Χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχουν προοπτικές για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό και παρά τους όρους που θέτει η τουρκική πλευρά, ο Γενικός Γραμματέας, Αντόνιο Γκουτέρες, σχεδιάζει να στείλει στην Κύπρο τη Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο για διερευνητικές επαφές, κυρίως όσον αφορά το ζήτημα του διορισμού αντιπροσώπου. Αυτό ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετά τη χθεσινοβραδινή συνάντησή του με τον κ. Γκουτέρες. «Κατά τη συνάντηση με τον ΓΓ, την ολιγόλεπτη, έγινε συγκεκριμένη αναφορά σε αυτό που είχε πέρυσι συμφωνηθεί, δηλαδή για τον διορισμό ενός αντιπροσώπου, είτε ειδικού είτε προσωπικού απεσταλμένου» επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στη συνέχεια, τόνισε ότι «αυτό που ο ΓΓ έχει αφήσει να νοηθεί και μάλλον ήταν ξεκάθαρος, είναι πως παρά τις ενστάσεις που παρατηρούνται από πλευράς Τουρκίας, εντούτοις θέλοντας να διατηρήσει ζωντανή την προοπτική ενός διαλόγου, έδωσε οδηγίες ώστε η βοηθός ΓΓ, Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, επισκεφθεί το Φθινόπωρο την Κύπρο για μια διερευνητική αποστολή. Όμως, ήταν σαφής η θέση πως η Τουρκία είναι κάθετα αντίθετη όσον αφορά την οποιαδήποτε πρωτοβουλία».

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της ομιλίας του κ. Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι «μέσα από την ομιλία του κ. Ερντογάν διαφάνηκε πόση σημασία έχει ο ρόλος της προπαγάνδας, αλλά και η χρήση παραπλανητικών δηλώσεων. Όπως έχω επισημάνει και κατά την ομιλία μου, δυστυχώς τα όσα αναφέρονται περί σεβασμού του διεθνούς δικαίου δεν αποτελούν παρά την ερμηνεία που ο ίδιος ο κ. Ερντογάν ή οι Τούρκοι δίνουν στο διεθνές δίκαιο». 

Η χθεσινοβραδινή συνάντηση, στο περιθώριο των εργασιών της 77ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης, ήταν και η τελευταία για τον κ. Αναστασιάδη υπό την ιδιότητα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, γι’ αυτό είχε και «αποχαιρετιστήριο χαρακτήρα». Μετά τη συνάντηση, αναμενόταν να παραθέσει γεύμα προς τους αντιπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Με «σκληρή γλώσσα» για την τουρκική επιθετικότητα σε Αιγαίο, Κύπρο και Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και με «τεκμηριωμένα στοιχεία» για τα όσα ισχυρίστηκε την περασμένη Τρίτη από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ο Ταγίπ Ερντογάν, αναμενόταν να παρουσιαστεί ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εκφώνηση της δικής του ομιλίας, στο πλαίσιο της 77ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης, αργά χθες το βράδυ. Όπως αναφέρθηκε από ελληνική διπλωματική πηγή, ο Πρωθυπουργός θα έκανε αναφορές σε «πραγματικά γεγονότα» και όχι σε «προπαγανδιστικά ψέματα».   

Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε την Πέμπτη το βράδυ και με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γραμματείας του ΟΗΕ, «συζήτησαν θέματα σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο» και «επίσης άγγιξαν και την Κύπρο».