Με οδηγίες από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να συνεχίσει τις διερευνητικές επαφές στην Κύπρο και στις εγγυήτριες δυνάμεις βρέθηκε στην Κύπρο ο βοηθός ΓΓ, Μίροσλαβ Γιέτζια. Μετά τον πρώτο γύρο επαφών Γιέτζια και με τα πέντε μέρη, κρίθηκε ότι υπάρχει θετική προσέγγιση και ως εκ τούτου θα πρέπει να συνεχιστούν οι επαφές. 

Η Λευκωσία βλέπει ότι ο νέος γύρος επαφών Γιέτζια ήταν αποτέλεσμα των συναντήσεων που είχε με τα πέντε μέρη, πλην όμως δεν φαίνεται να είναι τόσο αισιόδοξη ως προς την επιτυχή έκβαση της αποστολής, λαμβανομένων υπόψη των δημόσιων τοποθετήσεων της τουρκικής πλευράς και των προαπαιτούμενων που θέτει. Τόσο οι δύο πλευρές στην Κύπρο όσο και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις συμφωνούν στο ότι ο διορισμός ενός απεσταλμένου αυτή τη στιγμή θα συνέβαλλε θετικά στο Κυπριακό ιδιαίτερα αυτή την περίοδο. Τα Ηνωμένα Έθνη είδαν να υπάρχει κάποια διάθεση ευελιξίας στο θέμα του απεσταλμένου, γι’ αυτό και αποφάσισε να πραγματοποιήσει ένα δεύτερο γύρο επαφών στον οποίο πέραν από τους δύο ηγέτες θα συναντήσει και τις εγγυήτριες δυνάμεις. Χωρίς να αποκλείεται να επανέλθει στο νησί για να συναντήσει χωριστά τους δύο ηγέτες. 

Σημείο αναφοράς φαίνεται πως θα είναι και πάλι οι όροι εντολής που θα έχει ο νέος απεσταλμένος για το Κυπριακό. Ο διορισμός απεσταλμένου είναι ένα θέμα που εκκρεμεί από τον Απρίλιο του 2021 όταν απορρίφθηκε τότε στη διάρκεια της πενταμερούς διάσκεψης ως ιδέα από την τουρκική πλευρά. Έκτοτε όλες οι προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση δεν οδήγησαν πουθενά, εξαιτίας των διαφωνιών των πλευρών ως προς τους όρους εντολής του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κυπριακό: Διερευνητική αποστολή από Βοηθό ΓΓ ΟΗΕ

Στη συνάντηση που είχαν χθες το μεσημέρι, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε προς των αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών πως ο όποιος διορισμός δεν μπορεί να κινείται εκτός του πλαισίου που καθορίζει ο ίδιος ο διεθνής οργανισμός μέσα από τις αποφάσεις του. Ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως δεν τίθεται θέμα ικανοποίησης των τουρκικών απαιτήσεων περί αναγνώρισης κυριαρχικής ισότητας. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος σε ανακοίνωση αναφέρει πως ο αναπληρωτής βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για την Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική στο Τμήμα Πολιτικών και Ειρηνευτικών Υποθέσεων ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι αναλαμβάνει μια διερευνητική αποστολή για να δει πώς θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα κλίμα που θα επιτρέψει την επανέναρξη συνομιλιών, με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τους όρους εντολής του Γενικού Γραμματέα. Στη δήλωση αναφέρεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε τις σταθερές θέσεις της πλευράς μας, συμπεριλαμβανομένης και της ετοιμότητάς μας για συνέχιση των προσπαθειών, με στόχο την επανέναρξη της διαδικασίας για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ο ίδιος ο κ. Γιέτζια εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου περιορίστηκε να πει ότι είχαν μια πολύ καλή και παραγωγική συνάντηση και ότι «πρόκειται να συνεχίσουμε». Στη συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, τέθηκε το θέμα του διορισμού ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό, θέμα που προσκρούει στις αντιδράσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς για τους όρους εντολής. Επίσης, συζητήθηκαν και θέματα που έχουν να κάνουν με Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, σε συνέχεια και της διαπίστωσης του ειδικού αντιπροσώπου του ΓΓ, Κόλιν Στιούαρτ, την περασμένη εβδομάδα ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης είναι ίσως το ένα σημαντικό στοιχείο που λείπει αυτή τη στιγμή και μας εμποδίζει να προχωρήσουμε στο Κυπριακό. Ο αξιωματούχος των ΗΕ είχε τις προηγούμενες εβδομάδες γύρο επαφών με τις εγγυήτριες δυνάμεις για το θέμα του διορισμού ειδικού απεσταλμένου.