Παρέμβαση στο Ευρωκοινοβούλιο για την φτωχοποίηση εκατομμυρίων Ευρωπαίων πραγματοποίησε ο ευρωβουλευτής Λουκάς Φουρλάς ενόψει της παγκόσμιας ημέρας για την εξάλειψη της φτώχιας, τονίζοντας τις τραγικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία. Εδώ και πολλούς μήνες βιώνουμε τον αντίκτυπο ενός πόλεμου που ξέσπασε στην αυλή μας με τραγικά αποτελέσματα  σε όλους τους τομείς, επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Τόνισε στην ομιλία του ότι η φτωχοποίηση εκατομμυρίων ευρωπαίων πολιτών είναι μια πραγματικότητα την οποία πρέπει  να δούμε κατάματα.

Υποστήριξε ακόμη ότι η κατακόρυφη αύξηση των τιμών επιτείνει το πρόβλημα και  δυστυχώς καθιστά ουτοπική την επίτευξη του στόχου για τον τερματισμό της ακραίας φτώχειας έως το 2030.

Αφού ανέφερε στη συνέχεια ότι ο αριθμός των ανθρώπων που δυστυχούν αυξάνεται συνεχώς, υπογράμμισε ότι ζητούμενο πλέον  είναι  μια πανευρωπαϊκή στρατηγική που να υποστηρίζει τους καταναλωτές, τις μικρές επιχειρήσεις και γενικά όλους όσοι πληρώνουν το κόστος μιας κατάστασης  για  την οποία δεν έχουν καμιά ευθύνη.

Έκανε λόγο για την ανάγκη υιοθέτησης μιας στρατηγικής που στο επίκεντρό της θα έχει συγκεκριμένες ευάλωτες ομάδες συνανθρώπων:

Τα παιδιά, τις γυναίκες, τις μητέρες που μεγαλώνουν μόνες τους τα παιδιά τους, τους νέους, τους ηλικιωμένους, τους άνεργους, τους άστεγους και τα άτομα με αναπηρία.

Ανέφερε ακόμη ότι σήμερα οι συνάνθρωποι μας παλεύουν για αξιοπρεπή διαβίωση και υποστήριξε ότι εμείς καλούμαστε να ελαφρύνουμε το βάρος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Κάλεσε τα κράτη μέλη να εξετάσουν άμεσα το ενδεχόμενο εξαίρεσης των βασικών τροφίμων από τον ΦΠΑ όσο συνεχίζεται η κρίσης.

Καταληκτικά τόνισε ότι η αξιοπρεπής διαβίωση και η κοινωνική προστασία είναι αξίες αδιαπραγμάτευτες, τις οποίες η Ευρώπη της αλληλεγγύης καλείται να τις διαφυλάξει.