Τα είδη «διπλής χρήσης» πονοκεφαλιάζουν συχνά-πυκνά την Ευρώπη. Άλλωστε, η επιτροπή PEGA στην οποία είναι αντιπρόεδρος και ο Κύπριος ευρωβουλευτής Γιώργος Γεωργίου, έθεσε υπό το μικροσκόπιο και αυτή την παράμετρο.

Τι είναι, όμως, αυτά τα προϊόντα; Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο όρος είδη «διπλής χρήσης» μπορεί να χρησιμοποιηθεί για χημικά μέχρι και για μη επανδρωμένα σκάφη (drones). Πρόκειται για αγαθά και τεχνολογίες με νόμιμες εμπορικές χρήσεις που όμως μπορούν να χρησιμοποιηθούν για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή τρομοκρατικές επιθέσεις, όταν πέσουν σε λάθος χέρια.

«Παρότι τα αγαθά διπλής χρήσης μπορούν να βελτιώσουν τις ζωές μας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και καταχρηστικά από αυταρχικά καθεστώτα για να ασκήσουν έλεγχο στον πληθυσμό ή από τρομοκρατικές ομάδες για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις», σημειώνεται χαρακτηριστικά σε ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι γι’ αυτό τον λόγο που συχνά εκφράζονται προβληματισμοί από ευρωβουλευτές σε σχέση με την αυστηροποίηση του πλαισίου που διέπει τη διακίνηση τέτοιων προϊόντων. 

Άτομο που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του και μίλησε στον «Φ», σχολίασε πως η Κυβέρνηση οφείλει να ελέγξει τουλάχιστον τη δράση των εταιρειών που εμπορεύονται τέτοια προϊόντα. Υπενθύμισε την υπόθεση της WS Wispear και το βαρύ πρόστιμο στην οποία είχε επιβληθεί για το γεγονός ότι εξοπλισμός της εταιρείας είχε συλλέξει δεδομένα χρηστών φορητών τηλεφωνικών συσκευών. «Οι εταιρείες αυτές που κάνουν επιδείξεις στην Κύπρο για λογισμικά που χρησιμοποιούν κεραίες, θα πρέπει να ελεγχθούν από την αρμόδια Αρχή για την εκπομπή ακτινοβολίας», πρόσθεσε. Και κατέληξε: «Στο Ισραήλ έχουν επιβληθεί περιορισμοί από την αρμόδια Αρχή, αφού κρίθηκε πως κάποιες χώρες θα χρησιμοποιήσουν κακόβουλα τέτοιες τεχνολογίες».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έγγραφα δείχνουν τη διασύνδεση παρακολουθήσεων με την Κύπρο

Γεωργίου στην Ευρωβουλή

Τη σοβαρότητα του θέματος των υποκλοπών, αλλά και την εμπλοκή της Κύπρου, ανέδειξε με την προχθεσινή του παρέμβαση στην ολομέλεια της Ευρωβουλής ο Γιώργος Γεωργίου. Ο Κύπριος ευρωβουλευτής, ανέφερε τα ακόλουθα: «Ένας αόρατος και ασύλληπτος Big Brother με τα Pegasus, τα Predator και άλλα παρόμοια λογισμικά, κατασκοπεύει απ’ άκρου σ’ άκρη ολάκερη την Ευρώπη. Με πρόσχημα την υπεράσπιση της Εθνικής Ασφάλειας και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας υπονομεύεται το κράτος Δικαίου και η ίδια η δημοκρατία. Δεν μιλάμε απλώς για ένα εργαλείο συλλογής πληροφοριών… αλλά για μια οργανωμένη τακτική εκφοβισμού η οποία λειτουργεί… Ισραηλινές αλλά και Ευρωπαϊκές εταιρείες πουλούν ανενόχλητες τα πανάκριβα, παράνομα λογισμικά τους. Μετά την Πολωνία, Ουγγαρία, Ισπανία, τώρα ξέσπασε το τεράστιο πολιτικό σκάνδαλο στην Ελλάδα με τις παρακολουθήσεις κομμάτων, πολιτικών, δημοσιογράφων. Μετά από οδηγίες του Πρωθυπουργού και των ανθρώπων του. Κάποιοι, όχι άδικα, το διασυνδέουν και με την Κύπρο… Κι όλα τούτα αφού τα επιτρέπει το ίδιο το σκοτεινό ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο που μόνο τυπικά προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα και την ιδιωτικότητα. Στα αμείλικτα ερωτήματα της Επιτροπής Pegasus, η Ευρωπαϊκή Ένωση πετάει την μπάλα στα κράτη /μέλη κι αυτά τη ρίχνουν έξω από το γήπεδο. Μια ομερτά συγκάλυψης που αναδεικνύει το μέγεθος της υποκρισίας, αλλά και τις λιγοστές ελπίδες ότι έχει τη διάθεση να βάλει τέρμα σ’ αυτό το παραμύθι περί πραγματικής δημοκρατίας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση».