και την γεωπολιτική σημασία και η εξωτερική διάσταση του έργου «EuroAsia Interconnector».

«Η παραμονή του κυπριακού προβλήματος ανοικτού εγκυμονεί πολύ περισσότερες μονομερείς ενέργειες», από μέρους της Τουρκίας, οι οποίες «θα δημιουργήσουν ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες», υπογράμμισε.

«Ασφαλώς η Τουρκία θα ενδιαφερόταν να περάσει φυσικό αέριο από την Κύπρο και να πάει στην Τουρκία καθώς είναι και ο φθηνότερος δρόμος αν περάσει από την χερσαία περιοχή της Κύπρου», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «όπως είναι οι θέσεις της Τουρκίας και όπως είναι το τοξικό κλίμα που δημιουργείται, αυτό το θέμα δεν μπορεί να ελεγχθεί αυτή την στιγμή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα είπε με Αναστασιάδη και Τατάρ ο Κόλιν Στιούαρτ

Για αυτό και λέμε όλοι, σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ, ότι «είναι προτιμότερο να λυθεί το Κυπριακό και να έχει η Τουρκία και αυτή την προοπτική να έχει όφελος από την λύση».

Απαντώντας σε ερωτήσεις Βουλευτών, ο κ. Κασουλίδης έθεσε το ερώτημα κατά πόσον νομίζουν ότι «η ΕΕ θα προχωρήσει ποτέ να κάνει κάτι άλλο εναντίον της Τουρκίας» – πέραν από διαμαρτυρίες και διπλωματικές ενέργειες – όταν μεγάλα ευρωπαϊκά συμφέροντα μεγάλων χωρών όπως η Γερμανία θα έχουν διαφορετική άποψη.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πηλείδου: Η απεξάρτηση από Ρωσία της ΕΕ περνά από Αν. Μεσόγειο

Τουρκία και EMGF

Αναφορικά με την συμμετοχή της Τουρκίας στο Ευρωμεσογειακό Φορέα για το φυσικό αέριο (EMGF), ο κ. Κασουλίδης είπε ότι «η Τουρκία πριν ενάμισι χρόνο εχθρευόταν και την Αίγυπτο και το Ισραήλ και σχεδόν όλα τα μέλη που συμμετέχουν στον EMGF και ούτε ενδιαφέρθηκε αλλά ούτε και οι άλλοι θα ήθελαν».

Επίσης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «τότε η Κύπρος δεν ήταν το εμπόδιο».

Τώρα που άλλαξαν τα πράγματα (η Τουρκία) δεν έχει δείξει ότι ενδιαφέρεται, πρόσθεσε.  

ΑΠΕ και νεκρή ζώνη

Αναφέροντας ότι η Κύπρος που διαθέτει τον ήλιο θα πρέπει να προχωρήσει στην αξιοποίηση του, ο κ. Κασουλίδης ανακοίνωσε ότι μία από τις επιλογές προς αυτό τον σκοπό «είναι η συμφωνία μέσω των ΗΕ για να γεμίσουμε το μεγαλύτερο μέρος της νεκρής ζώνης με φωτοβολταϊκά, να μπορούν να προμηθεύονται και οι Τ/κ που έχουν συνεχή διακοπή του ηλεκτρισμού τους – διότι φαίνεται ότι με τα πρωτόκολλα της Άγκυρας τους έχει δημιουργηθεί επιπρόσθετο πρόβλημα – και εμείς».

Συμφωνία ΕΕ, Αιγύπτου, Ισραήλ

Αναφορικά με τη συμφωνία ΕΕ, Αιγύπτου και Ισραήλ για αύξηση των εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ένωση, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η Κύπρος «δεν βρίσκεται εκτός της συμφωνίας ΕΕ, Αιγύπτου, Ισραήλ».

Πρόσθεσε ότι όταν μιλάμε για ΕΕ, η Κύπρος ως κράτος μέλος είναι παρούσα.

ΚΥΠΕ