Ο Ερσίν Τατάρ μπορεί να κομπάζει καθημερινά ότι στα κατεχόμενα υπάρχει ένα ξεχωριστό «κράτος» του οποίου ο ίδιος είναι «πρόεδρος», μπορεί όποτε συναντήσει κάποιον ξένο να διαμαρτύρεται για το λεγόμενο «εμπάργκο» και την αδικία σε βάρος των Τουρκοκυπρίων, αλλά στο Ικόνιο της Τουρκίας πήγε ως θεατής να παρακολουθήσει τους αγώνες Ισλαμικής Αλληλεγγύης. Βιώνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο την τιμωρία της διεθνούς κοινότητας για τις αποσχιστικές ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος. 

Στα κατεχόμενα έχει ξεσπάσει σάλος μετά το χαστούκι που δέχθηκε η πολιτική του κατοχικού καθεστώτος. Ο ίδιος πάντως ο Ερσίν Τατάρ επιχείρησε να δικαιολογηθεί και κυρίως να δικαιολογήσει τη διοργανώτρια Τουρκία, η οποία δεν κατέστη δυνατό να εξασφαλίσει συμμετοχή του ψευδοκράτους. 

Μεταξύ των αστείων επιχειρημάτων που χρησιμοποίησε ο Ερσίν Τατάρ για να δικαιολογήσει το στραπάτσο που δέχθηκε, ήταν πως «δεν λαμβάνουν μέρος στους αγώνες και άλλες χώρες που συμμετέχουν στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας ως παρατηρητές». Το παράδειγμα του Τατάρ ήταν η Ρωσία, η οποία επίσης συμμετέχει στον ΟΙΣ ως παρατηρητής, όπως κα το ψευδοκράτος. Αναφέροντας ότι η τ/κ πλευρά δεν είναι μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, ο Τατάρ είπε ότι η Τουρκία αγωνίστηκε για να συμμετέχει η τ/κ πλευρά σε αυτούς τους αγώνες, όμως δεν το αποδέχτηκε αυτό η αποτελούμενη από 56 μέλη οργάνωση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ρότα έντασης από Ερντογάν – Γεωτρύπανο στο «Γιουροκλέρ-1»

Με αφορμή την απαγόρευση συμμετοχής στους αγώνες και τα όσα λέει ο Τατάρ, έχει ξεσπάσει αντιπαράθεση ανάμεσα στον κατοχικό ηγέτη και τον «πρόεδρο» της «ομοσπονδίας ποδοσφαίρου», Χασάν Σέρτογλου. Είχαν προηγηθεί και δηλώσεις Σέρτογλου με τις οποίες επέκρινε τον Τατάρ, υποδεικνύοντας ότι δεν εκπροσωπεί την ποδοσφαιρική κοινότητα στους 5ους Αγώνες Ισλαμικής Αλληλεγγύης στο Ικόνιο.

Σε δηλώσεις ο Τατάρ (πηγή Γενί Ντουζέν/ΓΤΠ) και απαντώντας στον Σέρτογλου είπε ότι μετέβη στο Ικόνιο για να παραστεί στην τελετή έναρξης των 5ων Αγώνων Ισλαμικής Αλληλεγγύης και να έχει διάφορες επαφές. Απαντώντας στις αναφορές Τατάρ, ο Σέρτογλου είπε απευθυνόμενος στον κατοχικό ηγέτη «σταμάτα πια να κρύβεσαι πίσω από τη σημαία και την Τουρκία όποτε δυσκολεύεσαι. Είναι μάταιες οι προσπάθειές σου να με παρουσιάσεις εχθρό της Τουρκίας. Όποιος με ξέρει, το ξέρει».

Ο Ερσίν Τατάρ στις δηλώσεις του υποστήριξε πως όσοι των επικρίνουν θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η εναλλακτική λύση είναι η ομοσπονδία, στην οποία οι Τουρκοκύπριοι «θα γίνουν μπάλωμα της ΚΔ» και οι Τουρκοκύπριοι παίχτες θα βρουν μια θέση σε ομάδα της ΚΔ «με τον Κώστα, τον Παπαδόπουλο, με τον Γιωρκάτζη». 

Ο «πρόεδρος» της συντεχνίας των Τουρκοκυπρίων δασκάλων (KTÖS), Μουσταφά Μπαϊμπόρα, σε γραπτή δήλωση του αναφέρει ότι αποτελεί ντροπή για όσους «διοικούν και ηγούνται της κοινότητας» το γεγονός ότι Τουρκοκύπριοι αθλητές δεν μπορούν να συμμετέχουν στους 5ους Αγώνες Ισλαμικής Αλληλεγγύης στο Ικόνιο. Σύμφωνα με την Αβρούπα (πηγή ΓΤΠ) ο Μπαϊμπόρα ανάφερε ακόμα ότι με τις οικονομικές και τις πολιτικές συνθήκες που υπάρχουν στα κατεχόμενα η τουρκοκυπριακή κοινότητα νιώθει «πολύ πιο βαριά κάθε μέρα που περνά την απελπισία του ότι είναι υποτελής διοίκηση». Επικρίνοντας τον Ερσίν Τατάρ επειδή παρέστη στην έναρξη των αγώνων στους οποίους δεν προσκλήθηκαν Τουρκοκύπριοι αθλητές, ο Μπαϊμπόρα είπε ότι ο Ερσίν Τατάρ δεν εκπροσωπεί την τουρκοκυπριακή κοινότητα. «Η θέση των Τουρκοκυπρίων είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε.

Ο ηγέτης του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος (ΒΚΡ), Ιζέτ Ιζτζιάν (πηγή Ντιγιαλόγκ/ΓΤΠ) ανέφερε ότι οι «αποσχιστικές πολιτικές που ακολουθούν οι υποστηρικτές του στάτους κβο» είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο Τουρκοκύπριοι αθλητές δεν μπορούν να συμμετέχουν στους 5ους Αγώνες Ισλαμικής Αλληλεγγύης στο Ικόνιο. 

Ικανοποιημένος για το γεωτρύπανο 

Εκφράζοντας ικανοποίηση για τον απόπλου του τέταρτου πλοίου γεωτρύπανου της Τουρκίας Αμπντουλχαμίτ Χαν και της ισχυροποίησης της Τουρκίας στη «Γαλάζια Πατρίδα», ο Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι «αυτό είναι κομβικό σημείο, είναι μεγάλη κίνηση, είναι μεγάλη εξέλιξη».

Υποστήριξε ακόμα ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός», κατά την έκφρασή του, έχει τουλάχιστον τα ίδια δικαιώματα και ίσο μερίδιο με τους Ελληνοκύπριους στον πλούτο που υπάρχει γύρω από την Κύπρο λόγω των κεκτημένων δικαιωμάτων του που πηγάζουν από τις συμφωνίες εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ. Τατάρ ισχυρίστηκε ότι θα μπορούσαν να διεξαχθούν έρευνες σε μέρη για τα οποία τα κατεχόμενα παρείχαν άδεια στην Τουρκία.