Η επίσκεψη την περασμένη βδομάδα του υποψήφιου για την Προεδρία της Δημοκρατίας Ανδρέα Μαυρογιάννη στη νεκρή ζώνη, όπου είδε από κοντά το συρματόπλεγμα και η ανάρτηση του, προκάλεσε χθες την αντίδραση του υπουργείου Εσωτερικών. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης σχολίασε ιδιαίτερα επικριτικά την ενέργεια του υπουργείου Εσωτερικών για τοποθέτηση του συρματοπλέγματος ως μέτρου αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης. Στον Ανδρέα Μαυρογιάννη απάντησε και η Πινδάρου.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, είχε γράψει στην ανάρτηση του πως πέρασαν 29 ολόκληρα χρόνια «για να καταφέρουμε να επιτύχουμε ρήγματα στα συρματοπλέγματα της εισβολής. Σήμερα τα βρίσκουμε ξανά μπροστά μας και χωρίς καν να τα έχει τοποθετήσει ο τουρκικός στρατός. Δεν χωράνε άλλα συρματοπλέγματα στον τόπο μας. Η γης δεν διαιρείται. Δεν νοείται να παρεμποδίζεται η ελεύθερη διακίνηση των κατοίκων που μένουν εντός της νεκρής ζώνης, των γεωργών και των κτηνοτρόφων που κράτησαν τόσα χρόνια ζωντανή τη «νεκρή» ζώνη».

Πρόσθετε πως, δεν μπορούμε να παραβιάζουμε το Διεθνές Δίκαιο, θέτοντας εμπόδια στους ανθρώπους που αιτούνται πολιτικό άσυλο, αυξάνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο για τη σωματική τους ακεραιότητα. «Τα συρματοπλέγματα δεν συμβάλλουν στην επίλυση του προβλήματος της παράτυπης μετανάστευσης μέσω των κατεχομένων. Προσθέτουν προβλήματα αντί να λύνουν, τόσο στον κόσμο της περιοχής όσο και στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αλλά και κατ’ επέκταση προς την προσπάθεια επανένωσης του λαού μας. Στην Κύπρο του αύριο, δεν έχουν θέση ούτε τα συρματοπλέγματα, ούτε οι αποκλεισμοί, οι νεκρές ζώνες και οι απάνθρωπες πρακτικές», κατέληγε, ευχαριστώντας την «Ομάδα Πρωτοβουλίας κατά των συρματοπλεγμάτων», «για τη συνάντηση και την ενδελεχή ενημέρωση που μου παρείχαν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΥΠΕΣ: Θλιβερή ανάρτηση Μαυρογιάννη για μεταναστευτικό

Η απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών ήρθε χθες το πρωί, χαρακτηρίζοντας ως θλιβερό το γεγονός ότι «ο για σειρά ετών Ε/κ διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης εκφράζει σήμερα, ως υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, την απαρέσκεια του για την προσπάθεια αποτροπής της παράνομης εισόδου στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, «η Κύπρος του αύριο, την Προεδρία της οποίας διεκδικεί ο κ. Μαυρογιάννης, απαιτεί άμεσα μέτρα για αποτροπή της παράτυπης μετανάστευσης, η οποία εξελίσσεται σε μια ακόμα τροχοπέδη επίλυσης του Κυπριακού, με τη δημογραφική αλλοίωση την οποία συνειδητά και απροκάλυπτα επιχειρεί η Τουρκία».

«Στην Κύπρο του αύριο η γη δεν διαιρείται με τα συρματοπλέγματα και ούτε είναι αυτά που εμποδίζουν την επανένωση του λαού μας. Είναι πραγματικά θλιβερό ο για σειρά ετών διαπραγματευτής να εκφράζει σήμερα, ως υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, την απαρέσκεια του για την προσπάθεια αποτροπής της παράνομης εισόδου στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές, αναφέροντας ότι “δεν μπορούμε να παραβιάζουμε το Διεθνές δίκαιο, θέτοντας εμπόδια στους ανθρώπους που αιτούνται πολιτικό άσυλο, αυξάνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο για την σωματική τους ακεραιότητα”» σημειώνει το ΥΠΕΣ.

Τα πυρά του προς τον Ανδρέα Μαυρογιάννη έστρεψε και ο ΔΗΣΥ σημειώνοντας πως το πιο εύκολο για τους υποψήφιους, και για τον κ. Μαυρογιάννη, είναι να λεν πως διαφωνούν με πολιτικές που δημιουργούν ζητήματα σε πολίτες. «Το δύσκολο προφανώς είναι να διατυπώσουν εισηγήσεις, και χειροπιαστές λύσεις», αναφέρει.

Καταλήγοντας ο ΔΗΣΥ επισημαίνει πώς «οι μεταναστευτικές ροές δεν αντιμετωπίζονται με ευχολόγια αλλά με πολιτικές. «Η κατασκευή του φράχτη, η επιτήρηση της γραμμής με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, η πρόσληψη των οριοφυλάκων είναι μέτρα αναγκαία», αναφέρει.

 

ΕΛΑΜ: Δείχνει να μην αντιλαμβάνεται…

Το γεγονός ότι ένας εκ των υποψηφίων για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, δείχνει να μην αντιλαμβάνεται το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας με τους λαθρομετανάστες, πρέπει να μας ανησυχεί, αναφέρει το ΕΛΑΜ, προσθέτοντας πως η μόνη του έγνοια, σύμφωνα με τα δικά του γραφόμενα, είναι «τα εμπόδια που θέτουμε στους ανθρώπους που αιτούνται πολιτικό άσυλο, αυξάνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο για τη σωματική τους ακεραιότητα», αδιαφορώντας για το έγκλημα της δημογραφικής αλλοίωσης και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ίδια μας η πατρίδα».