Οι καταγγελίες του προέδρου του ΚΙΝΑΛ και συναδέλφου του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Νίκου Ανδρουλάκη, για παρακολούθησή του ώθησαν τον Δημήτρη Παπαδάκη να τοποθετηθεί και να συνδέσει τα όσα έγιναν γνωστά με την υπόθεση του βαν στην Κύπρο. Ζητούμενο για τον ευρωβουλευτή είναι η εκ νέου ουσιαστική και πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης, μακριά από προσπάθειες συγκάλυψης. Τα ερωτήματά του είναι:

Από τις μέχρι τώρα έρευνες φαίνεται να έχουν προκύψει στοιχεία παρακολουθήσεων / υποκλοπών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Ποιοι ήταν τα θύματα αυτών των παρακολουθήσεων;

2. Ποιους έχει προμηθεύσει με συστήματα παρακολουθήσεων / υποκλοπών η εν λόγω εταιρεία ή και ενδεχομένως κάποιες άλλες κατασκοπευτικές εταιρείες;

3. Οργιάζουν οι φήμες ότι και πολιτικά Κόμματα έχουν αγοράσει τέτοια συστήματα παρακολουθήσεων / υποκλοπών. Απαιτούμε απαντήσεις εδώ και τώρα.

Έριξε την μπάλα στα κόμματα για τοποθέτηση, στη Βουλή για αντίδραση, στον Γενικό Εισαγγελέα για άμεση δράση, όπως και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για άμεση αντίδραση. Επεσήμανε στην παρέμβασή του ότι: «Είναι αδιανόητο σε ένα Ευρωπαϊκό κράτος, όπως είναι η Κύπρος, ένα τέτοιο θέμα υψίστης δημοκρατικής και έννομης τάξης, που συνδέεται με παραβίαση κανόνων του Ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού να αντιμετωπίζεται επιπόλαια, αδιάφορα και πιθανότατα εγκληματικά ύποπτα. Μια τέτοια αντιμετώπιση θα βυθίσει την Κύπρο σε βαθύτερη ανυποληψία. Και ας μην ξεχνούμε ότι το θέμα των παρακολουθήσεων τυγχάνει εξέτασης από τις αρμόδιες Επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Και αν αποδειχθεί ολιγωρία των κυπριακών Αρχών, οι πολιτικές ευθύνες θα είναι ασήκωτες».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Παπαδάκης: Οργή υπάρχει στην ΕΔΕΚ, όχι εμφύλιος

-Προβήκατε σε καταγγελίες για τις παρακολουθήσεις με αφορμή όσα έγιναν σε βάρος του ηγέτη του ΚΙΝΑΛ. Τι γνωρίζετε για τα κόμματα που διαθέτουν λογισμικό παρακολουθήσεων; Αφού μιλάτε για διαφάνεια, γιατί δεν τα λέτε όλα;

-Εμείς τα λέμε όλα, άλλοι χρωστούν απαντήσεις. Από την πρώτη στιγμή που ήρθε στην επιφάνεια το ζήτημα με το βαν των παρακολουθήσεων, προσωπικά, έθεσα τα εξής ερωτήματα που ήταν κρίσιμα να απαντηθούν:

> Ποιοι παρακολουθούνταν και,

> Γιατί και σε ποιους πουλήθηκαν τέτοια συστήματα παρακολουθήσεων ή παράγωγά τους. 

Είναι ζήτημα δημοκρατίας και διασφάλισης της δημοκρατίας, της δημόσιας ασφάλειας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών. Οι απαντήσεις των Αρχών ήταν, τουλάχιστον ανεπαρκείς και επιφανειακές, ενώ το γεγονός ότι κανείς δεν τιμωρήθηκε και δεν αποδόθηκαν ποινικές ευθύνες, εγείρει ερωτηματικά και προς τη διερεύνηση του περιβόητου βαν και των δραστηριοτήτων του. 

Η Ευρώπη φωνάζει ότι στην Κύπρο πωλούνταν ανεξέλεγκτα τέτοια προγράμματα παρακολουθήσεων, χωρίς την ύπαρξη οποιουδήποτε περιορισμού, οποιουδήποτε θεσμικού πλαισίου. Μιλούμε για διαφάνεια ναι, αλλά αυτοί που έχουν τις απαντήσεις, αυτοί που μπορούν και οφείλουν να της δώσουν τηρούν σιγήν ιχθύος.

-Πώς αντιμετωπίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία και εσάς τους Κύπριους ευρωβουλευτές, οι ξένοι με αφορμή την εμπλοκή της χώρας μας στο σκάνδαλο;

-Θέλουν να μάθουν λεπτομέρειες. Ξέρετε, ήδη όλοι μας, κάνουμε αγώνες στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς, για να προάγουμε τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, να αναπτύξουμε σχέσεις με συναδέλφους και να εξασφαλίσουμε τη στήριξή τους, σε κάτι που αφορά στην πατρίδα μας. Δεν είναι ασφαλώς το καλύτερο να βρίσκεται η Κύπρος στο επίκεντρο κάθε σκανδάλου. Να δίνεται η εντύπωση ενός κράτους διαφθοράς, ανομίας, παρανομίας, αδιαφάνειας και ατιμωρησίας. Πρώτα με τα Panama Papers, μετά με τα χρυσά διαβατήρια κα τώρα αυτό. Πλησιάζεις συναδέλφους και τα πρώτα ερωτήματα στη συζήτηση αφορούν στο βαν, τις παρακολουθήσεις, την έρευνα των Αρχών. Ανακύπτουν ερωτήματα και από πλευράς τους, για το τι είχε διερευνηθεί και πώς δεν κατέληξε σε τίποτε περισσότερο από ένα πρόστιμο. Είναι όμως ερωτήσεις που δεν είμαστε αρμόδιοι να απαντήσουμε.

-Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τι μπορεί να πράξει σε τέτοιες υποθέσεις;

-Να διερευνήσει εις βάθος την υπόθεση μέσω της ad hoc επιτροπής PEGASUS που διόρισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να απαιτήσει τη λήψη απαντήσεων και μέτρων.

  -Πιστεύετε με βάση τις εμπειρίες σας ότι μπορεί να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο;

-Με βάση τις προσωπικές μου εμπειρίες έχει σημασία ποιος κρατά το μαχαίρι και ποιες πλάτες έχει το κόκκαλο! Ελπίζω όμως ότι σε αυτή την περίπτωση η διεθνής κατακραυγή και η έκταση που παίρνει το ζήτημα αυτό θα οδηγήσει αναγκαστικά στη διερεύνηση και τιμωρία των ενόχων.

-Επειδή βρισκόμαστε και σε προεκλογική περίοδο, ο στάβλος του Αυγεία μπορεί να καθαρίσει; Και ποιος θα αναλάβει τον ρόλο του Ηρακλή;

-Ο λαός. Δεν υπάρχουν Ηρακλείδες, δεν υπάρχουν άθλοι, δεν υπάρχουν σωτήρες. Ο λαός δεν μπορεί και δεν πρέπει να εναποθέτει τις ελπίδες του, αλλά και να μεταθέτει τις ευθύνες του στον οποιονδήποτε. Ο λαός πρέπει επιτέλους να απαιτήσει διαφάνεια, διερεύνηση, σεβασμό στις διαδικασίες, αμεροληψία και ανεξαρτησία των Αρχών και των «αρχόντων». Ο λαός πρέπει να απαιτήσει τη λειτουργία του συστήματος, την αποτροπή της οποιασδήποτε συγκάλυψης. 

Το πέπλο της αδιαφάνειας είναι τόσο βαρύ που μόνο η κοινωνία των πολιτών μπορεί να το σηκώσει, μόνο με λαϊκή απαίτηση μπορεί να δοθεί απάντηση.