Ανοίγει σήμερα η αυλαία του εξεταστικού έργου της Ευρωβουλής σε Κύπρο και Ελλάδα σε σχέση με τη χρήση του λογισμικού Predator.

Σήμερα περί τις 17:00 τα μέλη της εξεταστικής Επιτροπής PEGA θα βρίσκονται επί κυπριακού εδάφους και θα ανοίξουν τον κύκλο των συναντήσεών τους 2,5 ώρες αργότερα. Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό τους, τα μέλη της PEGA θα συζητήσουν παρεμφερή ζητήματα με τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Γιώργο Σαββίδη και τον έμπειρο νομικό Ηλία Στεφάνου. 

Ο τελευταίος είχε διοριστεί ως ανεξάρτητος ποινικός ανακριτής για την υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν, ιδιοκτησίας της WS Wispear, που είναι συμφερόντων του Ταλ Ντίλιαν. Ο κ. Στεφάνου είχε διπλό ρόλο τότε (Νοέμβριο 2019). Να επικουρεί με νομικές συμβουλές τους ανακριτές της Αστυνομίας, αλλά και να διερευνήσει ο ίδιος οποιοδήποτε ζήτημα προέκυπτε και αφορούσε ανάμειξη πολιτικού προσώπου, Αστυνομίας και ΚΥΠ.

Ο κ. Στεφάνου είχε διερευνήσει τέτοιου είδους υποθέσεις και συνέταξε σχετικό πόρισμα το οποίο παρέδωσε στον Γενικό Εισαγγελέα. Το περιεχόμενό του δεν έγινε ποτέ γνωστό.

Καθίσταται σαφές, λοιπόν, ότι τα μέλη της PEGA, στις συναντήσεις με τον κ. Σαββίδη και τον κ. Στεφάνου, θα θέσουν υπό το μικροσκόπιο το νομικό πλαίσιο που διέπει τον κλάδο των παρακολουθήσεων στην Κύπρο, αλλά και την υπόθεση του βαν που απασχόλησε έντονα την κυπριακή κοινωνία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Άλλα λέει η NSO, άλλα η Κύπρος

Να σημειωθεί ότι η υπόθεση του βαν παρακολουθήσεων συσχετίζεται με το Predator. Άτομα που είχαν απασχολήσει τότε τις Αρχές, φαίνεται να βρίσκονται πίσω από την Intellexa, η οποία εμπορεύεται το Predator. Με το εν λόγω λογισμικό παρακολουθείτο για 2,5 μήνες ο Ελλαδίτης δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης. Με Predator είχε επιχειρηθεί να επιμολυνθεί και το κινητό τηλέφωνο του ευρωβουλευτή και πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη.

Τα μέλη της PEGA εντός της ημέρας θα έχουν συνάντηση και με τον «Φ», που κάλυψε δημοσιογραφικά το θέμα.

Την επομένη μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής για το Pegasus και αντίστοιχο κατασκοπευτικό λογισμικό («PEGA») θα συνεχίσουν τις συναντήσεις τους με υπουργούς και βουλευτές. Στην ατζέντα του κλιμακίου της Ευρωβουλής για αύριο βρισκόταν ο υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Κόκκινος και η υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσα Πηλείδου. 

Εξάλλου, θα πραγματοποιηθεί κοινή Συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Θεσμών και Νομικών με την Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη χρήση του λογισμικού Pegasus και του αντίστοιχου κατασκοπευτικού λογισμικού παρακολούθησης (γνωστή και ως PEGA). Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Βουλής, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 11:30.