Νέα σκληρή κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ του υπουργείου Εσωτερικών και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας με αφορμή δύο υποθέσεις. Μετά από απάντηση του ΥΠΕΣ για τα δύο αυτά θέματα που η Ελεγκτική Υπηρεσία είχε καταγράψει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Γενικός Ελεγκτής χαρακτήρισε την εν λόγω απάντηση ανυπόστατη και απαράδεκτη. 

Η πρώτη υπόθεση αφορά στοιχεία που ζήτησε η Ελεγκτική Υπηρεσία από τις 11/10/2022 για διερεύνηση υπόθεσης συλλογικής επένδυσης και πολιτογράφησης προσώπων χωρίς να ικανοποιούν τα επενδυτικά κριτήρια. Η δεύτερη υπόθεση αφορά τα στοιχεία για τις τουρκοκυπριακές περιουσίες που ζητήθηκαν γραπτώς με κατεπείγουσα επιστολή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στις 16/9/2022. Η Ελεγκτική Υπηρεσία καταγγέλλει το ΥΠΕΣ ότι εμποδίζει το έργο της. Από πλευράς του ΥΠΕΣ δόθηκε γραπτώς η απάντηση ότι η καθυστέρηση στο να παραχωρηθεί πρόσβαση σε φάκελο πολιτογράφησης οφείλεται στο γεγονός ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν ακολούθησε τη διαδικασία που καθόρισε για παραχώρηση στοιχείων.

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη περίπτωση αναφορικά με τους τουρκοκυπριακούς κλήρους, το ΥΠΕΣ σημειώνει στην απάντηση του ότι έχει ζητήσει τις απόψεις της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, και μόλις δοθεί η συγκατάθεση της Επιτρόπου, τότε θα δοθούν άμεσα τα αιτούμενα στοιχεία στον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας. Το ΥΠΕΣ δεν αναφέρει πότε ζητήθηκαν τα στοιχεία από την Επίτροπο ώστε να δικαιολογήσει την καθυστέρηση δύο μηνών σχεδόν που αναμένει η Ελεγκτική Υπηρεσία την παροχή στοιχείων. Σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία, η θέση του ΥΠΕΣ συνιστά παραβίαση της υποχρέωσης του για άμεση παραχώρηση στοιχείων. Συγκεκριμένα, η Ελεγκτική Υπηρεσία ζήτησε την παροχή στοιχείων αναφορικά με την κατοχή τουρκοκυπριακών κλήρων από υπαλλήλους της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, και από άλλα πρόσωπα, αλλά το υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε τις απόψεις της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Σημειώνεται πως πρόσφατα, για το ίδιο θέμα, η Επίτροπος ζήτησε με επιστολή της εξηγήσεις από το υπουργείο αναφορικά με τη διάθεση ανάλογων στοιχείων στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Μόλις δοθεί η συγκατάθεση της Επιτρόπου, τότε θα δοθούν άμεσα τα αιτούμενα στοιχεία στον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΥΠΕΣ: Δεν ζητήθηκε με σωστό τρόπο ο φάκελος πολιτογράφησης

Η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν ζήτησε με την ορθή διαδικασία τον φάκελο για περίπτωση πολιτογράφησης ξένου επενδυτή από το υπουργείο Εσωτερικών, λέει το υπουργείο, αναφορικά με ανάρτηση που είχε κάνει η Ελεγκτική Υπηρεσία σε κοινωνικό δίκτυο για το θέμα. Το υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ότι «τόσο προφορικά όσο και γραπτώς, ζητήθηκε από την Ελεγκτική Υπηρεσία όπως τα όποια αιτήματα για παραχώρηση στοιχείων να υποβάλλονται σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία ενδοϋπηρεσιακής αλληλογραφίας, δηλαδή από το Γενικό Ελεγκτή στον γενικό διευθυντή του υπουργείου». Το υπουργείο σημειώνει ότι ο γενικός διευθυντής έχει νομική ευθύνη για την επεξεργασία και διάθεση των οποιωνδήποτε στοιχείων αφορούν το υπουργείο, «κάτι που επισημάνθηκε ξανά πρόσφατα από την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα».

Παρ’ όλα αυτά, το υπουργείο αναφέρει ότι δόθηκαν οδηγίες να παραχωρηθεί η αιτούμενη πρόσβαση «και ακολούθως, θα υπάρξει ξανά γραπτή ενημέρωση του Γενικού Ελεγκτή, ώστε να ακολουθείται η ενδεδειγμένη διαδικασία αναφορικά με αιτήματα για πρόσβαση σε οποιαδήποτε στοιχεία ήθελε για την άσκηση των συνταγματικών του καθηκόντων».

Σε ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης η Ελεγκτική Υπηρεσία υπογράμμισε ότι ο νόμος για παραχώρηση στοιχείων στον Γενικό Ελεγκτή προβλέπει ότι τα στοιχεία μπορούν να ζητηθούν ακόμη και προφορικά. «Τα ζητήσαμε με email προς τη λειτουργό στις 11/10. Στις 27/10 στείλαμε email και στον ΓΔ. Συνεπώς η ανακοίνωση του ΥΠΕΣ είναι ανυπόστατη και απαράδεκτη», αναφέρει στην ανάρτησή της η ΕΥ.