Εντός της εβδομάδας τα επιτελεία των υποψηφίων Προέδρων αναμένεται ότι θα προχωρήσουν σε ανταλλαγή επιστολών με εισηγήσεις για τη διεξαγωγή ντιμπέιτ. Οι εισηγήσεις και οι προτάσεις των επιτελείων αναμένεται ότι θα σταλούν ηλεκτρονικά και εκφράζεται η ελπίδα ότι αυτή τη φορά η επικοινωνία θα κυλήσει ομαλά και δεν θα προκύψουν παρεξηγήσεις μεταξύ υποψηφίων. 

Ακριβής ημερομηνία για την πραγματοποίηση νέας σύσκεψης στην οποία θα συμμετέχουν όλα ανεξαιρέτως τα επιτελεία δεν έχει καθοριστεί. Έγινε μια σκέψη για την Τετάρτη 6 Ιουλίου, χωρίς αυτό να είναι οριστικό. Θα εξαρτηθεί από την αλληλογραφία που θα προηγηθεί. 

Σύμφωνα με πληροφορίες μας μεταξύ των επιτελείων υπήρξε συνεννόηση ώστε η κάθε πλευρά να αποστείλει τις εισηγήσεις του για τη δομή και τον τρόπο υλοποίησης των ντιμπέιτ. Αφού μελετήσουν ο καθένας τις προτάσεις των άλλων, να προχωρήσουν σε συνάντηση και να συνεχίσουν τον διάλογο έχοντας υπόψη τι λέει η κάθε πλευρά. Κατ’ αυτό τον τρόπο «θα είμαστε και παραγωγικοί» μας λέχθηκε από στέλεχος επιτελείου που συμμετέχει στις συζητήσεις. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ένα από τα ζητήματα που θα μπουν στο τραπέζι της συζήτησης μεταξύ των επιτελείων είναι και ο αριθμός των ντιμπέιτ που θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου. Λαμβανομένου υπόψη ότι η αυλαία για ντιμπέιτ ανοίγει πάρα πολύ γρήγορα. Από τότε που καθιερώθηκε και στην Κύπρο η διεξαγωγή προεκλογικών ντιμπέιτ αυτά πραγματοποιούνταν προς το τέλος της προεκλογικής περιόδου, και στις προεδρικές ένα δεύτερο ντιμπέιτ μεταξύ των δύο μονομάχων του δευτέρου γύρου. 

Στην προκειμένη περίπτωση όλοι αντιλαμβάνονται πως θα πρέπει να μιλάμε για περισσότερα ντιμπέιτ μέχρι τις εκλογές του Φεβρουαρίου 2023. Και ο αριθμός εν πολλοίς θα εξαρτηθεί από την τελική μορφή που θα πάρουν οι τηλεμαχίες μεταξύ των υποψηφίων. Πηγαίνοντας και πάλι στο παρελθόν στο ντιμπέιτ, απέναντι στους υποψηφίους ή αρχηγούς των κομμάτων κάθονταν εκπρόσωποι των καναλιών παγκύπριας εμβέλειας και τη συγκεκριμένη περίοδο όλοι τηλεοπτικοί σταθμοί μετέδιδαν το ίδιο πράγμα. 

Φαίνεται ωστόσο πως στην παρούσα φάση δεν υφίσταται ομογνωμία για την πραγματοποίηση ενός ντιμπέιτ με τον παραδοσιακό τρόπο. Δηλαδή συμμετοχή όλων των υποψηφίων και όλων των μεγάλων καναλιών. Από τις έως τώρα συζητήσεις σε επίπεδο επιτελείων και καναλιών προκύπτει πως μόνο το κρατικό ΡΙΚ είναι έτοιμο και διατεθειμένο να φιλοξενήσει ένα ντιμπέιτ. Στα άλλα κανάλια υπάρχει προβληματισμός και ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει η θέση τους. 

Γι’ αυτό και δεν αποκλείεται εάν το πρώτο ντιμπέιτ προχωρήσει με το ΡΙΚ στη συνέχεια ένας έκαστος τηλεοπτικός σταθμός να ζητήσει από τα επιτελεία να συμμετέχουν οι υποψήφιοι στο δικό του ντιμπέιτ. Και αν το κάθε κανάλι διοργανώσει ντιμπέιτ τότε η όλη διαδικασία θα μετατραπεί σε σίριαλ, μιας και υπάρχει ενδεχόμενο να ζητήσουν όχι μόνο τα πέντε κανάλια με έδρα τη Λευκωσία αλλά και τα δύο που εδρεύουν στη Λεμεσό. 

Πέραν από τα πρακτικά ζητήματα διατηρείται και η επιφύλαξη επιτελείων κατά πόσο είναι δόκιμο αυτή τη χρονική στιγμή. 

Με απουσίες η πρώτη συνάντηση των επιτελείων 

Ως γνωστό η πρώτη συνάντηση για το θέμα των ντιμπέιτ πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στην οποία συμμετείχαν πέντε επιτελεία υποψηφίων. Συγκεκριμένα συμμετείχαν εκπρόσωπος των επιτελείων του Αβέρωφ Νεοφύτου, του Ανδρέα Μαυρογιαννη, του Αχιλλέα Δημητριάδη και του Μάριου Ηλιάδη. Από εκείνη την πρώτη συνάντηση απουσίαζε το επιτελείο Νίκου Χριστοδουλίδη το οποίο υποστήριξε πως δεν είχε ενημερωθεί κάτι που διέψευσε η πλευρά του Γιώργου Κολοκασίδη. 

Στην πρώτη σύσκεψη συμμετείχαν ο Δημήτρης Δημητρίου εκ μέρους του Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Λεόντιος Φιλοθέου εκ μέρους του Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο Λουκής Σκαλιώτης για το επιτελείο Αχιλλέα Δημητριάδη, Αντώνης Αντωνίου εκ μέρους του Μάριου Ηλιάδη και οι Γιώργος Αγαπίου και Δήμος Κουγιούντας εκ μέρους του Γιώργου Κολοκασίδη. Στην επόμενη συνάντηση αναμένεται και συμμετοχή του επιτελείου Νίκου Χριστοδουλίδη.