Τον άμεσο τερματισμό των εργασιών στο γήπεδο της Τσετίνκαγια που βρίσκεται εντός της νεκρής ζώνης στη Λευκωσία στην περιοχή του Λήδρα Πάλας, ζητά με επιστολή του προς τα Ηνωμένα Έθνη το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η επιστολή, η οποία στάλθηκε χθες, καταγράφει ουσιαστικά τη μη συγκατάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας στις όποιες ενέργειες γίνονται από πλευράς του κατοχικού καθεστώτος. Με την ενέργεια του αυτή, το υπουργείο Εξωτερικών ενημερώνει και γραπτώς τα Ηνωμένα Έθνη ότι δεν έδωσε καμία άδεια, ούτε υπήρξε οποιαδήποτε συμφωνία αλλά ούτε και είχε οποιαδήποτε ενημέρωση για τις εργασίες στις οποίες προχώρησαν μονομερώς οι κατοχικές αρχές με τουρκικά κονδύλια. 

Για την αποστολή της επιστολής ενημέρωσε μέσω ανάρτησης του στο twitter ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ Δημήτρης Δημητρίου. «Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας απέστειλε την Πέμπτη επιστολή στην Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο, ζητώντας την άμεση αναστολή των εργασιών που λαμβάνουν χώρα στο γήπεδο της Τσετίνκαγια εντός της Νεκρής Ζώνης», έγραψε. 

Η επιστολή του ΥΠΕΞ έρχεται και ως απάντηση στους ισχυρισμούς του εκπροσώπου Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ προχθές, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις που προέκυψαν μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος, ανέφερε πως δεν αλλάζει το καθεστώς της νεκρής ζώνης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ο Αλίμ Σιντίκ είχε ισχυριστεί στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ότι, «ο χώρος θα χρησιμοποιηθεί για ποδοσφαιρικές προπονήσεις μόνο, όπως γινόταν στο παρελθόν, με την εφαρμογή αυστηρών κανονισμών για διαχείριση της χρήσης του και προστασία του καθεστώτος του εντός της νεκρής ζώνης».

Η περιοχή παραμένει εντός της νεκρής ζώνης και υπό τον έλεγχο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, σημείωσε ο κ. Σιντίκ, σχολιάζοντας τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας περί έναρξης εργασιών κατασκευής και επισκευής του γηπέδου «Ταξίμ» –που βρίσκεται στη νεκρή ζώνη στην περιοχή του Λήδρα Πάλας στη Λευκωσία, και ανήκει στο σωματείο της Τσετίνκαγια– από τη Γενική Διεύθυνση Επενδύσεων και Επιχειρήσεων του Υπουργείου Νεολαίας και Αθλητισμού της Τουρκίας, έπειτα από επαφές με αξιωματούχους του ΟΗΕ.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα τουρκοκυπριακά δημοσιεύματα, οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν από τη Γενική Διεύθυνση Επενδύσεων και Επιχειρήσεων (YİGM) του υπουργείου Νεολαίας και Αθλητισμού της Τουρκίας, η οποία, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, υποστηρίζει την υλοποίηση των έργων έρευνας, κατασκευής, συντήρησης και επισκευής αθλητικών εγκαταστάσεων στην κατεχόμενη Κύπρο. 

Από τουρκοκυπριακής πλευράς, γινόταν αναφορά για παλαιότερη συμφωνία, κάτι το οποίο το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε διαψεύσει από την πρώτη στιγμή και είχαν γίνει προφορικές παραστάσεις προς τα Ηνωμένα Έθνη από την περασμένη Δευτέρα που είδε το θέμα το φως της δημοσιότητας.

Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τον παράνομο Bayrak, ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου ανέφερε ότι το γήπεδο της Τσετίνκαγια στην κατεχόμενη Λευκωσία επιστρέφεται στην ομάδα ως αποτέλεσμα επαφών που είχαν οι κατοχικές αρχές με τα Ηνωμένα Έθνη.

ΔΗΠΑ: Προσπάθεια αλλαγής του status quo

Η νέα παράνομη και προκλητική ενέργεια του ψευδοκράτους θα πρέπει να ιδωθεί υπό το πρίσμα των ενεργειών της τουρκικής πλευράς για αναβάθμιση της παράνομης οντότητας των κατεχομένων, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΠΑ, η οποία σημειώνει ότι είναι εμφανές ότι οι έκνομες και απαράδεκτες ενέργειες των Τούρκων σε Αμμόχωστο, Δένεια και τώρα στη νεκρή ζώνη της Λευκωσίας, καταδεικνύουν ότι υπάρχει δυναμική εξέλιξη και κορύφωση των ενεργειών της Τουρκίας για ριζική αλλαγή του status quo που δημιουργήθηκε μετά την τουρκική εισβολή.

«Εκφράζουμε έντονη ανησυχία για τη στάση της ηγεσίας της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο, του εκπροσώπου του ΟΗΕ και γενικά όλων όσων κατά τα άλλα έπρεπε να ενεργούν ως θεματοφύλακες του διεθνούς δικαίου και των όρων εντολής τους», επισημαίνει η ΔΗΠΑ.