Ορισμένοι βουλευτές το παραξήλωσαν στο θέμα του ασυμβίβαστου εκθέτοντας τους συναδέλφους τους αλλά και το Σώμα, μη δηλώνοντας το προσωπικό τους συμφέρον κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στο Κοινοβούλιο, υποχρεώνοντας την Πρόεδρο της Βουλής να τραβήξει το αυτί του συνόλου των βουλευτών.

Η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, με επιστολή της ημερομηνίας 23 Σεπτεμβρίου και τίτλο «Δήλωση προσωπικού συμφέροντος / υποχρέωση αποκάλυψης σύγκρουσης συμφερόντων», αφού υπενθυμίζει πως «οι Βουλευτές/Βουλεύτριες κατά την άσκηση των καθηκόντων τους υπόκεινται βάσει του Κανονισμού της Βουλής, αλλά και του Κώδικα Αρχών και Κανόνων Δεοντολογίας για τα Μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων σε συγκεκριμένες υποχρεώσεις σε σχέση με την αποκάλυψη προσωπικού συμφέροντος και/ή σύγκρουση συμφερόντων», παραπέμπει στον σχετικό κανονισμό σημειώνοντας:

«Ειδικότερα και σύμφωνα με τον Κανονισμό 44 του Κανονισμού της Βουλής, όταν ένα μέλος μίας επιτροπής έχει άμεσο προσωπικό συμφέρον, σε σχέση με το θέμα το οποίο η επιτροπή εξετάζει, οφείλει να το δηλώσει στον Πρόεδρο και στα μέλη της επιτροπής κατά την έναρξη της συνεδρίας ή αμέσως μόλις διαφανεί από την τροπή της συζήτησης η ύπαρξη ενδιαφέροντος του μέλους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πόθεν έσχες: Το νέο σύστημα που θα «καρφώνει» πολιτικούς

«Περαιτέρω», συνεχίζει η Πρόεδρος της Βουλής «σύμφωνα με τον Κανόνα 1 του Μέρους IV του Κώδικα Αρχών και Κανόνων Δεοντολογίας για τα Μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Βουλευτής/ Βουλεύτρια κατά την άσκηση των καθηκόντων του/της υπόκειται σε υποχρέωση αποκάλυψης ει δυνατόν εκ προοιμίου κάθε υπαρκτής ή εν δυνάμει σύγκρουσης συμφερόντων, η οποία προκαλείται συνεπεία της συνδρομής ή του ενδεχομένου συνδρομής ορισμένης ιδιότητας ή δεδομένων ή/και της επέλευσης συγκεκριμένων γεγονότων που σχετίζονται άμεσα με προσωπικό ή ιδιωτικό συμφέρον, κατά την έννοια που αποδίδεται στους όρους αυτούς, αντιστοίχως, στον υπό αναφορά κώδικα και κατά τον προβλεπόμενο στον Κανόνα 2 τρόπο».

«Υπό το φως των πιο πάνω, σημειώνω την ανάγκη τήρησης της πιο πάνω υποχρέωσης τόσο σε συνεδρίες της Ολομέλειας του σώματος όσο και των κοινοβουλευτικών επιτροπών», καταλήγει η κ. Δημητρίου. 

Χθες, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Προσφύγων, Νίκος Κέττηρος, σχολιάζοντας το περιεχόμενο της επιστολής ξεκαθάρισε πως ο ίδιος δεν έχει οποιαδήποτε σύγκρουση συμφέροντος στην επιτροπή Προσφύγων. 

Σημειώνεται πως, τόσο στην επιτροπή Προσφύγων όσο και σε άλλες Επιτροπές, βουλευτές οι οποίοι επωφελήθηκαν από αποφάσεις (π.χ. τα τουρκοκυπριακά) είτε επειδή, ως δικηγόροι, έχουν πελάτες που επηρεάζονται, δεν δηλώνουν την εμπλοκή τους. Βεβαίως, υπάρχουν και αυτοί οι οποίοι δηλώνουν τυχόν σύγκρουση συμφέροντος που έχουν.