Πρόταση για οικουμενική Κυβέρνηση φαίνεται ότι βάζει στο τραπέζι ο υποψήφιος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης. Μέσα από τις ομιλίες του και ιδιαίτερα στην ομιλία του στην τελευταία συγκέντρωση της Λευκωσίας, εξάγεται το συμπέρασμα της πρόθεσης του υποψηφίου να ανοίξει διάλογο για οικουμενική Κυβέρνηση, ή μία Κυβέρνηση συνεργασίας όλων των πολιτικών δυνάμεων. Μια αναφορά ουσιαστικά, η οποία καλύπτει πολιτικά και τη θέση της ΔΗΠΑ όπως είχε αναπτυχθεί το προηγούμενο διάστημα από τον πρόεδρό της Μάριο Καρογιάν, για σύσταση οικουμενικής κυβέρνησης. Αυτό βέβαια, θα μπορούσε να ερμηνευθεί κάτω από το μικροσκόπιο της εν αναμονή εντός των ημερών απόφασης της ΔΗΠΑ. Μπορεί όμως και να είναι τυχαία η χρονική συγκυρία. 

Πηγές από το περιβάλλον του Νίκου Χριστοδουλίδη δεν διέψευσαν ότι συγκεκριμένες αναφορές στην ομιλία του αποτελούν μία έμμεση αναφορά σε δημιουργία οικουμενικής Κυβέρνησης. «Είμαστε όλοι άνθρωποι. Και  πολλές φορές μπορεί να παρασυρόμαστε από την ανθρώπινη φύση μας και από τα συναισθήματά μας.  Όμως η χώρα μας δεν έχει την πολυτέλεια των συναισθηματισμών. Δεν επικαλούμαι το συναίσθημα. Επικαλούμαι την κοινή λογική. Δηλώνω σήμερα εδώ, μπροστά σε όλους εσάς, ότι: Εάν ο κυπριακός λαός αποφασίσει τον ερχόμενο Φεβρουάριο να δώσει σε εμένα την εντολή της διακυβέρνησης της χώρας, μια από τις πρώτες μου ενέργειες θα είναι να τείνω χείρα φιλίας και συνεργασίας προς όλους τους πολιτικούς χώρους», ανέφερε και λίγο παρακάτω πρόσθεσε. «Και ναι, μπορούμε να αντιληφθούμε ότι η επόμενη μέρα, πρέπει να είναι μέρα ενότητας και οικουμενικότητας». Για να συνεχίσει ακόμα πιο δηκτικά με το εξής: «Τα προβλήματα και οι προκλήσεις που έχουμε ενώπιον μας, ΔΕΝ έχουν ούτε πολιτικό χρώμα, ούτε κομματική ταυτότητα. Δεν επηρεάζουν διαφορετικά τον Αριστερό, τον Δεξιό, τον Κεντρώο, τον Σοσιαλιστή».

Ένα σημείο το οποίο πέρασε απαρατήρητο από πολλούς, ωστόσο αναμένεται ότι ο υποψήφιος θα θέσει ξανά επί τάπητος, στο πλαίσιο και του πολυσυλλεκτικού προφίλ που θέλει να χτίσει ως μία υποψηφιότητα που αντλεί υποστήριξη από όλους τους χώρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Στο μεταξύ, Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέας Μαυρογιάννης, διασταύρωσαν χθες για πρώτη φορά τα ξίφη τους με αφορμή την πρόταση του πρώτου για τη στέγαση των φοιτητών του ΤΕΠΑΚ. Ο δεύτερος ετοιμάζεται για την εξαγγελία του προγράμματος διακυβέρνησης του την Τρίτη στην πλατεία Ελευθερίας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η Παιδεία θα βρίσκεται στο επίκεντρο. Παιδεία, όπως ΓεΣΥ. Αυτό θα είναι το μήνυμα που θα βγαίνει από τις εξαγγελίες Μαυρογιάννη. «Ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου μετά από αιφνιδιαστική επίσκεψη του στο ΤΕΠΑΚ, επιχείρησε να εμφανιστεί ως από μηχανής Θεός, που βρίσκει λύσεις σε όλα τα προβλήματα και εν προκειμένω στο πρόβλημα της στέγασης των φοιτητών του ΤΕΠΑΚ. Ισχυρίστηκε ότι με τη δική του μεσολάβηση, μπορούν να διατεθούν δωμάτια ξενοδοχείων προς ενοικίαση σε προσιτή τιμή στους φοιτητές. Για άλλη μία φορά, όμως, αποδεικνύεται ένα καλοστημένο επικοινωνιακό τέχνασμα», ανέφερε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, προσθέτοντας πως από την τιμή των 700 ευρώ που προσφέρεται από τα ξενοδοχεία, οι φοιτητές θα καλούνται να πληρώνουν ποσό ύψους 400 ευρώ. «Χωρίς διατροφή, χωρίς πρόσβαση σε κουζίνα, πλυντήρια και άλλα βασικά για τη διαβίωσή τους. Πώς αυτό τους εξασφαλίζει μια ποιοτική φοιτητική ζωή;», διερωτήθηκε. Πρόσθεσε επίσης ότι οι μη δικαιούχοι μάλιστα του επιδόματος, θα καταβάλλουν οι ίδιοι εξ ολοκλήρου το ποσό των €700.

Στον Ανδρέα Μαυρογιάννη απάντησε η Πινδάρου, σημειώνοντας πως η πρωτοβουλία του Αβέρωφ Νεοφύτου και η αναζήτηση λύσης στο πρόβλημα στέγασης των φοιτητών του ΤΕΠΑΚ, βρήκε αποδοχή τόσο από το Συμβούλιο όσο και από τις πρυτανικές Αρχές του πανεπιστημίου.

«Ακολούθησε σημαντική απόφαση του Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ για στοχευμένο πλαίσιο στήριξης των φοιτητών, με παραχώρηση από τη φετινή χρονιά αυξημένου επιδόματος ενοικίου ύψους 2.500 ευρώ ανά φοιτητή. Παράλληλα διασφαλίστηκε αριθμός κλινών σε ξενοδοχεία της Λεμεσού για όσους το επιθυμούν. Αυτές είναι χειροπιαστές λύσεις απέναντι στο συγκεκριμένο πρόβλημα και όχι απλά λόγια. Φαίνεται όμως πως και ο κ. Μαυρογιάννης ακολουθεί πιστά το ΑΚΕΛ στην οδό της στείρας και μηδενιστικής κριτικής αντί της σοβαρής και υπεύθυνης πολιτικής παρέμβασης», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Πινδάρου.

Προτάσεις, αντιπαραθέσεις και περιοδείες

Στην πρόταση του Αβέρωφ Νεοφύτου για ανάγκη ενίσχυσης του επαγγελματικού προσανατολισμού στα σχολεία με τη συμμετοχή επιμελητηρίων, συνδέσμων και άλλων φορέων σχετικών με την αγορά εργασίας στην οποία αναφέρθηκε στις τοποθετήσεις του για τα θέματα Παιδείας στο Cyprus Forum επανήλθε χθες η Πινδάρου. Όπως αναφέρει, στόχος είναι να καταστεί η ενημέρωση των παιδιών για τα δεδομένα της αγοράς εργασίας πιο σφαιρική, με τη συμμετοχή εμπλεκομένων φορέων της οικονομίας. «Η προσκείμενη στο ΔΗΚΟ οργάνωση καθηγητών έσπευσε να καταδικάσει τις θέσεις του Αβέρωφ Νεοφύτου, προφανώς θεωρώντας ότι έτσι στηρίζει την προσπάθεια του δικού τους υποψηφίου, προσπερνώντας το γεγονός ότι και ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε την ανάγκη σωστού επαγγελματικού προσανατολισμού. Η πρόταση του Αβέρωφ Νεοφύτου όχι μόνο δεν οδηγεί σε μείωση των θέσεων εργασίας στο δημόσιο σχολείο ή σε «ιδιωτικοποίησή» του αλλά μέσα από την προώθηση του ολοήμερου δημόσιου σχολείου θα διασφαλιστεί η αναβάθμιση του και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για εκπαιδευτικούς», αναφέρει.

Σειρά συναντήσεων πραγματοποίησε χθες στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης. Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του επιτελείου του, ο κ. Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με μέλη του δ.σ. του Οργανισμού Συγκοινωνιών Επαρχίας Αμμοχώστου (ΟΣΕΑ) με τους οποίους συζήτησε προτάσεις και μέτρα τα οποία θα καταστήσουν τα λεωφορεία φιλικότερα προς χρήση από τους πολίτες. Όπως αναφέρεται, στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, διακινούνται περίπου 3 εκατομμύρια επιβάτες τον χρόνο με λεωφορεία, το 80% των οποίων είναι τουρίστες, ανέφεραν τα μέλη του δ.σ. του ΟΣΕΑ, σημειώνοντας την απουσία σταθμού λεωφορείων. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη περαιτέρω εμπλοκής του κράτους, τόσο προς την κατεύθυνση της δημιουργίας υποδομών, όσο και ενημέρωσης των πολιτών για τα οφέλη από τη χρήση λεωφορείων για το περιβάλλον, αλλά και για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος.

Συναντήσεις πραγματοποίησε και με αντιπροσωπείες ιδιοκτητών κέντρων αναψυχής και εστιατορίων, με τους οποίους συζήτησε τα προβλήματα, αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τουριστικός τομέας, η επισιτιστική βιομηχανία, καθώς και οι χώροι κοινωνικής εστίασης.

Ο κ. Χριστοδουλίδης, επισκέφθηκε τέλος τη ΣΕΔΙΓΕΠ Σωτήρας, όπου ενημέρωσε τους παραγωγούς για τις προγραμματικές του θέσεις αναφορικά με την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, την προσέλκυση νέων παραγωγών στον χώρο και τη δημιουργία προοπτικών μέσα από τη χρήση σύγχρονων μέσων και της αγροτεχνολογίας.   

Εκπρόσωποι Τύπου για Κωνσταντίνο Χριστοφίδη

Τους εκπροσώπουw Tύπου του επιτελείου του ανακοίνωσε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Χριστοφίδης. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του 77μελούς Συμβουλίου του κινήματος «Νέο Κύμα», που έγινε την Τετάρτη, ο υποψήφιος παρουσίασε τους Εκπροσώπους Τύπου του επιτελείου του, οι οποίοι θα είναι η κ. Στέλλα Μιχαήλ και ο κ. Αναστάσιος Αντωνίου.  

Η κ. Στέλλα Μιχαήλ κατέχει πτυχίο στην Ιατρική Βιοχημεία και μεταπτυχιακό τίτλο στη Μοριακή Βιολογία του Καρκινικού κυττάρου από το Πανεπιστήμιο του Leicester στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κατέχει επίσης διδακτορικό τίτλο στη Μοριακή Βιολογία από το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ο κ. Αναστάσιος Αντωνίου είναι δικηγόρος, συνέταιρος στο δικηγορικό γραφείο Antoniou McCollum & Co. 

Εκπρόσωποι Τύπου για Κωνσταντίνο Χριστοφίδη

Τους εκπροσώπους Tύπου του επιτελείου του ανακοίνωσε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Χριστοφίδης. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του 77μελούς Συμβουλίου του κινήματος «Νέο Κύμα», που έγινε την Τετάρτη, ο υποψήφιος παρουσίασε τους Εκπροσώπους Τύπου του επιτελείου του, οι οποίοι θα είναι η κ. Στέλλα Μιχαήλ και ο κ. Αναστάσιος Αντωνίου.  

Η κ. Στέλλα Μιχαήλ κατέχει πτυχίο στην Ιατρική Βιοχημεία και μεταπτυχιακό τίτλο στη Μοριακή Βιολογία του Καρκινικού κυττάρου από το Πανεπιστήμιο του Leicester στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κατέχει επίσης διδακτορικό τίτλο στη Μοριακή Βιολογία από το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ο κ. Αναστάσιος Αντωνίου είναι δικηγόρος, συνέταιρος στο δικηγορικό γραφείο Antoniou McCollum & Co.