Οι προκλήσεις της Τουρκίας και η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και οι επόμενες σύνοδοι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ζητήματα τα οποία θα τεθούν επί τάπητος στη σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Κύπρου και της Ελλάδας. Ιωάννης Κασουλίδης και Νίκος Δένδιας θα συναντηθούν σήμερα το μεσημέρι στην Αθήνα προκειμένου να καθορίσουν ρότα κινήσεων σε όλα τα μεγάλα ζητήματα που τους απασχολούν και κυρίως τα θέματα που προκύπτουν λόγω της συμπεριφοράς της Τουρκίας. 

Σ’ ό,τι αφορά το Κυπριακό, το οποίο μέσα στον τρέχοντα μήνα θα επανέλθει στο προσκήνιο, αναμένεται η κάθοδος αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών. Παράλληλα είναι και οι κινήσεις της Τουρκίας με το κατοχικό καθεστώς και την προώθηση της λύσης δύο κρατών. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, «στο επίκεντρο των επαφών των κ.κ. Κασουλίδη και Δένδια θα βρεθεί η αξιολόγηση της τουρκικής προκλητικότητας, οι ενέργειες της Τουρκίας για αναβάθμιση της αποσχιστικής οντότητας στα κατεχόμενα, οι προσπάθειες για επιβολή νέων τετελεσμένων μέσω ενδεχόμενων παράνομων γεωτρήσεων εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και ανοίγματος νέου τμήματος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων». «Σε αυτό το πλαίσιο θα εξεταστούν τρόποι πρόληψης και αποτροπής των εν λόγω τετελεσμένων», σημειώνεται.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωση του αναφέρει ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δύο υπουργών εντάσσονται στο πλαίσιο της διαρκούς συνεργασίας και του συντονισμού των δύο χωρών. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να εστιάσουν στις εξελίξεις στο Κυπριακό και στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων.

Επιπλέον, αναμένεται να συζητηθούν ζητήματα που αφορούν τα πολυμερή σχήματα συνεργασίας, την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση, περί ώρα 12:00, την οποία θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες. Εν συνεχεία, ο κ. Δένδιας και ο κ. Κασουλίδης αναμένεται να προβούν σε κοινές δηλώσεις στον Τύπο περί ώρα 13:15. Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στην Αθήνα ο Κασουλίδης – Συνάντηση με Δένδια

Στο μεταξύ, ανοικτό εμφανίζεται το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο ενδεχόμενο να υπάρξει ενεργειακή διασύνδεση μεταξύ της Ελλάδας και της Λιβύης. Όπως σημείωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, οι ΗΠΑ γενικά συνεχίζουν να υποστηρίζουν έργα που προωθούν την ενεργειακή διασύνδεση της Ανατολικής Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής με την Ευρώπη.

Το αμερικανικό υπουργείο διευκρινίζει ότι δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις συνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς εκτιμά ότι βοηθούν στη διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης και ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια.

Σε μια άλλη εξέλιξη, αργά το βράδυ του Σαββάτου (μετά τα μεσάνυχτα) επέστρεψε στην Ελλάδα ο Απόστολος Τζιτζικώστας, στον οποίο είχε απαγορευτεί η είσοδος στην Τουρκία όταν έφτασε ακτοπλοϊκώς στη Σμύρνη, για να συμμετάσχει με την ευρωπαϊκή του ιδιότητα ως Αντιπρόεδρος της επιτροπής των περιφερειών και Πρόεδρος της Ευρωμεσογειακής Επιτροπής ARLEM, στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των περιφερειαρχών.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας επέστρεψε με το κυβερνητικό αεροσκάφος το οποίο μετέφερε στην Ελλάδα τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στην πτήση επιστροφής από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το αεροσκάφος με τον Νίκο Δένδια παρέλαβε τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και τους συνεργάτες τους και τους αποβίβασε στην Ελευσίνα.

Αρνήθηκαν να επιδώσουν ψήφισμα 

Πραγματοποιήθηκε εκδήλωση διαμαρτυρίας που είχε εξαγγελθεί με πρωτοβουλία του Σωματείου Αδούλωτη Κερύνεια, με στόχο να σταματήσουν οι παρανομίες στη νεκρή ζώνη.

Ανακοίνωση του Σωματείου Αδούλωτη Κερύνεια αναφέρει ότι οι παρόντες πορεύθηκαν με τη συνοδεία της Αστυνομίας στο σημείο ελέγχου των Ηνωμένων Εθνών στον δρόμο προς το αεροδρόμιο Λευκωσίας όπου στεγάζεται το Αρχηγείο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, για επίδοση ψηφίσματος το οποίο απευθυνόταν στον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΟΗΕ Κόλιν Στιούαρτ. 

Σύμφωνα με το σωματείο, δεν επιτράπηκε στους παρόντες να πλησιάσουν τη σκοπιά στο οδόφραγμα, ενώ στρατιώτης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ζήτησε να παραλάβει το Ψήφισμα. Ωστόσο τα μέλη του σωματείου Αδούλωτη Κερύνεια αρνήθηκαν και αποχώρησαν.