Ο ευρωβουλευτής Γιώργος Γεωργίου καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να θέσει υπό το μικροσκόπιο και την Κύπρο για ενδεχόμενη ανάμιξή της με το σκάνδαλο παράνομων παρακολουθήσεων και υποκλοπής περιεχομένου ιδιωτικής επικοινωνίας.

Ο Κύπριος πολιτικός έστειλε χθες σχετική επιστολή με ένδειξη «κατεπείγουσα» στα υψηλόβαθμα στελέχη αρμόδιας εξεταστικής επιτροπής της Ευρωβουλής, στην οποία συμμετέχει και ο ίδιος ως αντιπρόεδρος.

Μέσω αυτής θέτει το γνωστό θέμα διασύνδεσης του νησιού μας με τα υπό εξέταση λογισμικά και καλεί σε ενέργειες με στόχο να γίνει διερεύνηση. Αφορμή, ασφαλώς, αποτελεί το νέο σκάνδαλο παρακολουθήσεων που ξέσπασε στην Ελλάδα. Ως γνωστόν τα κινητά τηλέφωνα του πρόεδρου του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, φέρονται να «επιμολύνθηκαν» με το λογισμικό Predator. Αποτελεί τεχνολογικό προϊόν εταιρείας που συνδέεται με την Κύπρο -την υπόθεση του κατασκοπευτικού Van και τον κ. Ταλ Ντίλιαν. 

«Έχω την ισχυρή πεποίθηση ότι αυτές οι νέες αποκαλύψεις σε συνδυασμό με επίμονες ενδείξεις, ακόμα και ομολογίες ότι στην Κύπρο λειτουργούν εταιρείες που παράγουν και εξάγουν τέτοιου είδους λογισμικά, συνθέτουν ένα πιθανό τεράστιο πρόβλημα για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στην Κύπρο που απαιτούν να θέσουμε αυτή την υπόθεση στο επίκεντρο των εργασιών της Επιτροπής μας» σημειώνει στην επιστολή του ο κ. Γεωργίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έγγραφα δείχνουν τη διασύνδεση παρακολουθήσεων με την Κύπρο

Ο Κύπριος ευρωβουλευτής κάνει και λεπτομερή αναφορά στο περιεχόμενο δημοσιεύματος του «Φιλελεύθερου» στις 9 Ιουλίου. Κατά τη συγκεκριμένη ημερομηνία, είχαμε αποκαλύψει μέρος επιστολογραφίας μεταξύ της υπουργού Δικαιοσύνης Στέφης Δράκου και της διεύθυνσης του Τμήματος Φυλακών. Η κ. Δράκου ζητούσε -στη βάση γνωμάτευσης- ενεργοποίηση επιπλέον λειτουργίας του συστήματος απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων, ώστε να εντοπίζονται οι φορητές συσκευές που έχουν παράνομα στην κατοχή τους κρατούμενοι. Η Διεύθυνση των Φυλακών αρνείτο, εκφράζοντας τη θέση ότι με την εν λόγω λειτουργία του συστήματος πιθανόν να παραβιάζεται η ιδιωτική επικοινωνία άλλων προσώπων πέραν των κρατουμένων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δεν ήθελαν οι Φυλακές εντοπισμό κινητών

 

Ο κ. Γεωργίου στην χθεσινή επιστολή του, όπως είχε αναφέρει και στον «Φ» (βλ. δημοσίευμα 7/8), εισηγείται και την άμεση εξέταση του σκανδάλου στην Ελλάδα και την επιτόπου εξέταση του ζητήματος. «Θα ήθελα να προτείνω να προσθέσουμε μια επίσημη αποστολή στην Ελλάδα στο πρόγραμμα εργασίας μας για να διερευνήσουμε επιτόπου τι ακριβώς συνέβη» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής με στόχο τη διεξαγωγή έρευνας για τη χρήση του κακόβουλου λογισμικού Pegasus από κράτη-μέλη της ΕΕ, στις 10 Μαρτίου (2022). Οι όροι εντολής της ήταν η διερεύνηση των καταγγελιών περί παραβίασης του δικαίου της ΕΕ κατά τη χρήση του λογισμικού παρακολούθησης Pegasus. Στη συνέχεια, λόγω στοιχείων που προέκυψαν, οι όροι εντολής του υπό αναφορά σώματος διευρύνθηκαν.

Υπό το μικροσκόπιο είχαν τεθεί άμεσα η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία και η Πολωνία. Σε ό,τι αφορά στο νησί μας και τη βαλκανική χώρα, η ίδια η NSO Group Technologies (Pegasus) σε έκθεση της στις 30/06/2021, είχε κατονομάσει την Κύπρο και τη Βουλγαρία, ως τα δύο ευρωπαϊκά κράτη από τα οποία εξάγονται τα προϊόντα της. Όσο για την Ουγγαρία και την Πολωνία, οι κυβερνήσεις τους έχουν αγοράσει το λογισμικό Pegasus. Εξάλλου αξιωματούχος της NSO δήλωσε τον περασμένο Ιούνιο ότι τουλάχιστον πέντε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρησιμοποίησαν το λογισμικό. Με άλλα λόγια, το κατέχουν άλλες τρεις χώρες, πέραν από τις προαναφερθείσες.

Εδώ να σημειωθεί ότι στις 21 Ιουνίου, στο πλαίσιο ακροαματικής διαδικασίας της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, υπήρχαν εξελίξεις σε σχέση με την Κύπρο. Ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και αντιπρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για το Pegasus, Γιώργος Γεωργίου, ρώτησε ευθέως αξιωματούχο της NSO, κατά πόσον έχει πωληθεί το λογισμικό στις κυβερνητικές υπηρεσίες της Κύπρου. Ρώτησε, ακόμη, κατά πόσον εξάγεται μέσω του νησιού μας σε άλλες χώρες. Ο Χαΐμ Γκελφάντ απάντησε αόριστα στην πρώτη ερώτηση, λέγοντας ότι δεν μπορεί να πει κατά πόσον το έχουν προμηθευτεί κρατικές υπηρεσίες της Κύπρου, ενώ σε ό,τι αφορά το ερώτημα για την πώληση του Pegasus από το νησί μας, τοποθετήθηκε αρνητικά.

Λαϊκισμός λέει ο Πελεκάνος

Δεν αποδέχεται τη θέση ότι η Κύπρος έχει σχέση με λογισμικά παρακολούθησης, ενώ κατηγορεί το ΑΚΕΛ για λαϊκισμό. Ο λόγος για τον κυβερνητικό Εκπρόσωπο Μάριο Πελεκάνο, ο οποίος αναφέρει τα ακόλουθα: «Είναι απαράδεκτο να διασυνδέεται η χώρα μας ή να αποδίδεται στην Κυβέρνηση οποιαδήποτε ευθύνη αναφορικά με τη δραστηριότητα εταιρειών που εδρεύουν σε άλλες χώρες και οι οποίες ασχολούνται με υψηλής τεχνολογίας λογισμικά. Με τη σημερινή του παρέμβαση το ΑΚΕΛ έχει ξεπεράσει τον εαυτό του, αφού προσπαθεί λαϊκίζοντας να εκμεταλλευτεί γεγονότα, προκειμένου να αποδώσει ευθύνες στην Κυβέρνηση». 

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

Predator και βαν…

Το λογισμικό Predator μέσω του οποίου φαίνεται να προσβλήθηκαν τα κινητά τηλέφωνα των Ανδρουλάκη και Κουκάκη, συνδέεται με την Κύπρο. Το ερευνητικό κέντρο Citizen Lab, είχε συσχετίσει (16/12/2021) την Cytrox που το παρασκευάζει με τον ιδιοκτήτη του κατασκοπευτικού βαν και πρώην στέλεχος υπηρεσίας των δυνάμεων ασφαλείας του Ισραήλ, Ταλ Ντίλιαν: «Η Cytrox «διασώθηκε» από τον Ντίλιαν, του οποίου η εταιρεία WiSpear (που εμφανίζεται να μετονομάστηκε σε Passitora Ltd) εδρεύει στη Λεμεσό και έχει αποκτήσει τη Cytrox το 2018. Ο Ντίλιαν είναι επίσης γνωστός ως ιδρυτής της Circles, μιας υποσχόμενης εταιρείας παρακολουθήσεων». Η Circles έχει συνδεθεί και με το Pegasus της NSO. Τέλος, η Intellexa μετεγγράφηκε από την Κύπρο στην Ελλάδα κι ελέγχεται από τη σύζυγο του Ντίλιαν, που διαμένει μόνιμα στη Λεμεσό.