Οι εναπομείνασες μέρες μέχρι την κάλπη έπιασαν ήδη διψήφιο αριθμό στην αντίστροφη μέτρηση μέχρι την Κυριακή 5η Φεβρουρίου και η κλεψύδρα του χρόνου αρχίζει να αδειάζει. Ο Νοέμβριος είναι για επιτελεία και υποψήφιους ο πλέον καθοριστικός μήνας της προεκλογικής και οι κομματικοί μηχανισμοί που έχουν την εμπειρία πολλών εκλογικών αναμετρήσεων το γνωρίζουν αρκετά καλά.

Ο τελευταίος μήνας του φθινοπώρου έχει πολλά να αναδείξει και να πει ως συμπεράσματα στην πορεία προς την κάλπη, καθώς από τη μια είναι περίοδος που το ενδιαφέρον του κόσμου για τις προεδρικές εκλογές αρχίζει να ανεβαίνει. Άρα και το κοινό στο οποίο απευθύνονται οι υποψήφιοι με τις προτάσεις και τις θέσεις τους είναι μεγαλύτερο. Από την άλλη, ο Νοέμβριος είναι και ο τελευταίος μήνας πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Από τα μέσα Δεκεμβρίου και μετά ο κόσμος συνήθως μπαίνει σε κλίμα εορταστικό, οπόταν και το ενδιαφέρον του για τις εκλογές μειώνεται και πάλι δραστικά και επανέρχεται ξανά μετά τις γιορτές, Όταν ουσιαστικά, θα έχει απομείνει χρονικά λιγότερος από ένας μήνας για να ανοίξουν οι κάλπες. Συνεπώς, όσο καλύτερη δουλειά γίνει αυτό το χρονικό διάστημα, τόσο πιο εύκολα ενδεχομένως να είναι τα πράγματα τον Ιανουάριο. Σε κάθε περίπτωση τα πράγματα είναι διαφορετικά, με τις δυσκολίες να είναι για τον καθένα διαφορετικές.

Συσπείρωση και εδραίωση ψήφου

ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ και κατ΄ αντίστοιχο τρόπο Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέας Μαυρογιάννης, εστιάζουν στη συσπείρωση των ψηφοφόρων τους. Από την άλλη, στο επιτελείο του Νίκου Χριστοδουλίδη δουλεύουν για τη διατήρηση των εισροών που έχουν από κομματικούς χώρους που δεν αντλούν στήριξη, την ίδια ώρα που τα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Δημοκρατική Παράταξη αναλαμβάνουν το οργανωτικό κομμάτι για τους δικούς τους ψηφοφόρους. 

Ξεκινώντας από την Πινδάρου, ο στόχος σε οργανωτικό επίπεδο είναι η αύξηση της συσπείρωσης του κόμματος. Όσο περισσότερο κλείσει η κάνουλα των διαρροών προς την υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη, τόσο μεγαλύτερη είναι η δυναμική που αναπτύσσει η υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου. Ταυτόχρονα όμως, στον ΔΗΣΥ εκτιμούν ότι η αύξηση της συσπείρωσης των ψηφοφόρων τους, «ξεφουσκώνει» και κατά αντίστοιχο τρόπο και η δυναμική που δείχνουν μέχρι στιγμής οι δημοσκοπήσεις για τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Αυτό το οποίο έχει διαπιστωθεί από τη μέχρι σήμερα ανάγνωση των δημοσκοπήσεων αλλά και της επαφής που έχουν με τον κόσμο τους, είναι ότι οι διαρροές δεν προέρχονται από μια συγκεκριμένη ομάδα ψηφοφόρων αλλά από το γενικότερο σύνολο. Αυτό διαμορφώνει ανάλογα και την προεκλογική, με διοργάνωση διάφορων θεματικών ειδικού ενδιαφέροντος. Το επόμενο διάστημα ετοιμάζονται εκδηλώσεις για τις γυναίκες, τη μαρωνίτικη κοινότητα και άλλα, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η κινητοποίηση σε όλα τα επίπεδα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΠτΔ: Γίνονται διαβήματα για τη στάση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Στο ΑΚΕΛ το σύνθημα που έχει πέσει από τα ψηλά δώματα της Εζεκίας Παπαϊωάννου είναι αντεπίθεση με την κινητοποίηση όλου του κομματικού μηχανισμού, με στόχο την προσέγγιση του κάθε ψηφοφόρου του κόμματος. Η προσοχή εστιάζεται αρχικά στο κομμάτι των ψηφοφόρων που θεωρούνται ως «βάση» και ψηφίζουν σταθερά το κόμμα, σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Πάνω σε αυτή τη βάση είναι που θέλουν να χτίσουν χτυπώντας τις υπόλοιπες ομάδες κομματικών στόχων. Οι οποίες έχουν να κάνουν με τους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ που δεν ψήφισαν στις τελευταίες ή και στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, όμως συνηθίζουν να ψηφίζουν στις προεδρικές εκλογές. Αυτό εξηγεί και το 30% του Σταύρου Μαλά στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές. Η δεύτερη ομάδα στόχου είναι οι αποστασιοποιημένοι εδώ και χρόνια ψηφοφόροι του ΑΚΕΛ, τους οποίους επιχειρούν να «επαναδραστηριοποιήσουν».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η μη τοποθέτηση του Προέδρου συντηρεί τη σεναριολογία

Τρίτη ομάδα στόχου, οι διαρροές προς άλλες υποψηφιότητες, κυρίως προς Αχιλλέα Δημητριάδη και Νίκο Χριστοδουλίδη, τις οποίες θέλουν να μειώσουν στο ελάχιστο. Όλα αυτά εκτιμούν ότι θα συνδράμουν καθοριστικά στο να δοθεί η ανάλογη δυναμική στην υποψηφιότητα Ανδρέα Μαυρογιάννη για να περάσει στον β’ γύρο. Ο υποψήφιος ήδη περιοδεύει σε όλη την Κύπρο, κάτι που θα συνεχίσει τις επόμενες μέρες, ενώ στο πρόγραμμα βρίσκεται και ταξίδι στο Λονδίνο για επίσκεψη στην παροικία.

Στο επιτελείο του Νίκου Χριστοδουλίδη βλέπουν μια εδραίωση του σκηνικού με το καθαρό προβάδισμα του υποψηφίου, την οποία θέλουν να διατηρήσουν αλλά και να εξαργυρώσουν και στην κάλπη, Οι κομματικοί μηχανισμοί του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και της ΔΗΠΑ εργάζονται για τη συσπείρωση των οπαδών τους γύρω από την υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη, με το έργο τους μέχρι στιγμής να φαίνεται πιο εύκολο σε σχέση με το έργο των δύο μεγάλων κομμάτων. Και αυτό βέβαια έχει να κάνει και με τη δυναμική που καταγράφει δημοσκοπικά η υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη, μειώνοντας τη δική τους πίεση.

Σε επικοινωνιακό επίπεδο, ο υποψήφιος το επόμενο διάστημα συνεχίζει τις επαφές και τις περιοδείες του, παρουσιάζοντας τις προγραμματικές του θέσεις.