Στη σημασία των τριμερών και πολυμερών συνεργασιών, στις οποίες συμμετέχουν η Ελλάδα και η Κύπρος, για τη διασφάλιση της περιφερειακής σταθερότητας, αναφέρθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης, κατά τη διάρκεια τoυ συνεδρίου του Economist, που διεξάγεται στην Ελλάδα.

«Η Ελλάδα και η Κύπρος συνεργάζονται με επιμέλεια και με συγκεκριμένη στόχευση, τα τελευταία δέκα χρόνια, για να οικοδομήσουν ένα πλέγμα εντός του οποίου όλες οι χώρες της περιοχής θα μπορούν να συνεργάζονται αρμονικά και με αμοιβαίο όφελος», σημείωσε ο κ. Κασουλίδης, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στη συζήτηση «Αποτελεσματική διπλωματία σε ασταθείς καιρούς: Η ευρωπαϊκή στρατηγική για την ειρήνη και τη σταθερότητα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Σε αυτό το πλαίσιο, έκανε λόγο για επιτυχία των σχημάτων περιφερειακής συνεργασίας, σε βαθμό που και άλλες χώρες επιθυμούν να μετάσχουν σε αυτά. Επιπλέον, ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη συνεργασία «3+1», Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ, για την εμβάθυνση της οποίας, όπως είπε, συμφωνήθηκαν στην τελευταία συνάντηση σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών συγκεκριμένοι στόχοι που θα αποδώσουν απτά αποτελέσματα.

Όπως επισήμανε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, στον αντίποδα των περιφερειακών δρώντων που λειτουργούν με γνώμονα την προώθηση της σταθερότητας, τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και τη συνεργασία, υπάρχει «ένας περιφερειακός δρών που προσπαθεί να παγώσει αυτό το παράδειγμα περιφερειακής συνεργασίας».

Ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι περιφερειακές προκλήσεις χρειάζεται μια αντικειμενική ματιά πάνω στις καταστροφικές συνέπειες που έχει η δράση ορισμένων δρώντων.

«Ενδιαφέρεται η Άγκυρα για μια περιφερειακή τάξη με βάση τους κανόνες ή παίζει ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος σε μια προσπάθεια να κυριαρχήσει περιφερειακά εις βάρος των υπολοίπων» διερωτήθηκε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια ψευδαισθήσεων σε τέτοια ζητήματα.

Κάνοντας λόγο για τις κατακλυσμιαίες εξελίξεις που έφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι αναδείχθηκαν τόσο οι ικανότητες και η σημασία της ενιαίας προσέγγισης της ΕΕ, όσο και τα όρια που υπάρχουν σε αυτήν την προσέγγιση. «Με το βλέμμα στο μέλλον, ας δούμε πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τις ικανότητες αυτές, την ώρα που θα περιορίσουμε τις αδυναμίες μας», σημείωσε.

Κλείνοντας, ο κ. Κασουλίδης υπογράμμισε τη σημασία της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας επίσης και την ευθύνη για μεταρρυθμίσεις που συνεπάγεται για τα κράτη αυτή η προοπτική.

ΚΥΠΕ