Ξεκίνησε από την Αμμόχωστο, συνέχισε με την Αργάκα και ακολούθησε η Λάρνακα. Η Λεμεσός και η Λευκωσία έχουν προγραμματιστεί για το Σεπτέμβριο. Το τελευταίο στάδιο της πρώτης φάσης της προεκλογικής για την Πινδάρου και τον υποψήφιο της Αβέρωφ Νεοφύτου, κλείνει με τη διενέργεια προεκλογικών συγκεντρώσεων σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου. Κύριο χαρακτηριστικό όλων, η μαζική παρουσία του κόσμου και ο έντονος προεκλογικός παλμός που θέλουν να δώσουν οι διοργανωτές τους.

Στοιχεία τα οποία μέχρι στιγμής έχουν καταφέρει να έχουν στις συγκεντρώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, κάτι το οποίο ασφαλώς δείχνει πώς ήταν πολύ καλά οργανωμένες και με συγκεκριμένη στόχευση: Θερινή επίδειξη ισχύος… Αυτό είναι το σύνθημα που βγαίνει από τα συναγερμικά γραφεία τις τελευταίες μέρες. Ουσιαστικά η συναγερμική ηγεσία και ο ίδιος ο Αβέρωφ Νεοφύτου ως υποψήφιος ήθελαν να στείλουν ένα μήνυμα μαζικής συναγερμικής στήριξης της υποψηφιότητας του. Κυρίως όμως αυτό στο οποίο στόχευε αυτή η προσπάθεια ήταν να σταλεί το μήνυμα πώς ακόμα και σε μία δύσκολη χρονικά περίοδο, τον Αύγουστο που ο περισσότερος κόσμος βρίσκεται διακοπές, ο Δημοκρατικός Συναγερμός διαθέτει τον μηχανισμό και έχει την δύναμη να μαζεύει κόσμο, πραγματοποιώντας μεγάλες συγκεντρώσεις. Ταυτόχρονα όμως, αυτό το οποίο αφήνεται να διαρρεύσει από τους διαδρόμους της Πινδάρου, είναι ότι η ηγεσία θέλει να περάσει και ένα ευρύτερο μήνυμα προς την κοινωνία πώς μπορεί και έχει τη δύναμη να ανατρέπειν ακόμα και δύσκολα δεδομένα. Με αυτό τον τρόπο, επιδίωξαν να έχουν ένα δυναμικό κλείσιμο για το καλοκαίρι, προετοιμαζόμενοι για την τελική φάσης της προεκλογικής από το Σεπτέμβριο.

Το πρώτο σκέλος της προεκλογικής ξεκίνησε με την ενεργοποίηση στελεχών του κόμματος όλων των βαθμίδων. Πραγματοποιήθηκαν συνεδρίες και συγκεντρώσεις με βουλευτές, Υπουργούς, μέλη τοπικών επιτροπών και οργανώσεις νεολαίας. Στόχος αυτής της προσπάθειας ήταν η αποτροπή διάσπασης του κόμματος σε επίπεδο στελεχών. Στην πρώτη αποτίμηση της προεκλογικής περιόδου, η συναγερμική ηγεσία θεωρεί ότι ο στόχος αυτός έχει επιτευχθεί σε απόλυτο σχεδόν βαθμό. Με εξαίρεση, όπως σημειώνουν 3- 4 περιπτώσεις δημοτικών συμβούλων και ενός πρώην βουλευτή(βλ. Κώστα Κωνσταντίνου στην Πάφο), όλα τα στελέχη βρίσκονται ενωμένα στην γραμμή στήριξης της υποψηφιότητας Αβέρωφ Νεοφύτου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Το δεύτερο σκέλος της πρώτης φάσης της προεκλογικής αναλώθηκε σε μια προσπάθεια ανοίγματος της υποψηφίοτητας σε μία μεγάλη βάση ατόμων που δεν είναι κατ’ ανάγκη ψηφοφόροι του ΔΗΣΥ, μέσω επαφών και συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν με διάφορες επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες, όπως ήταν η σύναξη που έγινε με εργαζόμενους στη CYTA και στην ΑΗΚ, με τους εκπαιδευτικούς, τους λογιστές και άλλες επαγγελματικές ομάδες. 

Ο τρίτος άξονας της πρώτης φάσης της προεκλογικής που είχε καθορίσει η Πινδάρου ήταν η παρουσίαση του πολιτικού προγράμματος και το πολιτικό στίγμα που ήθελε να δώσει μέσα από τις προτάσεις της. Ένα σημείο στο οποίο ουσιαστικά ήθελαν να δείξουν πώς βρίσκονται αρκετά βήματα μπροστά σε σχέση με άλλους υποψήφιους οι οποίοι ακόμη δεν έχουν παρουσιάσει τις δικές τους θέσεις. Το μήνυμα το οποίο εστάλην τόσο κατά την παρουσίαση των 101 θέσεων πολιτικής που έγινε την γενέθλια μέρα του κόμματος στην Πλατεία Ελευθερίας στην Λευκωσία, όσο και στη συνέχεια, είναι ότι ο ΔΗΣΥ θέλει να περάσει το μήνυμα ότι έχει ένα ξεκάθαρο πολιτικό πλαίσιο ενός σύγχρονου κόμματος ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς. Αυτό άλλωστε ήταν και το όλο κόνσεπτ του ιδεολογικοπολιτικού συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο, κατά το οποίο κορυφώθηκε η όλη εργασία που είχε γίνει το προηγούμενο διάστημα μέσα από τις ομάδες παραγωγής πολιτικής. Ο ξεκάθαρος προσανατολισμός των θέσεων, είναι κάτι το οποί τονίζεται έντονα από τον Αβέρωφ Νεοφύτου και άλλα στελέχη του κόμματος, τόσο όσον αφορά την εξωτερική πολιτική με έντονες αναφορές στο θέμα της ένταξης στο ΝΑΤΟ, αλλά και τις προτάσεις που αφορούν θέματα ακρίβεια και οικονομικής ανάπτυξης.

Όλα αυτά, αποτελέσαν ουσιαστικά και τα στοιχεία της πρώτης φάσης της προεκλογικής περιόδου για την Πινδάρου και τον Αβέρωφ Νεοφύτου πριν την είσοδο στην τελευταία και πιο κρίσιμη περίοδο που ξεκινά από το Σεπτέμβριο. Κύριο επίσης στοιχείο της πρώτης φάσης, η επίκληση του θυμικού, ποντάροντας στο συναγερμικό συναίσθημα των παραδοσιακών ψηφοφόρων του κόμματος. Στοιχείο το οποίο ήταν έντονο σε όλες τις συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν αυτό το διάστημα. Από τη συνεδρία του Ανωτάτου Συμβουλίου του κόμματος τον περασμένο Μάρτιο, μέχρι το ιδεολογικό και πολιτικό συνέδριο του περασμένου Ιουνίου, την συγκέντρωση της Πλατείας Ελευθερίας στις 4 Ιουλίου και τις επαρχιακές συγκεντρώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Με έντονες αναφορές και συμβολισμούς που παραπέμπουν στον Γλαύκο Κληρίδη και τον Νίκο Αναστασιάδη, στην ιστορία του ΔΗΣΥ και την ανάγκη διαφύλαξης της ενότητας. «Ενωμένοι, ενωμένοι, ενωμένοι, ποτέ ηττημένοι», είναι η φράση με την οποία ο Αβέρωφ Νεοφύτου κλείνει τον χαιρετισμό του σε αυτές τις συγκεντρώσεις. Μια φράση την οποία ανέφερε ο Γλαύκος Κληρίδης από την εξέδρα ανακήρυξης του στην Προεδρία της Δημοκρατίας το 1998 για δεύτερη φορά και στην οποία αναφέρθηκε και ο Νίκος Αναστασιάδης στο χαιρετισμό του τόσο στο συνέδριο του κόμματος όσο και στην συγκέντρωση της Πλατείας Ελευθερίας.

>> Ανεβάζουν και άλλο τους τόνους

Στην τελευταία φάση της προεκλογικής η οποία θα ξεκινήσει ουσιαστικά με τον τρόπο που έκλεισε, δηλαδή με τις δύο μεγάλες προεκλογικές συγκεντρώσεις σε Λεμεσό και Λευκωσία, στην Πινδάρου θέλουν και εκτιμούν ότι θα γίνει, να ανέβουν και άλλο οι πολιτικοί τόνοι του προεκλογικού σκηνικού. Αυτό όπως αναφέρουν κομματικοί κύκλοι θα δώσει την ευκαιρία αντιπαραβολής και αντιπαράθεσης πολιτικών θέσεων προς την κοινωνία και τους πολίτες. Σε αυτή την φάση της προεκλογικής είναι προγραμματισμένα και μία σειρά από debates, για τα οποία ο ΔΗΣΥ ήταν από τους υποστηριχτές της ιδέας όταν έπεσε αρχικά στο τραπέζι από το επιτελείο Γιώργου Κολοκασίδη. Αυτό ουσιαστικά έβαλε και πίεση προς άλλους υποψηφίους για συμμετοχή σε ζωντανές πολιτικές συζητήσεις. 

Η αποτίμηση από την πρώτη κοινή τηλεοπτική παρουσία του Αβέρωφ Νεοφύτου με του Ανδρέα Μαυρογιάννη και Νίκο Χριστοδουλίδη από πλευράς Πινδάρου αποτιμάται ως «εξαιρετική»  και πολύ «σημαντική» καθώς, όπως αναφέρουν κομματικές πηγές, «έδωσε την ευκαιρία μίας πρώτης καλής γεύσης για τη διαφορά του Αβέρωφ με τους άλλους δύο».

Παράλληλα, στο ΔΗΣΥ εκτιμούν ότι πέραν από τα τηλεοπτικά debates, μέσω των διάφορων ενημερωτικών εκπομπών με την παρουσία κομματικών στελεχών, θα παρέχεται η ευκαιρία αντιπαραβολής θέσεων. Κάτι το οποίο κρίνουν ότι είναι ένα ακόμα θετικό για την υποψηφιότητα τους στοιχείο, καθώς τα στελέχη του κόμματος θα μιλούν για τον δικό τους κομματικό υποψήφιο που εκφράζει τις δικές τους θέσεις, σε αντίθεση με τους άλλους δύο κύριους υποψήφιους για τους οποίους για τον μεν Ανδρέα Μαυρογιάννη θα μιλούν στελέχη του ΑΚΕΛ, για το δε Νίκο Χριστοδουλίδη στελέχη του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ.

Στόχος επίσης του Αβέρωφ και της ομάδας του είναι ανοίξουν στη συζήτηση όλα τα θέματα, από το Κυπριακό, την Οικονομία, την Ασφάλεια, το μεταναστευτικό και άλλα ούτως ώστε να δοθεί η ευκαιρία, όπως σημειώνουν να ξεδιπλωθούν οι πολιτικές θέσεις του καθενός.

>> Εύρος στελεχών και ανανεωμένη ομάδα

Ένα ακόμα στοιχείο το οποίο στο συναγερμικό στρατόπεδο θέλουν να περάσουν προς τα έξω, είναι το εύρος εκπροσώπησης που μπορεί να έχει η υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου. Για το λόγο αυτό έχουν προετοιμαστεί και βγαίνουν προς τα έξω πληθώρα κομματικών στελεχών να μιλούν ως εκπρόσωποι της υποψηφιότητας Αβέρωφ Νεοφύτου. Το τελευταίο διάστημα, η ομάδα ενισχύεται με νέα άτομα με τα οποία η ηγεσία του κόμματος θέλει να δώσει την εικόνα της ανανέωσης. Τα άτομα αυτά, θα είναι ουσιαστικά και η ομάδα που θα σηκώσει το βάρος του επιτελείου καθώς δεν πρόκειται κανένα στέλεχος της ηγεσίας να μετακομίσει στα γραφεία της λεωφόρου Λεμεσού. Ακόμα και ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ και επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας, θα παραμείνει στην Πινδάρου. Πρόκειται για Γιώργο Χατζηγεωργίου, αναπληρωτή εκπρόσωπο τύπου του κόμματος, Γιώργο Διογένους δικηγόρο εκ Λεμεσού, Μαργαρίτα Καϊμακλιώτη η οποία ήταν στις Βρυξέλλες ως συνεργάτης της ομάδας ευρωβουλευτών του κόμματος, η οποία ήταν και υποψήφια βουλευτής Αμμοχώστου, καθώς επίσης και ο Κλεάνθης Κουτσόφτας πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου. Ήταν και αυτός υποψήφιος βουλευτής στην επαρχία Αμμοχώστου.