Ο Νίκος Αναστασιάδης θεωρείται δεδομένο ότι θα τοποθετηθεί και θα απαντήσει στην αναφορά Αβέρωφ Νεοφύτου για σκιές που πρέπει να ξεκαθαρίσει ο Πρόεδρος. Χθες, όμως, επέλεξε να μη δώσει συνέχεια στο θέμα και απέφυγε να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση. Το πότε θα τοποθετηθεί θέλει να το επιλέξει ο ίδιος. Όταν προφανώς κρίνει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή. Το ποια όμως θα είναι αυτή η στιγμή που θα κριθεί ως η καταλληλότερη από τον Νίκο Αναστασιάδη για να πάρει θέση στο θέμα, είναι ένα ερώτημα που ανοίγει ξανά για κάποιους την πόρτα για νέα σεναριολογία. Διότι ακόμα και χθες, όπως λέγεται από διάφορους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα μπορούσε απλώς να πει πως δεν υπάρχει κανένα ζήτημα και ότι η θέση του είναι ξεκάθαρη όσον αφορά τις προεδρικές εκλογές και ότι στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Προτίμησε όμως να αποφύγει γενικώς την ερώτηση που δέχθηκε χθες στο πλαίσιο της περιοδείας του στην επαρχία Πάφου, λέγοντας πως είναι «η ημέρα της Πάφου». Στην επαρχία που τυχαία χθες συνέπεσε και η επίσκεψη Νίκου Χριστοδουλίδη. 

«Είμαστε εδώ για να εγκαινιάσουμε σημαντικά έργα που αλλάζουν την εικόνα της πόλης και την καθημερινότητα των κατοίκων της και δεν είναι η στιγμή να ασχοληθώ με τα προεκλογικά», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, όταν ρωτήθηκε από τους εκπροσώπους των ΜΜΕ για τον θόρυβο που ξέσπασε στο προεκλογικό τοπίο με αφορμή την παρέμβαση του προέδρου του ΔΗΣΥ για να ξεκαθαρίσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τη στάση του.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να πει το παραμικρό σήμερα για τις εκλογές και τις τοποθετήσεις των υποψηφίων, επισημαίνοντας ότι ο σκοπός της επίσκεψής του στην Πάφο αφορά το κυβερνητικό έργο και τα οφέλη που καταγράφονται στην πόλη από την αγαστή συνεργασία κράτους και τοπικών αρχών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Υπενθυμίζεται ότι η δήλωση Αβέρωφ Νεοφύτου έγινε στο debate του «Σίγμα» την περασμένη Δευτέρα ως απάντηση στην αναφορά Αναστασιάδη στο Μέλαθρον Αγωνιστών ΕΟΚΑ στην Παλώδια περί τριών συνεργατών υποψηφίων του. Από πλευράς Πινδάρου δεν υπήρξε οποιαδήποτε συνέχεια στο θέμα. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, εξάλλου, απουσίαζε στις Βρυξέλλες την Τετάρτη όπου είχε επαφές με την Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα και άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Για το θέμα ρωτήθηκε ξανά χθες ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος επιχείρησε να χαμηλώσει τους τόνους, τονίζοντας την ανάγκη για ενότητα της παράταξης.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα κρίνει αν πρέπει να τοποθετηθεί και τι θα πει», δήλωσε στο «ΣΠΟΡ FM». Ερωτηθείς αν ο ίδιος αναμένει τοποθέτηση του Προέδρου Αναστασιάδη για σκιές στη σχέση του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι «εμένα με ενδιαφέρει ως στέλεχος αυτής της παράταξης να κρατήσουμε τη συνοχή της παράταξης, να είμαστε ενωμένοι». 

Πρόσθεσε ότι παράταξη και κυβέρνηση είναι ένα και το αυτό, σημειώνοντας ότι «κατηγορούμαστε από την αντιπολίτευση πως πρόκειται για την κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού. Εμείς το δεχόμαστε. Είναι η δική μας κυβέρνηση, είναι η δική μας παράταξη. Έχουμε τις δυσκολίες αυτού του προεκλογικού αγώνα. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να κρατήσουμε την παράταξή μας ενωμένη και ισχυρή». Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «τα όποια ζητήματα υπάρχουν θα πρέπει να επιλυθούν άμεσα ώστε να δώσουν τη μάχη των προεδρικών εκλογών με τις καλύτερες δυνατές προοπτικές», εκφράζοντας αισιοδοξία ότι αυτό θα γίνει.

Σε ερώτηση αν ένιωσε έστω και μια στιγμή ότι ο Νίκος Αναστασιάδης δεν στηρίζει την υποψηφιότητα του προέδρου του ΔΗΣΥ, επισήμανε πως «δεν θεωρώ ότι υπάρχει ζήτημα και δεν θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει ζήτημα».

Υπενθυμίζεται ότι αναφορά στο θέμα έγινε και στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι Πρόεδρος και υπουργοί του ΔΗΣΥ επαναβεβαίωσαν τη στήριξή τους προς την υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου. Σε δηλώσεις τους επίσης ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης και Μεταφορών Γιάννης Καρούσος, είχαν δηλώσει τη στήριξή τους προς την υποψηφιότητα Αβέρωφ, διαψεύδοντας ότι υπήρχε οποιοδήποτε θέμα δυσαρέσκειας υπουργών για τη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας στην προεκλογική, όπως αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα.