Ίσες αποστάσεις με προτίμηση κιόλας στην τουρκική πλευρά κρατά ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες στην έκθεσή του για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, δήωσε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Γιώεγος Κολοκασίδης. 

«Σε μια εξωφρενική και εκνευριστική τοποθέτηση, ο κύριος Γκουτέρες καλεί τις δύο πλευρές να σεβαστούν και να τηρήσουν την οριοθέτηση της νεκρής ζώνης, ισχυριζόμενος ότι ”εισβολή και από τις δύο πλευρές στη νεκρή ζώνη, κυρίως με τη μορφή μη εξουσιοδοτημένης κατασκευής, παραμένει μία από τις κύριες πηγές εντάσεων”. Με το γάντι κατηγορεί την τουρκική κυβέρνηση για τις προκλήσεις στα Βαρώσια και εκφράζει, ως συνήθως, ”ανησυχίες”», προσθέτει. 

«Τέλος, καταγγέλλει εμμέσως την ίδια τη Δημοκρατία για τους μετανάστες, υποστηρίζοντας ότι “η έλλειψη πρόσβασης στις διαδικασίες ασύλου, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συνεχίζει να επιδεινώνει το πρόβλημα”. Τα Ηνωμένα Έθνη, βέβαια, δεν ανησυχούν για την εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου από την Τουρκία και την κατοχική πλευρά. Τελικά, ξέρει τους όρους εντολής του ο Γενικός Γραμματέας; Είμαι έτοιμος να στηρίξω την κυβέρνηση σε οποιαδήποτε εκστρατεία για να καταδειχθεί το απαράδεκτο αυτών των τοποθετήσεων. Αλλά και η κυβέρνηση πρέπει να το πάρει απόφαση ότι αν συνεχίσουμε να σιωπούμε θα καταλήξουμε κατηγορούμενοι γιατί εμποδίσαμε την τουρκική ειρηνευτική επιχείρηση να φθάσει μέχρι την Πάφο!»