Η Λευκωσία δεν αποκρύβει την ανησυχία της για νέες προκλήσεις από τουρκικής πλευράς, γι’ αυτό και στοχεύει πρωτίστως στο να αποφευχθούν τα χειρότερα απ’ αυτά που η Άγκυρα σχεδιάζει στην Κύπρο. Αυτό ήταν και το βασικό μήνυμα που μεταφέρθηκε προς την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών κατά τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Μίροσλαβ Γιέτζια. Με την προσέγγιση της ελληνοκυπριακής πλευράς, ότι δηλαδή θα πρέπει να αποφευχθούν τα χειρότερα, δεν φαίνεται να διαφωνεί από δικής του πλευράς ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατά τη συνάντηση που είχε χθες το πρωί με τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κατέγραψε την κατάσταση όπως είναι σήμερα στο Κυπριακό, παρουσιάζοντας και τις δύο όψεις του νομίσματος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως από τη μια είναι το πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα, οι συγκλίσεις, τα ΜΟΕ της ελληνοκυπριακής πλευράς και οι προτάσεις που ο ίδιος είχε καταθέσει. Στοιχεία, όπως επεσήμανε ο ΠτΔ προς τον συνομιλητή του, που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό. 

Η άλλη όψη του νομίσματος, σύμφωνα με την περιγραφή του Ν. Αναστασιάδη, είναι οι απαιτήσεις της τουρκοκυπριακής ηγεσίας. Ο ΠτΔ ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται σε καμιά περίπτωση να γίνει αποδεκτό το αίτημα της τουρκοκυπριακής ηγεσίας για αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας. 

Περαιτέρω, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών για τις τουρκικές προκλήσεις στη νεκρή ζώνη αλλά και για τις κινήσεις που γίνονται από πλευράς Τουρκίας και κατοχικού καθεστώτος στην Αμμόχωστο. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ο Μίροσλαβ Γιέτζια επανέλαβε από δικής του πλευράς τη θέση του ΓΓ ΟΗΕ ότι θα συνεχίσει να εμπλέκεται στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, παρ’ ότι και ο ίδιος εκτιμά ότι η περίοδος αυτή δεν είναι η κατάλληλη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Ξεκαθάρισε πως στόχος παραμένει η εξεύρεση κοινού εδάφους για επανέναρξη των συνομιλιών. 

Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο κ. Γιέτζια είπε πως ως συνήθως είχαν μια πολύ ειλικρινή και πολύ εποικοδομητική συζήτηση με τον κ. Αναστασιάδη, τον υπουργό Εξωτερικών και τα υπόλοιπα μέλη της αντιπροσωπείας. Πρόσθεσε πως θέλει να υπογραμμίσει τη δέσμευση του ΓΓ να παραμείνει αναμεμειγμένος στη διαδικασία αναζήτησης κοινού εδάφους, εξεύρεσης μιας κατανόησης για να προχωρήσει το θέμα της λύσης, προς όφελος και για την ευημερία το λαού στο νησί. «Έτσι να συνεχίσουμε με αυτό το καλό πνεύμα», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προσηλωμένος στην εξεύρεση κοινού εδάφους ο Γιέτζια

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, στις δικές του δηλώσεις ανέφερε πως στόχος της επίσκεψης του κ. Γιέτζια εκ μέρους του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, είναι να διαπιστώσει πού βρίσκεται η κατάσταση όσον αφορά την Αποστολή Καλών Υπηρεσιών του ΓΓ για τη λύση του Κυπριακού. Απαντώντας σε ερωτήσεις σημείωσε πως κατά τη συνάντηση απαριθμήθηκαν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και οι προκλήσεις στη νεκρή ζώνη, και είπε πως ο ίδιος ανησυχεί για το ενδεχόμενο να υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις μέχρι τις προεδρικές εκλογές, εκφράζοντας την ελπίδα και την ευχή ότι θα πάνε τα μηνύματα για την ανάγκη τουλάχιστον να μην χειροτερεύσει η κατάσταση από εδώ και μπρος μέχρι τις εκλογές.

Ερωτηθείς αν υπομνήσθηκαν οι προκλήσεις στη νεκρή ζώνη σε συνάρτηση και με τη στάση του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόλιν Στιούαρτ, ο κ. Κασουλίδης είπε πως «σήμερα δεν είχε θέμα να μιλήσουμε για τη στάση του κ. Στιούαρτ. Οι προκλήσεις στη νεκρή ζώνη έχουν απαριθμηθεί από τον Πρόεδρο», επεσήμανε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε στην πιθανότητα να μην υπάρξουν εξελίξεις πριν τις προεδρικές, αν δεν υπάρχει κινητικότητα και συνεχίζει η κατάσταση να είναι όπως είναι σήμερα. «Αλλά ελπίζω και εύχομαι ότι τα μηνύματα θα πάνε για την ανάγκη τουλάχιστον να μην χειροτερεύσει αυτή η κατάσταση από εδώ και μπρος μέχρι τις εκλογές», πρόσθεσε.

Κασουλίδης: Ο Τύπος πρέπει να διαλέξει

Στις δηλώσεις του ο ΥΠΕΞ Ι. Κασουλίδης αναφέρθηκε στις κινήσεις των Τούρκων για αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος και διαμήνυσε πως «δεν θα πετύχουν σε κανένα, λέω εγώ και δεν πέτυχαν παρόλη την προπαγάνδα, την τουρκική. Ο Τύπος της Κύπρου πρέπει να διαλέξει ποιους πρέπει να πιστεύει, εμάς ή την τουρκική προπαγάνδα».

Ερωτηθείς ποιες κινήσεις γίνονται για να μην πετύχουν οι τουρκικές επιδιώξεις, ο κ. Κασουλίδης είπε πως «κινήσαμε γη και ουρανό. Δεν θέλω να εκθέσω άλλα κράτη. Να το πουν μόνοι τους. Αλλά και για τα τουρκόφωνα κράτη και για την τάχα SOFA από πλευράς Συμβουλίου Ασφαλείας και για το άνοιγμα γραφείων έχουμε κινήσει γη και ουρανό», πρόσθεσε.

Είπε πως οι κινήσεις που έγιναν από πλευράς Λευκωσίας περιλαμβάνουν δικές του τηλεφωνικές επικοινωνίες, παρεμβάσεις από τους εταίρους μας στην ΕΕ και σε επίπεδο Υπουργών αλλά και της Υπηρεσίας Εξωτερικών Σχέσεων. «Και από τις Ηνωμένες Πολιτείες και από την Κίνα έχουμε διασταυρώσει ότι έχουν κινηθεί», ανέφερε.

Τη δέσμευση του ΟΗΕ για τη συνέχιση του διαλόγου εξέφρασε ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη, την Κεντρική Ασία και την Αμερική, στο Τμήμα Πολιτικών και Ειρηνευτικών Υποθέσεων, Μίροσλαβ Γιέτζια μετά τη συνάντηση του με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Ερσίν Τατάρ. Ο κ. Γιέτζια δήλωσε ότι σήμερα είχε μια «ειλικρινή και ανοιχτή συζήτηση» με τον κ. Τατάρ. 

«Θα ήθελα επίσης να υπογραμμίσω ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης, εξέφρασα την πλήρη δέσμευση μας για τη συνέχιση του διαλόγου. Υπάρχει προοπτική για μια διευθέτηση προς όφελος και για την ανάπτυξη των κατοίκων του νησιού», δήλωσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ. 

Ο Ερσίν Τατάρ από δικής του πλευράς ανέφερε πως μετέφερε στον αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών τη θέση πως «όλοι γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών αυτή τη στιγμή». Ο κ. Τατάρ εστιάζοντας με μια σύντομη τοποθέτηση στη συνάντηση του με τον κ. Γιέτζια, ανέφερε ότι «δεν είχε επιτευχθεί τίποτα στο θέμα της ομοσπονδίας και ότι έχει παρουσιαστεί η νέα πολιτική στη Γενεύη τον Απρίλιο του 2021. Η Δημοκρατία της Τουρκίας την υποστηρίζει πλήρως». 

Αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του Τούρκου Προέδρου στον ΟΗΕ σχετικά με τη λύση των δύο κρατών και ισχυρίστηκε ότι «οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να ξεκινήσουν με την κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο καθεστώς των Τουρκοκυπρίων. Οι αρνητικές επιπτώσεις των εμπάργκο συνεχίζονται και αντιβαίνουν στις αρχές της διεθνούς κοινότητας. Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί τίποτα με τους Τουρκοκύπριους».

Σύμφωνα με τον κ. Τατάρ η κυριαρχική ισότητα είναι «κεκτημένο δικαίωμα» των Τ/κ, γεγονός που καλείται να λάβει υπόψη του και ο ΟΗΕ.

«Ο κ. Γιέτζια κατάλαβε πολύ καλά τα λόγια του», ανέφερε ο κ. Τατάρ στους Τ/κ δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι «όλοι γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών αυτή τη στιγμή».

Αναφέροντας επίσης ότι «ο διάλογος είναι επωφελής για όλους», ο κ. Τατάρ επεσήμανε στον αξιωματούχο του ΟΗΕ ότι «η συνεργασία σε διάφορα θέματα συνεχίζεται στις τεχνικές επιτροπές», ενώ σημείωσε στον συνομιλητή του ότι τον Φλεβάρη διεξάγονται στις ελεύθερεςπεριοχές προεδρικές εκλογές. 

Σε άλλη εξέλιξη, ο ειδικός αντιπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Εργκιούν Ολγκούν αντέδρασε σε προηγούμενη δήλωση του εκπροσώπου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 12 Νοεμβρίου κατά της αποδοχής του ψευδοκράτους ως μέλους-παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών. Σύμφωνα με τον ίδιον, αυτή η στάση «αντικατοπτρίζει την υποκρισία της ΕΕ» στο Κυπριακό.

Ο κ. Ολγκούν ισχυρίζεται ότι η νέα απόφαση του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών «θα εξυπηρετήσει την εξάλειψη της άδικης ανισορροπίας μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο και την επίτευξη ενός δίκαιου συμβιβασμού που θα βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα.