Με επίθεση κατά της ελληνοκυπριακής πλευράς, την οποία κατηγόρησε ότι προσπαθεί να επιβάλει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας στους Τουρκοκύπριους, ο κατοχικός ηγέτης αναφέρθηκε στις προτάσεις που κατέθεσε μέσω των Ηνωμένων Εθνών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δηλώνοντας πως η αναγνώριση κυριαρχίας είναι υπαρξιακό ζήτημα για τους Τουρκοκύπριους, Ισχυρίστηκε επίσης ότι οι προτάσεις του θα λειτουργήσουν προς όφελος και της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Συνεχίζοντας στη φιλοσοφία της λύσης δύο κρατών, ο Ερσίν Τατάρ μίλησε ουσιαστικά για την προσπάθεια χτισίματος καλών σχέσεων γειτονίας.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, ο οποίος μιλούσε στο πλαίσιο της δεξίωσης για τους εορτασμούς της τουρκικής εισβολής, ισχυρίστηκε ότι οι προτάσεις του αποσκοπούν στην ευημερία και ευτυχία των Τουρκοκυπρίων αλλά παράλληλα θα ωφελήσουν και την ελληνοκυπριακή πλευρά. Σύμφωνα με την Kibris Postasi, όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο του ΓΤΠ, ο Τατάρ επεσήμανε ότι στόχος του ως «πρόεδρος» είναι να συνεχίσει την αναζήτηση της συμφιλίωσης και αναφέρθηκε στις νέες προτάσεις που έχουν ετοιμάσει σε αυτό το πλαίσιο. 

Ο Ερσίν Τατάρ υπενθύμισε ότι υπέβαλε στην ελληνοκυπριακή πλευρά προτάσεις, μεταξύ των οποίων ο διαμοιρασμός του πλούτου των υδρογονανθράκων, η σύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων με καλώδιο μέσω Τουρκίας, η σύνδεση με το διασυνδεδεμένο σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, και δήλωσε ότι αυτά μπορούν να πραγματοποιηθούν με αποτελεσματικό τρόπο μέσω της συνεργασίας των δύο «κρατών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ο Τατάρ ανέφερε  επίσης ότι υπάρχουν προτάσεις για την αποναρκοθέτηση και την επίλυση των περιστατικών άτυπης μετανάστευσης, σημείωσε ότι οι εκκλήσεις για διάλογο συνεχίζονται και υποστήριξε ότι οι προτάσεις που υπέβαλε είναι εποικοδομητικές. «Οι προτάσεις της άλλης πλευράς στοχεύουν στην επιβολή της Κυπριακής Δημοκρατίας»

«Αυτές οι προτάσεις αποσκοπούν πρωτίστως στην ευημερία και την ευτυχία του τουρκοκυπριακού λαού, αλλά είναι και σε προς όφελος των γειτόνων μας», ισχυρίστηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, προσθέτοντας ότι, αντιθέτως, οι προτάσεις της «άλλης πλευράς» στοχεύουν περισσότερο στην επιβολή της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά την έκφρασή του.

Ο Τατάρ υποστήριξε τα εξής: «Δε θα συμμετάσχουμε ποτέ σε αυτό το παιχνίδι. Υπάρχει ένας αγώνας για κυριαρχία στην Κύπρο. Αν δεν μπορέσουμε να επιβάλουμε την κυριαρχία μας, θα εξαφανιστούμε από αυτό το νησί μακροπρόθεσμα». 

Αναφερόμενος στην επιστολή που του απέστειλε την Τετάρτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Τατάρ δήλωσε ότι στην επιστολή αυτή ο Ερντογάν εξέφρασε με σαφήνεια την υποστήριξή του στη νέα πολιτική και τις προτάσεις που υποβλήθηκαν σε αυτό το πλαίσιο. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

Στη δεξίωση, που πραγματοποιήθηκε στην κατεχόμενη Λευκωσία, παρέστησαν ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ουνάλ Ουστέλ, η λεγόμενη πρόεδρος του ανώτατου δικαστηρίου, Ναρίν Φερντί Σιεφίκ, ο λεγόμενος πρέσβης της Τουρκικής Δημοκρατίας στη Λευκωσία Αλί Μουράτ Μπάστσερι, ο επικεφαλής των δυνάμεων κατοχής υποστράτηγος Σεζάι Οζτούρκ, ο διοικητής των λεγόμενων δυνάμεων ασφαλείας υποστράτηγος Ζορλού Τοπάλογλου, «υπουργοί», βουλευτές, στρατιωτικό προσωπικό, εκπρόσωποι φορέων και οργανισμών.

Στη δεξίωση παρευρέθηκαν επίσης ο αντιστράτηγος Σελτζούκ Μπαϊρακτάρογλου εκ μέρους των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, εκπρόσωποι του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας, του Καλού Κόμματος (Iyi Parti), του Κόμματος Ευδαιμονίας (SP) και του Δημοκρατικού Κόμματος (DP), καθώς και αντιπροσωπεία της Ναυτικής Ακαδημίας.