Ο Ερντογάν με τις νέες του προκλητικές κινήσεις στην ανατολική Μεσόγειο κατάφερε να στρέψει και πάλι την προσοχή προς το μέρος του. Στο τρίγωνο Τουρκία-Κύπρος-Ελλάδα βρίσκονται σε αναμονή των σημερινών ανακοινώσεων του Τούρκου Προέδρου για το πού θα κατευθυνθεί το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίτ Χαν. Η τουρκική κυβέρνηση φαίνεται να θέλει να προσδώσει πανηγυρικό χαρακτήρα στην ανακοίνωση. 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσκάλεσε στην Άγκυρα τον Ερσίν Τατάρ, κίνηση που δεν θεωρείται άσχετη με τη σημερινή ανακοίνωση, αν και στα κατεχόμενα δεν έκαναν οποιαδήποτε αναφορά. Τόσο στην ανακοίνωση του γραφείου του Ερσίν Τατάρ όσο και στα χθεσινά δημοσιεύματα γινόταν εκτενής αναφορά στην επίσκεψή του στο Ικόνιο. 

Απευθυνόμενος στην ετήσια συνάντηση των Τούρκων πρέσβεων, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανέφερε πως «αύριο, αν είμαστε τυχεροί, το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίτ Χαν θα πλεύσει στη Μεσόγειο για την πρώτη του αποστολή». Και, όπως έχει γίνει γνωστό, αυτός που θα ανακοινώσει το σημείο που θα πάει ο γεωτρύπανο είναι ο ίδιος ο Ερντογάν. Μέχρι στιγμής δεν έχει διαρρεύσει οτιδήποτε για την αποστολή του Αμπντουλχαμίτ Χαν. 

Το σημείο στο οποίο θα πάει το γεωτρύπανο έχει σημασία και θα καταδείξει τις στοχεύσεις της Άγκυρας. Η Λευκωσία εκτιμά πως το γεωτρύπανο έχει στη διάθεσή του εφτά πιθανούς στόχους, ένας εκ των οποίων βρίσκεται εκτός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Οι κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας είχαν κάνει κάποιες προληπτικές κινήσεις με την Αθήνα να μιλά σε Βερολίνο και Παρίσι. Γερμανία και Γαλλία είχαν στείλει κάποια μηνύματα προς την κατεύθυνση της Τουρκίας προκαλώντας την αντίδραση του Ερντογάν. 

Το κατά πόσο οι παρεμβάσεις έπιασαν τόπο ή όχι είναι κάτι που θα διαφανεί με τη σημερινή ανακοίνωση. Κυρίως θα διαφανεί εάν στις προθέσεις του Ερντογάν είναι να ανεβάσει περισσότερο τον δείκτη της έντασης με την Ελλάδα ή εάν θα κινηθεί εντός της κυπριακής ΑΟΖ  όπου δεν τίθεται θέμα πρόκλησης θερμού επεισοδίου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Λευκωσία και Αθήνα παρακολουθούν από κοντά τις κινήσεις της Τουρκίας ετοιμάζοντας τις δικές τους αντιδράσεις, οι οποίες όπως αναφέρεται από κυπριακής πλευράς θα εξαρτηθούν από τις ενέργειες της Άγκυρας. 

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας χθες στους Τούρκους πρέσβεις ήταν ιδιαίτερα έντονος στις αναφορές του για τα ενεργειακά της ανατολικής Μεσογείου. Ανέφερε πως «χαλάσαμε τα σχέδια τους που έγιναν στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο με την αντίληψη ‘ό,τι και να κάνω, θα είναι κέρδος’».

Υποστήριξε ότι «εάν παραμέναμε θεατές στον σφετερισμό των δικαιωμάτων μας, θα προέκυπτε ένα νέο περιβάλλον σύγκρουσης, και μάλιστα σύγκρουσης που θα διαρκούσε για δεκαετίες. Έχουμε λάβει αποτελεσματικά μέτρα. Δείξαμε ότι δεν μπορούν να γίνουν εργασίες στην περιοχή χωρίς εμάς».

«Μπλοκάραμε τον αποκλεισμό της Τουρκίας και της τδβκ από τις ενεργειακές εξισώσεις», είπε αναφερόμενος στο ψευδοκράτος. «Με τις σεισμικές μας δραστηριότητες εξερεύνησης και γεωτρήσεων και τη συμφωνία μας για τη Λιβύη του 2019 χαλάσαμε τα παιχνίδια που στήθηκαν εναντίον μας. Ορίσαμε τα όρια της υφαλοκρηπίδας μας», ανέφερε. Όπως είπε ο κ. Τσαβούσοβλου «τώρα έχει  ξεκινήσει η αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων για να συμπεριληφθούμε  κι εμείς. Αναλάβαμε δράση μαζί με την τδβκ για να ενσωματώσουμε αυτή τη δυναμική με τις προτάσεις που υποβάλαμε».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι «θέλουμε να επικρατήσει η ειρήνη και η συνεργασία στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο. Το κλειδί στην εθνική μας υπόθεση, το Κυπριακό είναι ξεκάθαρο». Τα κεκτημένα δικαιώματα του «τουρκοκυπριακού λαού», κατά την έκφρασή του, «δηλαδή η κυριαρχική του ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς, πρέπει να καταγραφούν. Ούτε εμείς ούτε οι Τουρκοκύπριοι έχουμε άλλα 50 χρόνια να χάσουμε. Εάν πρόκειται να γίνει μια διαπραγμάτευση, θα είναι μεταξύ δύο κρατών, όχι μεταξύ δύο κοινοτήτων».

Ο κ. Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι «υποστηρίζουμε τη δίκαιη κατανομή των πόρων σε όλη την Κύπρο. Η τδβκ κάνει προτάσεις για αυτό από το 2011. Τέλος, την 1η και 8η Ιουλίου, μετέφερε την εποικοδομητική της πρόταση συνεργασίας στον ΟΗΕ. Εάν δημιουργηθεί ένας τέτοιος μηχανισμός, θα λυθεί το μισό ζήτημα στην ανατολική Μεσόγειο». «Θα συνεχίσουμε να εξηγούμε την πρόταση του Προέδρου μας για διάσκεψη στην ανατολική Μεσόγειο και την πρόταση συνεργασίας της τδβκ σε όλες τις πλευρές και την παγκόσμια κοινή γνώμη», είπε.

Επιχείρησαν να στείλουν 9 πλοία 

Σε σχέση με Ελλάδα και Κύπρο ο κ. Τσαβούσολγου ανέφερε ότι «ένα χαρακτηριστικό της πολιτικής μας για την Ανατολική Μεσόγειο είναι φυσικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα». Σύμφωνα με τον ίδιο «το ελληνικό- ελληνοκυπριακό δίδυμο επιχείρησε να στείλει 9 πλοία στην υφαλοκρηπίδα μας τον τελευταίο χρόνο. Αυτά τα αποτρέψαμε με τα μέτρα που πήραμε τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι».

«Συνεχίζουμε την πολιτική μας στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς συμβιβασμούς, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την αρχή της ισότητας», είπε. Στο Αιγαίο, από την άλλη, συμπλήρωσε, «θέλουμε τα αλληλένδετα προβλήματα να αντιμετωπίζονται ολιστικά και να επιλύονται συνολικά, μόνιμα και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο». Ισχυρίστηκε ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να διαμορφώσει τη βούληση να λύσει τα προβλήματα. Δεν εγκαταλείπει κακή της διάθεση».

«Είπαμε και εξηγήσαμε στους συνομιλητές μας, ιδιαίτερα στον ΟΗΕ, ότι τα νησιά που βρίσκονται κοντά στις ακτές μας, τα οποία έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς με βάση τις διεθνείς συμφωνίες, είναι εξοπλισμένα. Θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε αυτό το ζήτημα, το οποίο είναι κρίσιμο για την ασφάλεια της χώρας μας», ανέφερε.