Σε αυτή τη νέα κατάσταση πραγμάτων, μετά το διάγγελμα του Ρώσου Προέδρου και την ανοικτή απειλή του για χρήση πυρηνικών όπλων, φαίνεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία βρέθηκε από την αρχή αντιμέτωπη με έναν κυκεώνα δυσμενών εξελίξεων. Η προγραμματισμένη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, για την Τετάρτη το απόγευμα (τοπική ώρα Νέας Υόρκης) ακυρώθηκε, αφού λίγες ώρες νωρίτερα είχε ανακοινωθεί η σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για να συζητηθούν νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας. 

Όπως εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι, εάν πραγματοποιείτο η συνάντηση Αναστασιάδη – Λαβρόφ τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή θα προκαλούσε αντιδράσεις τόσο από χώρες της ΕΕ όσο και από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν αποκλείεται να προηγήθηκε και σχετική προτροπή από τις Βρυξέλλες. Κατά τις φετινές εργασίες της 77ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης, δεν είχε προγραμματιστεί η καθιερωμένη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τον Ρώσο ομόλογό τους, και μάλλον ούτε καμία διμερής επαφή ηγέτη ή υπουργού Εξωτερικών χώρας μέλους της ΕΕ, εκτός από την Κύπρο. 

Γι’ αυτό τον λόγο, δεν είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων και επισήμως από τη Λευκωσία ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντούσε τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο. Όταν όμως προέκυψαν οι νέες εξελίξεις, εκτιμάται ότι δεν υπήρχαν περιθώρια για να γίνει η συνάντηση, την οποία η ρωσική πλευρά θα μπορούσε να αξιοποιήσει δεόντως.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, παρά τα όσα έχουν συμβεί από τις 24 Φεβρουαρίου όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και παρά το τεράστιο χάσμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας, εντούτοις στο περιθώριο της συνόδου της Γενικής Συνέλευσης αναμενόταν από διπλωματικούς κύκλους ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν κάποιες επαφές, σε μια προσπάθεια να ανοίξουν ξανά οι δίαυλοι επικοινωνίας, με την ευκαιρία της παρουσίας του Σεργκέι Λαβρόφ. Τα όσα είπε, όμως, ο Βλαντιμίρ Πούτιν στο διάγγελμά του συνέτειναν στην περαιτέρω κλιμάκωση της ψυχροπολεμικής αντιπαράθεσης. 

Η νέα επικίνδυνη πραγματικότητα στη διεθνή σκηνή αναδείχθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, με θέμα συζήτησης «τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην Ουκρανία» με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών μονίμων μελών του Σώματος, καθώς και του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δήλωση Πελεκάνου 

Σε ανταποκρίσεις διεθνών πρακτορείων ειδήσεων έγινε αναφορά στην ακύρωση της συνάντησης Αναστασιάδη – Λαβρόφ και στη σχετική δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Μάριου Πελεκάνου, με την επισήμανση ότι η Κύπρος ως μέλος της ΕΕ έχει στενούς πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία, αλλά ακολούθησε το παράδειγμα των Βρυξελλών στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

«Εκ των πραγμάτων, διάγουμε μια νέα κρίσιμη περίοδο. Ως Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να πορευτούμε συλλογικά και ως Κύπρος συμπορευόμαστε, όπως πράτταμε όλο το προηγούμενο διάστημα, με αποφασιστικότητα και σύνεση μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας», τόνισε ενδεικτικά ο κ. Πελεκάνος. Στη συνέχεια, επεσήμανε ότι «υπό της φως της νέας διακήρυξης από πλευράς Ρωσίας και τις νέες διαστάσεις που αυτή φέρνει όσον αφορά την εξέλιξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, συγκλήθηκε χθες (προχθές) βράδυ, στη Νέα Υόρκη, έκτακτη Σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στην οποία συμμετείχε και ο κ. Κασουλίδης, ώστε να εξεταστεί η αντίδραση από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με το πέρας της Συνόδου εκδόθηκε Κοινή Διακήρυξη των 27. Δεδομένων αυτών των εξελίξεων, και εν αναμονή της πραγματοποίησης της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ενεργοποιήθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για αποφυγή διμερών συναντήσεων με τη Ρωσία. Επομένως, λαμβάνοντας υπόψη την προσέγγιση αυτή, προχωρήσαμε με την ακύρωση της συνάντησης που είχε προγραμματιστεί προ καιρού, με τον κ. Λαβρόφ». 

Κασουλίδης για ΕΕ – Ρωσία

Μετά την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στη Νέα Υόρκη, ο Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι αποφασίστηκε η πραγματοποίηση της συνόδου «μετά το διάγγελμα του Προέδρου Πούτιν και τις προθέσεις για δημοψηφίσματα και για προσάρτηση κατεχόμενων εδαφών της Ουκρανίας», προσθέτοντας ότι «το θέμα αυτό κρίνεται ως ιδιαίτερα σοβαρό και θα υπάρξουν σίγουρα πολλές αντιδράσεις, ίσως με επιπρόσθετες κυρώσεις». Στη συνέχεια, τόνισε ότι «εμάς, στην Κύπρο, μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα το θέμα δημιουργίας προηγούμενου για προσαρτήσεις και θα συμμετάσχουμε και εμείς μαζί με τους άλλους εταίρους στην αντίδραση».

Συνάντηση Αναστασιάδη με Γκουτέρες και πέντε ΣΑ

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση σήμερα (γύρω στις 5 το απόγευμα, ώρα Κύπρου) και στη συνέχεια θα έχει την καθιερωμένη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες. Αμέσως μετά θα παραθέσει γεύμα, όπως συνηθίζεται κάθε χρόνο, σε αντιπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αργά το απόγευμα της Τετάρτης (τοπική ώρα), ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης συναντήθηκε με την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδια για Πολιτικές Υποθέσεις, Βικτώρια Νούλαντ. Αναφερόμενος στις επαφές του στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι στη συνάντησή του με την κ. Νούλαντ, στην παρουσία του Τζέφρι Πάιατ, πρώην πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα και νυν αρμόδιου για θέματα Ενέργειας στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, «συζητήσαμε τα θέματα Ενέργειας, της ηλεκτρικής διασύνδεσης, αλλά και των αποτελεσμάτων των πρόσφατων γεωτρήσεων. Αναμένονται ίσως και άλλα αποτελέσματα».