Με στόχο να μεγαλώσουν την τοπική συλλογικότητα του πανευρωπαϊκού κινήματος DiEM25 στην Κύπρο και να αυξήσουν την επιρροή τους στο πολιτικό καθεστώς του νησιού, χωρίς να αποκλείουν σε κατοπινό στάδιο και την ίδρυση ενός κόμματος, όπως έγινε στην Ελλάδα με Γραμματέα τον Γιάννη Βαρουφάκη, δραστηριοποιείται τους τελευταίους μήνες σε όλες τις επαρχίες το DiEM25 (παράρτημα Κύπρου). Το philenews επικοινώνησε με τη συντονιστική επιτροπή αυτής της νέας πολιτικής οντότητας, ώστε να μας μιλήσουν για τις θέσεις και αξιώσεις τους, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε τοπικό επίπεδο.

Με τον «έναν οφθαλμό» στραμμένο στα κέντρα λήψης αποφάσεων της ΕΕ, τονίζουν ότι το DiEM25 είναι το πρώτο διακρατικό κίνημα στην ιστορία της Ευρώπης, που έχει ως κύριο στόχο να εκδημοκρατίσει την ΕΕ, πριν αυτή διαλυθεί. Με τον «άλλο» εστιασμένο συγχρόνως στα καθ’ ημάς, αποσκοπούν στην καθιέρωσή τους «ως το πραγματικά προοδευτικό και αριστερό κίνημα στην Κύπρο», στο οποίο επίσης θα συμμετέχουν «Τουρκοκύπριοι, όπως και άλλες μειονότητες του νησιού, που ιδεολογικά και πολιτικά, συμμερίζονται τις αρχές, αξίες και πρακτικές μας».

Επίσης, εξηγούν ότι ο αγώνας και η συνεργασία με το ελλαδικό κόμμα «ΜέΡΑ25» είναι κοινοί. Μάλιστα αναφέρουν ότι προγραμματίστηκε για το τελευταίο διάστημα κάθοδος προβεβλημένου στελέχους του «ΜέΡΑ25» στην Κύπρο, «για ανοιχτή πολιτική εκδήλωση, ως ‘‘επίσημη εκκίνηση’’, συνέχιση της διαδικασίας για εγγραφές και τη σύσταση επίσημης πολιτικής οντότητας στην Κυπριακή Δημοκρατία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Πότε δημιουργήθηκε το παράρτημα της πανευρωπαϊκής πολιτικής οργάνωσης DiEM25 στην Κύπρο, για ποιους λόγους και με ποιους στόχους;

Η συλλογικότητα/ομάδα στην Κύπρο δημιουργήθηκε μόλις λίγους μήνες πριν, στις αρχές του 2022, για να εκπροσωπήσει (τοπικά) το Πανευρωπαϊκό προοδευτικό κίνημα DiEM25, το πρώτο διακρατικό κίνημα στην ιστορία της Ευρώπης, που έχει ως κύριο στόχο να εκδημοκρατίσει την ΕΕ, πριν αυτή διαλυθεί. Για να εκδημοκρατιστεί η Ευρώπη, οι λαοί πρέπει να ανατρέψουν την ενιαία ολιγαρχία της, μέσα από θεμελιώδεις αλλαγές: Τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα οποία αρχικά σχεδιάστηκαν για να εξυπηρετούν τη βιομηχανία, χρειάζεται να γίνουν πλήρως διαφανή και υπόλογα στους Ευρωπαίους πολίτες. Το μακροπρόθεσμο όραμά μας είναι οι Ευρωπαίοι πολίτες να γράψουμε ένα δημοκρατικό σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Ποια είναι τα σχέδια σας στην Κύπρο;

Να μεγαλώσουμε την τοπική συλλογικότητα του DiEM25 και να αυξήσουμε την επιρροή μας στο πολιτικό καθεστώς, καθιερώνοντάς μας ως το πραγματικά προοδευτικό και αριστερό κίνημα στην Κύπρο. Σκοπός μας είναι η στήριξη της κοινωνίας και η προστασία του περιβάλλοντος, τοπικά και πανευρωπαϊκά, ως μια φωνή της εργατικής τάξης, του πρεκαριάτου και των υποαντιπροσωπευόμενων κοινωνικών ομάδων και μειονοτήτων, εντός και εκτός των κέντρων αποφάσεων.

 

Υπάρχει πρόθεση το κυπριακό παράρτημα του πανευρωπαϊκού κινήματος να εγγραφεί ως κόμμα και να συμμετέχει σε εκλογές, όπως είδαμε στην Ελλάδα, με Γραμματέα τον Γιάννη Βαρουφάκη ;

Ο απώτερος μας στόχος είναι να ανακτήσουμε την πολιτική δύναμη που θα μας επιτρέψει να επιτύχουμε ρήξη με την ολιγαρχία, μέσα από μια δημοκρατική επανάσταση. Ως κίνημα, καλούμε τους πολίτες σε δημοκρατική εγρήγορση και επαγρύπνηση έναντι της καταστολής, της ακροδεξιάς, του αυταρχισμού, της πατριαρχίας, της φτώχειας, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας που καθημερινά ροκανίζουν τη δημοκρατία και τα δικαιώματα των πολιτών, για τα οποία δόθηκαν μεγάλοι και αιματηροί αγώνες από του λαούς. Εάν αυτό το μονοπάτι μας οδηγήσει (μελλοντικά) στην ίδρυση και ενός κόμματος στη Κύπρο, δε θα διστάσουμε να μπούμε και σε αυτή τη σκληρή αλλά αναγκαία αρένα.

 

Πολιτικές με καθολική ψηφοφορία μελών

Ποιος είναι ο αριθμός και το προφίλ των μελών του DiEM25 στην Κύπρο; Πώς έχει οργανωθεί μέχρι στιγμής η ιεραρχία και η κατανομή καθηκόντων;

Το DiEM25 αριθμεί δεκάδες ενεργά μέλη στην Κύπρο, με αυξητική τάση, οι οποίοι ανήκουν στο προοδευτικό και δημοκρατικό ιδεολογικό φάσμα. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει μια ομάδα δράσης, ως «συντονιστική επιτροπή», που λειτουργεί με οριζόντιες και (πραγματικά) δημοκρατικές διαδικασίες, σε συνεχή και άμεση συνεννόηση με τους συνοδοιπόρους μας από όλη την Ευρώπη. Το DiEM25 προωθεί τη συμμετοχική δημοκρατία κατά τη διαμόρφωση των πολιτικών του και της πρακτικής του. Οι πολιτικές μας, σε όλα τα επίπεδα (τοπικό, περιφερειακό, εθνικό, και πανευρωπαϊκό), εγκρίνονται με καθολική ψηφοφορία των μελών. Ακόμα και πολιτικές που αφορούν τοπικό ή εθνικό θέμα πρέπει να εγκριθούν από όλα τα μέλη (σε όλη την Ευρώπη) μέσω καθολικής ψηφοφορίας. Αυτή η διεθνική προσέγγιση είναι εγγενής στον ριζοσπαστικό διεθνισμό του DiEM25.

 

 

 

Πού βρίσκεται η έδρα σας; Το DiEM25 είναι ενεργό σε όλες τις επαρχίες;

Η έδρα του DiEM25 είναι ολόκληρη η Ευρώπη, καθώς όπως έχουμε προαναφέρει, αποτελεί πανευρωπαϊκό, διασυνοριακό και διακρατικό κίνημα. Το DiEM25 είναι ενεργό σε όλες τις επαρχίες  και επιδιώκει να διαδοθεί και να εκπροσωπηθεί και από Τ/Κ συνοδοιπόρους, όπως και από άλλες μειονότητες που ζουν στο νησί, που ιδεολογικά και πολιτικά, συμμερίζονται τις αρχές, αξίες και πρακτικές μας.

 

Υπάρχουν κάποια μέλη γνωστά στην κυπριακή κοινωνία, που θα θέλατε να αναφέρετε ονομαστικά;

Καταρχήν, πρόκειται για μια λαϊκή και συλλογική προσπάθεια. Αυτή τη στιγμή δεν θεωρούμε σκόπιμο – μάλλον επουσιώδες – να αναφέρουμε ονόματα. Έτσι και αλλιώς, η πρακτική στο κίνημα μας είναι οριζόντια και δημοκρατική, με τις αποφάσεις και τις δράσεις μας να καθορίζονται από τη συμμετοχή όλων μας, ισότιμα και όχι προσωποκεντρικά.

 

 

Το αδελφικό ΜέΡΑ25 στην Ελλάδα

Υπάρχει συνεργασία σας με το κόμμα Μέρα25 στην Ελλάδα, στο οποίο είναι Γραμματέας ο Γιάννης Βαρουφάκης;

Η συνεργασία που έχουμε και ο αγώνας που δίνουμε μαζί με το αδελφικό ΜέΡΑ25 είναι κοινός. Ανήκουμε στο ίδιο κίνημα, το πανευρωπαϊκό DiEM25. Το ΜέΡA25 είναι το ελλαδικό κομμάτι του DiEM25. Επίσης, υπάρχουν μέλη του DiEM25 στην Κύπρο που είναι και μέλη του ελλαδικού Μέρα25, καθώς και στο Κυπριακό DiEM25 συμμετέχουν ενεργά σύντροφοι Ελλαδίτες, μέλη του Μέρα25, που ζουν και εργάζονται στο νησί.  

 

Να αναμένουμε κάθοδο του κ. Βαρουφάκη σύντομα στην Κύπρο;

Σύντομα προγραμματίζεται κάθοδος προβεβλημένου στελέχους του ΜέΡΑ25, για ανοιχτή πολιτική εκδήλωση, ως «επίσημη εκκίνηση», συνέχιση της διαδικασίας για εγγραφές και τη σύσταση επίσημης πολιτικής οντότητας στην Κυπριακή Δημοκρατία.

 

 

 

Τομείς δράσης στην Κύπρο

Τι έχετε πετύχει μέχρι σήμερα και σε ποιους τομείς, που αφορούν τον μέσο κύπριο πολίτη, έχετε επικεντρωθεί;

Το μεγαλύτερο επίτευγμα είναι η ύπαρξη της φωνής DiEM25 στην Κύπρο. Τουτέστιν, να υπάρχει μια ομάδα, ένα κίνημα, που να μπορεί ο προοδευτικός, ο ριζοσπάστης και ο δημοκράτης πολίτης που ζει στην Κύπρο, να εκφράζεται και να πολιτικοποιείται συλλογικά. Να καλύψουμε το ιδεολογικό κενό που πολιτικά διαπιστώνεται στην Κύπρο, σήμερα.

Πιο αναλυτικά (και συνοπτικά), στους μόλις μερικούς μήνες της ύπαρξής μας, μπορούμε να αναφέρουμε:

– διοργανώθηκαν δύο υπαίθριες διαδηλώσεις, με τους συντρόφους του ΜέΡΑ25 Ελλάδος (μία για το  Δημόσιο Σύστημα Υγείας και μία ενάντια στον πόλεμο στην Ουκρανία) σε Λευκωσία και Λεμεσό.

-συμμετείχαμε σε άλλες διαδηλώσεις/εκδηλώσεις (για την προστασία του Ακάμα, για την απελευθέρωση του Τζούλιαν Ασάνζ, του κινήματος «Ως Δαμέ», ενάντια στη φασιστική επίθεση στην (αριστερή) εκδήλωση του ΤΕΠΑΚ, κατά του μεταλλείου του Μαυροβουνίου κ.α.).

Επιπλέον

– έχουν δημιουργηθεί και ενημερώνονται οι λογαριασμοί μας στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

– έχουν δημοσιευθεί άρθρα για τα διάφορα τοπικά πολιτικά ζητήματα.

– έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις με προοδευτικές συλλογικότητες και άτομα.

Οι τομείς που έχουμε επικεντρωθεί (σε τοπικό επίπεδο) είναι τα εργασιακά, το στεγαστικό, το βιοτικό επίπεδο των πολλών, η προστασία του περιβάλλοντος, ο πολιτισμός, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ευημερία των ζώων και το Κυπριακό μας πρόβλημα. Σύντομα προγραμματίζεται, καμπάνια για το Στεγαστικό Πρόβλημα της Κύπρου, σε συνεργασία με άλλες προοδευτικές συλλογικότητες και πολίτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Συνοπτικά ποιο είναι το όραμά σας για την Κύπρο;

Το κοινό μας όραμα για την Κύπρο και για κάθε σημείο της Ευρώπης και του Πλανήτη: Πραγματική δημοκρατία, καθολική διαφάνεια, διεθνιστική αλληλεγγύη, ειρηνική συνύπαρξη των λαών, κοινωνική και κλιματική δικαιοσύνη. Πάντα με γνώμονα το συμφέρον των πολλών, όχι της ολιγαρχίας. Μέσω μιας δημοκρατικής επανάστασης, που θα εξαπλώσει μια αυθεντική-αποκεντρωμένη-συμμετοχική δημοκρατία στο εταιρικό σύστημα, στους χώρους εργασίας, την οικονομία μας, τα τοπικά συμβούλια, τα κοινοβούλια και όλους τους θεσμούς, που δεινοπαθούν μέσα στη διαφθορά και διαπλοκή της Κυπριακής ολιγαρχίας. Μέσω της Νέας Πράσινης Συμφωνίας για την Ευρώπη, μια παγκόσμια εκστρατεία που τρέχει το DiEM25 για μια γρήγορη, δίκαιη και δημοκρατική μετάβαση σε μια βιώσιμη Ευρώπη. Μέσω τοπικών εκστρατειών/δράσεων για τα βασικά (καθημερινά) προβλήματα και ανάγκες όλων των πολιτών που ζουν στο νησί.

Ιστοσελίδα κινήματος: https://diem25.org/el/

Εγγραφή μέλους: https://diem25.org/join

Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης: Diem25 Cyprus