Λειτουργούν ανεξάρτητα αλλά χτυπούν από κοινού. Το επιτελείο του Ανδρέα Μαυρογιάννη και η Εζεκία Παπαϊωάννου παρουσιάζονται πλέον ως κοινό μέτωπο και βγαίνουν με φουλ επιθετική διάταξη κατά της Κυβέρνησης. Πιάνοντας ουσιαστικά δουλειά, οι πλευρές βρίσκονται όπως προκύπτει σε πλήρη συντονισμό, χαράζοντας γραμμή για το πώς θα κινηθούν το επόμενο διάστημα για τις προεδρικές εκλογές. Αυτή τη φορά, τα δύο στρατόπεδα άσκησαν έντονη κριτική κατά της Κυβέρνησης για το θέμα του πληθωρισμού, ζητώντας τη λήψη μέτρων.

«Ο πληθωρισμός αναρριχήθηκε στο 9,6% και φαίνεται να βαδίζει ολοταχώς σε διψήφια ποσοστά. Η απώλεια εισοδημάτων για τα νοικοκυριά, έχει αγγίξει ιστορικά επίπεδα. Σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2021, ένας μισθός των 1000 ευρώ, φέτος αξίζει 904 ευρώ», αναφέρει το επιτελείο του Ανδρέα Μαυρογιάννη, προσθέτοντας πως ενδεικτικό της δύσκολης κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι πολίτες, είναι οι επιμέρους αυξήσεις των τιμών όπως για παράδειγμα τα πετρελαιοειδή που έχουν αυξηθεί κατά 46% και ο ηλεκτρισμός που κοστίζει για τον καταναλωτή 40% περισσότερο σε σχέση με πέρσι.

«Σωρευτικά, η εκτίναξη του Γενικού Δείκτη τιμών, έχει επιφέρει ένα τεράστιο πλήγμα στο κόστος διαβίωσης τόσο των ευάλωτων ομάδων όσο και της μεσαίας τάξης», επισημαίνει το επιτελείο Μαυρογιάννη και τονίζει πως όσο ποτέ άλλοτε, είναι αδήριτη ανάγκη η λήψη άμεσων μέτρων περιορισμού της διάβρωσης των εισοδημάτων των πολιτών και της συγκράτησης του επιπέδου κατανάλωσης στην οικονομία της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Η κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα και η επιβολή πλαφόν στον ειδικό φόρο κατανάλωσης είναι μερικά από τα εργαλεία που θα πρέπει η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει για να ελαφρύνει τα επιπλέον οικονομικά βάρη, που ολοένα και περισσότερο φορτώνονται τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα. Την ίδια ώρα, η επαναφορά και η επέκταση της ΑΤΑ, καθώς και η αναπροσαρμογή των επιδομάτων προς τις ευάλωτες ομάδες, θα δώσουν ανάσα στους συμπολίτες μας που βρίσκονται ήδη στα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού».

Το ΑΚΕΛ από την πλευρά του, βγαίνει με ακόμα πιο επιθετική διάθεση κατηγορώντας την Κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να σηκώνει τα χέρια ψηλά αφήνοντας την κοινωνία στο έλεος της ακρίβειας που ροκανίζει το βιοτικό επίπεδο. «Πόσο δε μάλλον που αυτή η Κυβέρνηση έχει ευθύνες για το μέγεθος της κατάστασης. Έχει ευθύνες για το γεγονός ότι τα καρτέλ και η αισχροκέρδεια στα καύσιμα κρατούν εδώ και χρόνια. Έχει ευθύνες που εδώ και 9 χρόνια δεν έχει εισαχθεί φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή και η χώρα υστερεί δραματικά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κι έτσι κάθε χρόνο πληρώνουμε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε ρύπους. Όλα αυτά πληρώνονται καθημερινά από τους πολίτες και τώρα έχουν καταστεί δυσβάστακτα. Έχει ευθύνες ακόμα η κυβέρνηση αφού αρνείται να συγκρουστεί με τα μεγάλα συμφέροντα, να πάρει μέτρα όπως η φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των εταιρών ενέργειας», σημειώνει το ΑΚΕΛ και καλεί την Κυβέρνηση, «έστω και τώρα, να αντιληφθεί τι συμβαίνει στην κοινωνία». Την καλεί μάλιστα να εισακούσει τις προτάσεις του ΑΚΕΛ, οι οποίες είναι οι εξής:

> Αποκατάσταση της ΑΤΑ και επέκτασή της σε κάθε εργαζόμενο του τόπου.

> Πλαφόν στα καύσιμα και κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα.

> Μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά.